Köyünden çıkmadan, dünyayı okuyor

Köyünden çıkmadan, dünyayı okuyor
Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Kurşunlu köyünde çiftçilik, besicilik ve arıcılık yaparak ürettiği ürünlerini pazarda satan 52 yaşındaki "Sıra dışı okur" unvanı sahibi kadın, köyünden çıkmadan dünyayı okuyor

BİLECİK - Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce "Sıra dışı okur" unvanıyla ödüllendirilen Bedriye Engin, biri hukuk fakültesi öğrencisi, diğerleri hemşire ve esnaf olmak üzere üç çocuk sahibi olduğunu belirterek, eşiyle birlikte çiftçilik, arıcılık yaparak ürettikleri ürünleri halk pazarında satarak geçimlerini sürdürdüklerini kaydetti.

Kitap okuma alışkanlığının küçük yaşlarda babasının okuduğu gazetelerle başladığını ifade eden Engin, şöyle konuştu:"Bilecik Halk Kütüphanesi Müdürü Pınar Dengiz tarafından halk pazarındaki tezgahında satış yaparken keşfedildim. 2010 yılında Bilecik Kütüphanesince 'En Çok Kitap Okuyan Yetişkin' ödülüne, 2011 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce 'Sıra dışı okur' unvanına layık görüldüm. Kitap okumak bana büyük kapılar açtı. Hiç ulaşamayacağım yerlere geldim. Hayatımın hiçbir dönemi kitapsız olmadı. Hayatımın her döneminde kitap vardı."

‘Çocukken gazeteci olmak isterdim’

Engin, küçüklüğünde en büyük hayalinin gazeteci, daha sonra da akaryakıt istasyonu işletmeyi arzu ettiğini anlatarak, şöyle devam etti:"Kadınların mutlaka kitap okuması gerektiğine inanıyorum. Çünkü çocuk yetiştiriyorsun, onları eğitme ve onların gelecekleri açısından mutlaka okumak gerektiğine inanıyorum. Kitap okumayan insan, ne kaybettiğinin de bilincinde değil. Halkı kitap okumaya teşvik etmek için yeni stratejiler düşündüm. Kentte günün yarısını kuaförde geçiren kadınlar tanıyorum. Köyde, kırsal alanda da oya yaparak vakit geçiren kadınlar var. Orada geçirdiği zamanı okuyarak geçirse keşke."

‘6 yıldır, Osmanlı tarihi üzerine kitap okuyorum’ 

Engin, 6 yılı aşkın bir süredir Osmanlı tarihi üzerinde kitaplar okuduğunu ve bunu kendince bir ödev kabul ettiğine değindi.Yaklaşık 2 yıldır Yavuz Sultan Selim dönemini okuduğunu dile getiren Engin, "Osmanlı tarihini adeta kendime verdiğim bir ödev. Padişahları sırayla okuyorum. Şimdi o padişah hakkında kütüphanede ne kadar kitap bulursam hepsini sırasıyla okuyorum. Dizi izleyemiyorum, benim öyle devamlı takip ettiğim hiç dizim yok. 'Muhteşem Yüzyıl'ı izlemeye başladım ama kitaplardan sonra komik geldi, bıraktım" dedi.

dunyayi-okuyor-1.jpg

dunyayi-okuyor-2.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.