Koruculuk kaldırılacak mı?

Koruculuk kaldırılacak mı?
MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi tarafından başlatılan "Koruculuk sistemi kaldırılsın" kampanyası devam ediyor.

DİYARBAKIR - MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi'nin "Koruculuk sistemi Kaldırılsın" talebiyle Haziran ayında başlattığı kampanya, çeşitli eylem, etkinlik, çalıştay ve panellerle devam ediyor. Kampanyaya ilişkin bilgi veren MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay,  "Koruculuk kaldırılsın" kampanyasının temel amacının Kürt sorununun çözümünün en temel ayaklardan biri olduğuna dikkat çekerek, bu sistemin Kürtler arasında düşmanlık yarattığını söyledi.

'Koruculuk köylerde ciddi hak ihlallerine sebep oldu'

Korucuların özellikle köylerde sistemlerini kurduğunu ve tarihten bu yana köylerde ciddi hak ihlallerine sebep olduklarını hatırlatan Ay şunları aktardı: "Bu sistem nedeniyle de birçok köy fiili askeri baskılara maruz kalmış ve kabul edenler silahlandırılmışlar, kabul etmeyenler ise ya göçe zorlanmışlar ya da köyleri boşaltılmış. O tarihten bu yana kadar koruculuk ciddi hak ihlallerine sebep olduğunu görüyoruz. Adam kaçırma taciz, tecavüz, gasp, yağma, silah kaçakçılığı, adam öldürme ya da yaralama gibi suçlara karıştıklarını biliyoruz. Ve bunun temel gerekçeleri de devletten aldıkları güçtür. Haklarında herhangi bir etkin soruşturma yapılmaması cezalandırılmamaları da bu fillerin işlenmesi durumunda korucuları teşvik eden bir sebebe dönüşüyor. Bu nedenle barındırdığı hak ihlalleri potansiyele sebep olacakları hak ihlalleri göz önüne alarak bu kampanyayı başlattık"

 'Köy korucularının sayısının 70-80 bine çıktığı ifade ediliyor'

Koruculuğun kaldırılması için gerekli çalışmaların sürdüğünü ve alt yapıyı oluşturduklarını söyleyen Ay şöyle devam etti: "Koruculuğun kaldırılması için alt yapı oluşturma aşamasındayız. Şuanda sayıları gayri resmi olarak 47 binle ifade ediliyor. Devlet tarafından her ne kadar 23 bin korucu var diye ifade edilse de bu sayı 70-80 bine çıkıyor. Bu kampanya ile bunların topluma silahsız olarak kazandırılması noktası üzerinde duracağız. Aynı zamanda ellerinde silahların alınmasıyla ortaya çıktığı çeşitli husumetlerin giderilmesi için de çalışmaların sistematik bir şekilde yapılması gerekiyor."

'Panelimize korucu derneklere başkanları da davet edilecek'

Önümüzdeki ay düzenleyecekleri panele korucu dernekleri başkanlarını da davet edeceklerini kaydeden Ay,  “Bu konuda onlarda kendi düşüncelerini ifade etsinler. Beklentilerin ifade etsinler.  Şuanda görüşmelerimiz devam ediyor henüz olumlu bir yanıt almış değiliz" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.