Korgeneral Şanver: Darbenin göbeğindeki ismi Akar'a söyledim

Korgeneral Şanver: Darbenin göbeğindeki ismi Akar'a söyledim
15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece komutanların derdest edildiği düğünün sahibi Emekli Korgeneral Mehmet Şanver: Tabiki emniyet ve halk yardımcı oldu ama asker 'hayır' demeseydi bu darbe olurdu.

Altımda çalışan 28 kişiden 23'ü darbeye karıştı. Darbeye karışmış bazı isimler şu an TSK'da... Akın Öztürk darbe girişiminin 1 numarası olamaz. Genelkurmay Başkanı Akar'a darbe girişiminin göbeğinde yer alan ismi söyledim.

Emekli Korgeneral Mehmet Şanver, Akın Öztürk’ün darbe girişiminin 1 numarası olamayacağını öne sürerek, “Çünkü onu Genelkurmay Başkanı olarak yazmamışlar. Yani üzerinde bir isim var. Bu da milletin kabul edeceği bir isim olmalı” dedi. Şanver, 15 Temmuz öncesi ‘böylesi fütursuzca’ bir harekete girişilebileceğini de tahmin etmediklerini söyledi.

15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen darbe girişiminin yaşandığı gece komutanların derdest edildiği düğünün sahibi emekli Korgeneral Mehmet Şanver, Kartal Yuvası’nın İstilası isimli bir kitap yazdı. Kitabının içeriği hakkında “Bu kitap içindeki bilgiler hem iddianamelerde yer alan bilgileri içeriyor, hem de benim bizzat yaşadığım bu örgütün silahlı kuvvetlerde yapılanmasına yönelik tespitlerimizi, anılarımızı içeriyor” diyen Şanver, “Bu darbeyi Silahlı Kuvvetler engelledi. Tabiiki emniyet ve halk yardımcı oldu ama asker ‘hayır’ demeseydi bu darbe olurdu” görüşünde.

‘MERKEZ HAVA KUVVETLERİ DEĞİL’

Habertürk TV’de Kübra Par‘ın sorularını yanıtlayan Şanver, “Bu darbenin hava kuvvetleri merkezli olduğu ifadesi biraz hatalı. Hava kuvvetleri her zaman ses getirir. Bir harakat alanına girmesi hava kuvvetlerini ön plana çıkarır. Ama bir yeri ele geçirmek, işgal etmek hep kara kuvvetlerinin gücü ile olur. Kara kuvetleri olmazsa bir iş biraz zor olur. Hava kuvvetleri önemli bir rol üstlendi. Hava kuvvetleri merkezli gibi bir algı yaratabilir. Köprüyü hava kuvvetleri işgal edemez, meclisi hava kuvvetleri işgal edemez. Hava kuvvetleri destekler. 32 sorti uçuş yaptılar, 13 bomba attılar” dedi.

‘HİÇBİR ŞEY TESADÜF OLAMAZ’

Şanver, 15 Temmuz gününü düğün için neden seçtiklerine ilişkinse, “3 Ekim 2015’te nişanımız oldu. Düğün için ‘Agustos’ dokunmayın’ dedim. Ramazan Bayramı arada kalıyor, 10 Temmuz ve Ağustos’a kadar olan süre. 10 Temmuz’da kınamızı yaptık. Bizim düşüncemiz 16 Ağustos’tu. Erkek tarafı planladı. Cuma ve pazar açıkmış, ‘yer çok güzel’ dediler. Ben görmedim bile yeri. Böyle bir masun hikayesi var” açıklamasında bulundu.

Mehmet Şanver, darbe gecesinin düğün günü olmasının tesadüf olup olmadığı yönündeki soruya, “Hiçbir şey tesadüf olamaz. Biz düğünümüzü seçmişiz. Bizim dışımızda 4 tane düğün var. Darbeciler bunu kullanmışlardır. Düğün ile ilgili bu kadar sorgu elbette olabilir ama kasıt aramak vicdansızlık oluyor. Kızımızı evlendirdik, başka bir şey yapmadık” ifadesini kullandı.

‘ESAS GENERALLER 15 TEMMUZ GECESİ GELDİ’

“Ben Genelkurmay Başkanı olsam tamamen kendi şahsımla yapardım bu çalışmayı” diyen Şanver şöyle devam etti: “Elinizde somut belge yok, bilgi belge yok. Sizin itham ettiğiniz kişiler general ve albay. Suçladığınız insanlar öyle basit hemen etkisiz hale getirilecek insanlar değil. Öyle kolay değil. Ciddi bir işti geç kaldık. Yapmamız gerekirdi. Sayın Akar ‘kanaatlerinize dayalı yapın’ dedi. O isimleri saydı, biz de ‘FETÖ’cü olabilir-bilmiyorum-olamaz’ şeklinde sözlü olarak soruldu. Şuraya girecek terfiye aday kurmay albaylar, tuğ ve tüm generaller bana soruldu. Sayın Abidin Ünal’la da gitmeden konuştum. Düşüncelerimi söyledim ve o da aynen katıldı. Hatta birisi ‘Ahmet Özçetin’in hava kuvvetleri imamı olabilir’ dedim. İki yıl karargahta onunla çalıştım. Akın Öztürk Hava Kuvvetleri komutanıydı. Daha evvelden Akın Öztürk’ü de bilirim. Esas generaller 15 Temmuz günü geldiler. Darbeden önce kendi içimizde birşey konuşmadık. Ama medya ve kamuoyunda darbe konuşuluyordu. ‘Darbe olacak’ diye konuşmuyoruz. Ama birşey bilmiyoruz. Ama inanın bunlar konuşulsa bile onları duysanız bile bu kadar fütursuz, gözü dönmüş alçakça bir şey olabileceğini aklımızdan hiç geçirmedik.”

‘BU BİR İSYAN, DARBE DEĞİL’

Darbeyi silahlı kuvvetlerin engellediğini kaydeden Şanver, “Bu bir isyan. Bu darbe değil. 12 Eylül’de komutan belli, Kenan Evren. Bu taşeron edilmiş bir girişim. Bunun başarılı olması mümkün değil. Silahlı Kuvvetler böyle kişilere pabuç bırakmaz. Öyle de oldu. Bu darbeyi Silahlı Kuvvetler engelledi. Tabiki emniyet ve halk yardımcı oldu ama asker ‘hayır’ demeseydi bu darbe olurdu” dedi.

‘AKIN ÖZTÜRK O TARİHLERDE GELEMEYEBİLİRİM DEDİ’

Düğününe darbe girişimin 1 numarası olmakla suçlanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’ü de davet eden Şanver, o zaman yaşadıkları diyaloğu da şöyle anlattı: “Düğüne katılmama nedenini sormadım. Gerekçe sormam. Davetiyeyi verirken ‘o tarihlerde gelemeyebilirim’ dedi. Bir açık kapı bıraktı. Gün yaklaşırken de gelemeyeceğini söyledi. Ben düğün için Hava Kuvvetleri Komutanı ile görüştüm. ‘Nikah şahidi Akın’ı yap’ dedi. Aradım ‘geliyor musunuz?’ diye. ‘Gelemiyeceğim’ dedi. Son iki yılda Akın Öztürk ile ilgili fikirlerim değişti. Ahmet Özçetin’le olan ilişkisi. Normal bir ilişki öyle olmaz. Yüksek Disiplin Kurulu’nda benim tavrım şikayet oldu, komutan da beni sorguluyor. Atılan çocuklar konusunda şerh koyuyorum ama o onaylıyor. Hava Kuvvetleri Komutanı ile Kurmay Başkanı arasında bir çatışma yaşanamaz. Birinci yıl sonunda beni Diyarbakır’a göndermek istedi. Beni karargahtan göndermek istedi.”

‘1 NUMARA OLAMAZ’

“Akın Öztürk darbenin 1 numarası olamaz” diyen Şanver bu iddiasını şöyle gerekçelendirdi: “Çünkü onu Genelkurmay Başkanı olarak yazmamışlar. Yani üzerinde bir isim var. Bu da milletin kabul edeceği bir isim olmalı. İnsanları tanıyoruz, iddianameleri okuduk. Bu davalar sonunda içeriden çıkan da olabilir, içeri girecek önemli isimler de olabilir. Bu isimlerin hepsini savcılara anlattım. Bunlardan TSK içerisinde aktif görevde olanlar da var ama isim burada söyleyemem.”

‘ÖNEMLİ BİR KELLE ALACAĞIZ DİYORLAR’

Emekli Korgeneral Şanver, 15 Temmuz akşamı yaşananları ilk olarak nasıl farkettiklerini de anlattı: “İlk olarak saat 20.00 sıralarında Genelkurmay emriyle anladık. Hava sahasının kapatılmasıyla ilgili emirler bana iletildi. Komutan yardımcım geldi ve ‘Böyle tedbir ve emirleri var’ dedi. Genelkurmay’ın böyle bir tasarrufta bulunması daha önce olmadı. ‘Atla sen Eskişehir’e git’ dedim. Bana 19:36’da gelmiş emir. Bana da ondan sonra geldi. Bana bilgi gelmesi lazım. Geldi ama gecikmeli geldi. Ve gelen bilgiden bir şey anlaşılmıyor, açık değil. ‘Bir karışıklık var’ dedim. ‘Üstünü değiştir. Uçak ayarlayacağım’ dedim. Hava Kuvvetleri Komutanı’nın yanına gittim ve uçak konusunu söyledim. ‘Bu aşamada gitmesine gerek yok geri gelsin’ dedi. Buradan komutanın benden konuya daha vakıf olduğunu düşündüm. Darbeyi Abidin Ünal’dan öğrendim.

Darbe olduğunu Abidin Ünal’ın ağzından duydum ilk kez. Terörle mücadele harekatı sadece bizim emrimizle yapılır. Bilgiyi verecek kişiler bu işin içerisinde ise bilgiyi vermezler. Ben öyle bir emir vermedim. Mesela Diyarbakır 6 uçak hazırlıyor. Oradakiler biliyor. ‘Önemli bir kelle alacağız’ diyorlar.

‘ALTIMDA ÇALIŞAN 23 KİŞİ İÇERİDE’

Kendisinin komutanlığı döneminde altında görev yapan 28 kişiden 23’ünün içeride, sadece 5’inin görevde olduğunu vurgulayan Şanver “Ben görevdekilerden biri hakkındaki şüphelerimi de savcılıkla paylaştım. Ben bütün görevlerimi layıkıyla yaptım. Ben bunlarla mücadeleye ömrümü verdim.Bunların hepsi general. Bunları ben atamadım, ben seçmedim. Sistem size 28 kişidem 24 ile çalış diyor. Bu kadroyla çalışıyorsunuz. Somut suç var mahkemeye veriyorsunuz, beraat ediyor. MİT ve askeri yargı var. Bunlarla mücadele ediyorsunuz” diye konuştu.

‘ESKİŞEHİR’LE KONUŞUNCA DARBEYİ ANLADIM’

Mehmet Şanver, “Eskişehir’i aradım ‘ne oluyor’ dedim. Komutan dedi ki ‘havada uçaklar var’. ‘Neler var’ dedim. ‘F-16, var, tanker var’ dedi. O an anladım. Dedim ki ‘uçuşları engelleyin’. ‘Aklınıza ne geliyorsa pistlere araç çekin, ne gerekiyorsa yapın’ dedim. Akıncıyı aradım, Hakan Evrim açmadı telefonu. Abidin Ünal’ın yüzüne telefon kapatmış” dedi.

‘ABİDİN ÜNAL’LA İLGİLİ KAFAM KARIŞIK’

Darbe girişimine katılanlara ilişkin “Bazıları habersizdi çocukların. Bazıları kalktı biz emredince indiler” diyen Şanver şu bilgileri verdi: “Benim iki saat bu olaya müdahil olma zamanım oldu. Bu sırada hep görevimi yapmaya çalıştım. Diyarbakır’dan özel harekat timi gelmiş, 100 kişilik ekip. Başlarında general var. Verelim mi vermeyelim mi. Vermedim güvenemedim kimseye çünkü. Verdiğimiz emirlerin bir tanesi hatalı olsaydı komutanlar o zaman arkamızda durmazdı. Yanı başımda Hava Kuvvetleri Komutanı var. O da emirler verdi. Eskşehir’i takviye etmek için emirler verdi. O da general gönderdi ama gönderdiği şu anda içeride. Abidin Ünal’la (Eski Hava Kuvvetleri Komutanı) ilgili kafam karışık. İki tane helikopter önce Fenerbahçe Orduevi’ne geliyorlar. Abidin Ünal’ın 3 korumasını alıyorlar. Hava Kuvvetleri Komutanı’nın yakın koruması lazer tutuyor ve o sayede otoparka inebiliyorlar. Önlemesi gerekenler bu işin içerisindeyse bu işi engellemeniz zor. Bunlar koruma değil tam tersini yaptılar. Şahıslar geldi ve Ünal bana ‘Beni almaya geldiler komuta sende’ dedi. Komutan kalktı. Bütün görüntüleri izledim ben. Komutan kalkıyor lavaboya gidiyor, kelepçelenmeden korumalarıyla helikoptere biniyor. Daha sonra Akın Öztürk’le görüntüleri çıktı kol kola. Bunlar bizim kafamızı karıştırıyor. Bizi niye bağladılar. Ellerimiz gözlerimiz ayaklarımız bağlandı. Ben gitmeden vedalaştım bir daha da görüşmedim Abidin Ünal’la, Kızımı tebrik etmek için Akın Öztürk aradı. Numarası ondan vardı. Abidin Ünal ulaşamadığını söyledi, aradım ve verdim. Abidin Ünal, Akın Öztürk’e ‘Akıncı’ya git orada seni dinleyecek çocuklar var’ dedi. O sırada Akın Öztürk Akıncı’da mı bilemiyorum. Sayın Cumhurbaşkanının ele geçirilememesi, Sayın Başbakan’ın Eskişehir’e kendi yetkilerini yani kendi uçağımızı düşürme emrini vermesi çok önemli.”

‘HER KURUM VAR BUNLARIN İÇİNDE’

15 Temmuz öncesi bir yapının devleti işgal etmiş halde olduğunu söyleyen Şanver, sözlerini şöyle noktaladı: “Bütün kademelere girmiş. Gerçekten çok güçlüler. Yüzde yüz suçsuzken hapislere düşüyorsunuz. Emniyet, yargı medya her kurum var bunların içinde. Böyle bir ortamda bu yapı içimize girdi mi. Başarılı oldular mı? Burada başarısız ve sorumlu olanı komutandır. Şüphe varsa bile bütün şüphelerden arınmış tescilli tek generalim. Geçmişime bakıyorum kariyerim belli. Ben bu başarılar nezdinde emekli edilmedim uzatıldım. Buna rağmen neden istifa ettim. Birincisi tercih edilmedim. Tercih edilenle kendimi kıyasladım ve daha iyi olduğunu gördüm. Bu işlerin liyakat olduğunu hep söyledik. Bunun aksi bir durumda istifa etmesem olmazdı. Tabii ki Hava Kuvvetleri Komutanı olmak isterdim.” Duvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.