Kültür merkezinde sona gelindi

Kültür merkezinde sona gelindi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bölgenin en büyük Kültür Kongre Merkezi’ni önümüzdeki ay tamamlıyor.

Kentteki kültür ve sanat faaliyetleri ile kongre ve konferanslara ev sahipliği yapacak olan merkezde, 360 derece dönen tiyatro sahnesi, bin 740 kişilik konferans salonu,  Kültür Sanat Daire Başkanlığı’nın çalışma ofisleri de yer alıyor. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, 50 milyon TL’ye mal olacak bölgenin en büyük Kültür Kongre Merkezi’nin inşaatını önümüzdeki ay tamamlamaya hazırlanıyor.

İnşaat hakkında bilgi veren Fen İşleri Daire Başkanlığı Etüt Proje Yapım ve Kontrol Şube Müdürü Bahar Acar, 23 bin 260 metrekare toplam kapalı alana sahip Kültür Kongre Merkezi’nin yapımına Ağustos 2013’de başlanıldığını, yapım işlerinin iki binadan oluştuğunu söyledi. İki binadan birinin kültür, diğerinin de kongre merkezi olduğunu dile getiren Acar, “Kongre merkezimizin inşaat alanı 14 bin 168 metrekare, bu binanın içinde konferans salonu bulunuyor. Konferans salonu bin 740 kişiye hitap ediyor. Bodrum, artı zemin 2 kattan oluşuyor. Bodrum katta teknik odalar, seramik atölyesi ve 130 araçlık otopark bulunuyor. Aynı zamanda dekor ve kostüm odaları mevcut. Zemin katta fuayemiz, ıslak hacimlerimiz, vip salonumuz, hazırlık ve idari odalarımız yer alıyor.” şeklinde konuştu.

 

Kongre salonunun ses akustiği düşünülerek inşa edildiğini, sadece sahnesinin 600 metrekare olduğunu ifade eden Acar, ikinci binanın da yaklaşık 9 bin metrekare alana sahip olduğunu belirtti. Acar, merkezde çocuk oyun alanları ve bebek emzirme odalarının da bulunduğunu söyledi.

 

Türkiye’de ikinci: 360 derece dönen tiyatro sahnesi

 

Kültür merkezi binasının bodrum artı zemin kat olmak üzere 4 kattan oluştuğunu dile getiren Acar, bu binada 280 kişilik kapasiteye sahip tiyatro, 308 kişilik sinema ve ayrıca 100 kişilik sinema eğitim salonu bulunduğunu söyledi. Acar, kültür merkezinde 14 dersliğin yer aldığını, müzik atölyesi ve 210 kişilik çeşitli amaçlar için kullanılacak eğitim sınıflarının yer aldığını kaydetti. Binada tiyatro prova çalışmalarının yapılacağı bir salonun ve cep sinemasının bulunduğuna değinen Acar, “Bu alanda yer alacak tiyatro salonumuz 360 derece dönen sahneden oluşuyor. Bu sanırım Türkiye’de ikinci defa inşa ediliyor. 360 derece dönen sahne ile tiyatro sahne ve kostüme kolaylık sağlıyor. Ayrıca ara katımızda Kültür ve Sanat Daire Başkanlığı idari hizmet alanların yer alacağı birimler mevcut. En üst katta ise protokolün yer alacağı vip salonu benzeri bir yapı söz konusudur.” ifadelerini kullandı.

 

Engelliler düşünülerek inşa edildi

 

Kültür Kongre Merkezi’nin engelliler düşünülerek yapıldığına dikkat çeken Acar, “Asansörlere Braille alfabesi rakamlarıyla işlendi. Asansör ve merdiven girişlerine görme engellilere uygun tuğla takip sistemi döşenecek. Bedensel engelliler için rampalar inşa edilecek. Böylelikle bedensel ve görme engelliler binalardan rahatlıkla hiçbir zorluk çekmeden faydalanacak.” şeklinde konuştu.

 

Binaların sağ ve sol kısımlarında yakın zamanda peyzaj çalışmalarının başlayacağını belirten Acar, dış kısımda sokak sanatçılarının sahne oyunlarını sergileyeceği amfi alanı yer alacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.