Kos'ta 70 cm tsunami! Ölen Türk'ün kimliği belli oldu

Kos'ta 70 cm tsunami! Ölen Türk'ün kimliği belli oldu
Kos'ta 70 cm tsunami! Ölen Türk'ün kimliği belli oldu

 

Bodrum'un karşısında yer alan Yunan adasında sokaklar suyla doldu, bir yerel haber sitesi yola fırlayan bir balıkçı fotoğrafını yayınladı. Uluslararası ajansların geçtiği karelerde de su seviyesinin araçların yarısına kadar çıktığı dikkat çekiyor.

Çoğunlukla tarihi binaların hasar gördüğü adada yaşamını yitiren iki kişiden biri Türk. Dışişleri Bakanlığı, hayatını kaybeden Türk vatandaşının kimliğinin belirlendiğini duyurdu. 100'ü aşkın yaralı ise hastanelere taşındı. Yaralılar arasında da iki Türk var.

Türkiye, Kos'ta tatilde olan Türk vatandaşlarını almak için adaya feribot gönderiyor.

Türkiye'nin tatil merkezi Bodrum ile Yunanistan 'ın Kos adası açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem, Kos'ta en az iki can kaybına yol açtı. Hayatını kaybedenlerden biri Türk. Türkiye, Kos'a tatile giden Türkleri almak için feribot gönderiyor.

Depremde ölen diğer kurban ise, 20 yaşındaki bir İsveçli. Yunan yetkililer, bir eğlence merkezinin duvarının çökmesiyle can kayıpları meydana geldiğini açıkladı.

100'ü aşkın yaralı ise hastanelere taşındı.

Türkiye'den ilk açıklama

Dışişleri Bakanlığı, depremde yaşamını yitiren Türk vatandaşının kimliğinin tespit edildiğini duyurdu. Açıklama şöyle:

"Depremde maalesef bir vatandaşımız vefat etmiştir. Kimlik bilgileri tespit edilen vatandaşımızın ailesine ulaşmaya çalışılmaktadır. Bir vatandaşımızın da ağır yaralı olduğu ve Atina'ya nakledilmekte olduğu öğrenilmiştir. Atina Pire Başkonsolosluğumuz bahsekonu vatandaşımızın durumu ile ilgilenmektedir. Diğer bir vatandaşımızın ayağının kırıldığı, hastanede olduğu ve Türkiye'ye dönmek istediği bildirilmiştir. İstanköy Müslümanları Kültür ve Kardeşlik Derneği Dernek Başkanı Kadri Memiş yanında kendisine refakat etmektedir.
 
200'ün üzerinde vatandaşımızın tahliyesi için çalışmalar devam etmektedir. Liman ve Gümrük binası hasar gördüğü için Bodrum'dan veya Yunanistan’ın diğer bölgelerinden gemi seferlerine izin verilmemektedir. İstanköy Liman Başkanı ile görüşülerek yakındaki bir rıhtıma özel sefer yapılması için izin sağlanmıştır. Başkonsolosluğumuzun koordinasyonunda Bodrum'dan yola çıkan yaklaşık 250 kişilik bir yolcu gemisi İstanköy'e varmıştır. Vatandaşlarımızı aldıktan sonra Bodrum’a hareket edecektir. Ardından ikinci bir sefer daha yapacaktır.

Depremde İstanköy meydanında bulunan Defterdar Cami'nin minaresinin çöktüğü, karşısında bulunan çeşmenin de kubbesinin zarar gördüğü anlaşılmaktadır.

Yakınları hakkında bilgi almak veya yardım isteyen vatandaşlarımız Dışişleri Bakanlığımızın Çağrı Merkezine (0312-292 29 29) 24 saat ulaşabilirler."

Gece saat 01.31'de meydana gelen sarsıntıyla Kos'ta birçok bina hasar gördü, deprem özellikle tarihi binaları etkiledi. Uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda, tarihi bir caminin de yıkıldığı görülüyor. Yunan sismoloji dairesi depremin büyüklüğünü önce 6.9 olarak verdi, daha sonra bu 6.2'ye çekildi.

Yunan televizyonları, büyük bir çatlak meydana gelen rıhtımın görüntülerini ekrana getirdi.

Kos'u çoğunlukla İngiliz tatilcilerin tercih ettiğini aktaran Reuters, adanın merkezindeki kafe ve barların da hasarlı olduğunu bildiriyor. 

Associated Press (AP) ve Reuters, ayrıca tsunamiyle kaplanan sokakların fotoğraflarını da servis etti. Yunan biliminsanları, tsunaminin yüksekliğinin 70 santimetreyi bulduğunu televizyonda açıkladı.

Sahildeki yolda bir aracın yarısına kadar suyun yükseldiği dikkat çekiyor. Yunan yetkililer, deprem bölgesine helikopterle kurtarma ekipleri gönderdi.

Yunanistan'ın Midilli Adası açıklarında geçen ay yine 6.3 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti, bir kişi ölmüştü.

1999'daki 5.9 büyüklüğündeki depremde ise 143 can kaybı kayıtlara geçmişti.

(kaynak:milliyet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.