KOSGEB desteği İngiltere’den döndürdü

KOSGEB desteği İngiltere’den döndürdü
İngiltere’de yaşayan ve turizm üzerine çalışan Siirtli Murat Başkıran (39), 2013 yılında Türkiye’de devletin yatırım yapmak isteyenlere hibe desteği verdiğini öğrenince memleketine döndü.

 

  SİİRT  -  Kentte balık restoranı açan Başkıran’ın hedefi işlerini büyüterek, gençlere yeni istihdam alanları oluşturmak.

  İngiltere'nin Manchester kentinde 10 yıl boyunca turizm ve otelcilik sektöründe çalışan Siirtli Murat Başkıran, birçok önemli firma temsilcileri ile tanıştı, farklı iş ortamlarına katılarak kariyer yaptı. Ancak Başkıran’ın içindeki memleket hasreti her geçen gün derinleşti. Memleketine dönüp, yatırım yapmak için para biriktiren Başkıran’ın bu hasreti, KOSGEB kredisini duyunca sona erdi. 2013’te devletin yatırım yapmak isteyenlere hibe desteğinde bulunduğunu öğrenen Başkıran, vakit kaybetmeden valizlerini toplayarak, memleketine döndü. Döner dönmez kolları sıvayan Başkıran, hemen KOBGEB İl Müdürlüğüne başvurdu. Talebine olumlu yanıt alan Başkıran, aldığı destek ile biriktirdiği parayı birleştirerek, kentte hayalini kurduğu balık restoranını açtı.

  Restoranında şuanda kendisi haricinde 3 kişiyi istihdam ettiğini anlatan Başkıran, “Lise eğitimini bitirdikten sonra turizm işine girdim. Kendimi geliştirmek için de Avrupa'ya gitmek istedim. Bir fırsatını bularak İngiltere'ye gittim. Amacım, kendimi geliştirdikten sonra memleketime geri dönüp insanlara istihdam sağlamaktı. İngiltere'de 10 yıl çalıştıktan sonra 2013 yılında memleketime döndüm. KOSGEB tarafından desteklenince bu işletmeyi kurdum. Kendimi geliştirip farklı işler yapmak istiyorum. Nitekim İngiltere'ye gitme amacım da kendimi geliştirmek, gezmek, yaşamak, farklı kültürdeki insanlarla tanışmak ve sonra da öğrendiklerimi memleketimdeki insanlarla paylaşmaktı. Şimdi daha fazla istihdam alanı oluşturmayı hedefliyorum” dedi.

  Restoranı açtığı ilk günlerde yadırgandığını ifade eden Başkıran, “Arkadaşlar, ‘Burada ne işin var, neden geldin’ diye yadırgıyorlardı. Ancak onlara niyetimi ve iş planımı anlatınca beni tebrik ettiler. Herkes kendi memleketini terk ederse ilimizde bir şey kalmaz” diye konuştu.

 

  “Tüm girişimcileri KOSGEB’e bekliyoruz”

  KOSGEB Siirt İl Müdürü Ömer Erkılıç ise, "Girişimcimiz iş fikriyle müdürlüğümüze başvurdu. 4 günlük uygulamalı girişimcilik eğitimine tabi tuttuğumuz girişimcimizin iş fikrine destek verdik. Kendisine 50 bin lira hibe desteği de vererek işletmesini kurduk. Şuan 3 kişiye istihdam sağlayarak Siirt'in en modern balık restoranını açtı. Ayrıca işini kurmak isteyen tüm girişimcileri KOSGEB'e bekliyoruz. 50 bin TL hibe 100 bin TL'de geri ödemeli faizsiz kredi desteği veriliyor" ifadelerini kullandı. (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.