Kronik Sinüzit hakkında bunları biliyor musunuz?

Kronik Sinüzit hakkında bunları biliyor musunuz?
Sanıldığı gibi kronik sinüzitin tedavisi imkansız değildir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, kronik sinüzitin tedavisini anlattı...

 

 “Sinüs anatomisinin tanınmamasından dolayı eskiden kronik sinüzit tedavi edilemiyordu. Oysaki günümüzde sinüs kanallarındaki ve burun boşluklarındaki daralma ve tıkanıklıklar endoskopik yöntemle tedavi edilebiliyor. Böylece sinüs havalanması ve drenajı sağlanarak kronik sinüzit başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Kronik sinüzit tedavisinde sağlam hiçbir dokuya zarar vermeden, sadece hastalığa neden olan lezyonlar çıkartılıp, hücreler temizlenir. Fonksiyonal Endoskopis Sinüs Cerrahisi (FESS) ile artık kronik sinüzit vakalarının %90′ına yakını başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor.”

 

Kronik sinüzit nasıl oluşur?

 “Kafatasının ön bölümündeki boşluklara sinüs denir. Nezle ya da grip olunduğunda sinüsün içine hava girmez ve sinüsün içindeki sıvılar dışarıya atılamaz. Sinüsün içinde kalan sıvılar bakteriyel bir enfeksiyon oluştururlar. Hava dolu boşluklarının içini kaplayan mukoza tabakasının iltihaplanmasına sinüzit denir. Sinüzit akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Mevsim değişiklikleri, alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin zayıflaması, banyonun hemen ardından sokağa çıkma, özellikle kış aylarında grip ya da nezle gibi rahatsızlıklar sinüziti tetikleyen sebepler arasındadır. Kronik sinüzitte sinüslerin içinde, uzun süreli, sık tekrarlayan bir havalanma ve temizleme sorunu oluşur.”

 

Kronik sinüzit belirtileri

 “Kronik sinüzitte göz çevresinde ödem ve yanak hizasında baskı yapıldığında artan ağrı en belirgin belirtidir. Alın bölgesinde, göz çevresinde ve burnun iki yanında baş öne eğildiğinde ağrı daha da şiddetlenir. Sinüzit ağrısı kişinin tüm sosyal ve fiziksel aktivitesini zorlaştırır ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Burun tıkanıklığı, iltihaplı burun akıntısı, nadiren burun kanaması ve koku almada azalma diğer belirtiler arasındadır. Yüksek ateş, geceleri şiddeti artan burun tıkanıklığı nedeniyle uzun süre burun mukozasına zarar veren ve alışkanlık meydana getiren burun damlaları kullanmak zorunda kalırlar. Geniz akıntısı; boğazda yanma, ağrı, gıcık hissi, ses kısıklığı ve öksürüğe neden olur. Enfeksiyonun ciğerlere doğru ilerlediğini gösterir.”

 

Sinüzit nasıl teşhis edilir?

 “Hemen her zaman gribal bir enfeksiyon sonrası ortaya çıkan akut sinüzitin teşhisi kolaydır. Aslında hiçbir ek tetkike gerek duyulmaz. Ancak hangi sinüsün tutulduğunu ve bu sinüzitin tek taraflı mı, çift taraflı mı olduğunu anlamak için normal sinüs grafileri istenir. Günümüzde sinüs hastalıkları ile ilgili en güvenilir bilgiler bilgisayarlı sinüs tomografisi ile elde edilmektedir. Teşhise yardımcı olan ve uygulanırken hastaya acı vermeyen bir yöntemdir.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Yusuf CAN “Kronik sinüzitin tedavisinde öncelikle geniş spektrumlu antibiyotik ve bir antienflamatur verilir. Eğer uzun süre uygun medikal tedaviye  rağmen sonuç alınamıyorsa  ve hastanın yakınmaları devam ediyorsa  operasyon düşünülebilir. Bu operasyon  genel anestezi altında yapılır. Kronik sinüzit tedavi edilmediğinde  hayati tehlike oluşturabilen komplikasyonlara yol açabilir. ( Beyin apsesi, göz enfeksiyonlar, menenjit, diş apseleri vs… ) Bununla birlikte enfeksiyonlu sinüslerden geriye  akan mukus akciğerler için risk oluşturabilir. Bu tür ciddi sorunlarla karşılaşmamak için kronik sinüzitlerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir.” (kaynak:haber7)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.