Kronik yorgunluk sendromuna karşı aktif sosyal yaşam

Kronik yorgunluk sendromuna karşı aktif sosyal yaşam
Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Emin Erdem, kronik yorgunluk sendromu yaşayan hastaların aktif bir sosyal yaşam için teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

  “KADINLARDA VE MÜKEMMELİYETÇİ KİŞİLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR”

  Kronik yorgunluk sendromunun, genellikle 20-40 yaş aralığındaki kadınlarda, yoğun çalışma temposuna sahip üst düzey yöneticilerde ve mükemmeliyetçi kişilerde görüldüğünü belirten Dr. Mehmet Emin Erdem, “Başlangıçta hafif yorgunluk ve isteksizlik gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi ilerleyen dönemde iş hayatındaki verimlilikte ciddi düşüşlere ve sosyal hayattan kopma gibi sorunlara yol açacak kadar şiddetlenebilir. Hatta kişiyi günlük aktivitelerini bile yapamayacak düzeyde bakıma muhtaç hale getirdiği olmaktadır. Kişi bu belirtileri ile hastaneye geldiğinde doğru tanıyı koymak için bazı testler yapılmaktadır. Yapılan muayene ve testlerle olası sebepler dışlandıktan sonra tanısı konulan hastalığın semptomatik ve kombine tedavisi önemlidir. Tedavinin amacı semptomları azaltmaktır. Birçok kronik yorgunluk sendromu hastasının tedavi ile düzelen depresyonu ve psikolojik bozuklukları vardır” diye konuştu.

  Dr. Mehmet Emin Erdem kronik yorgunluk sendromunun tedavisi hakkında şu bilgileri verdi: “Davranışsal terapi ve bazı hastalar için derecelenmiş egzersiz. Sağlıklı beslenme. Uyku yönetim teknikleri. Ağrıyı, rahatsızlığı ve ateşi düşürecek ilaç tedavisi. Anksiyete için ilaç tedavisi. Depresyon için ilaç tedavisi kombinasyonunu içerir. Kronik yorgunluk sendromu yaşayan hastaların aktif bir sosyal yaşam için teşvik edilmesi gereklidir. Rahatlama ve stres azaltma teknikleri, kronik ağrı ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olabilir, fakat bunlar kronik yorgunluk sendromu için esas tedavi yöntemi değildir. Orta dereceli fiziksel egzersiz de yararlı olabilir. Aktivite planlaması doktor aracılığıyla yapılmalıdır. Eğer inatçı ve sık yorgunluktan şikayet ediliyorsa hastalığın semptomları olsun ya da olmasın hastaneye başvurulmalıdır. Aynı belirtiler başka ciddi hastalıkların da habercisi olabilir.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.