Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

KÜLTÜRLER BİRBİRLERİNE DOSTTUR (1)

KÜLTÜRLER BİRBİRLERİNE DOSTTUR (1)

Kültürlerin başlangıcı sayılan ve birçok sanat, edebiyat ve bilim dallarının da temellerini atan mitoloji, uygarlığın gelişmesine önemli katkılar sunmuştur. Mitolojinin ele aldığı konularda bir sınır yoktur. İnsan, doğa, evren, yaradılış… Gibi insanların en çok merak ettiği tanrılar ve tanrıçalar dünyasını, inançlarını, hayallerini, tutkularını, korkularını, sevinçlerini, hayal ettikleri yaşamı, bu yaşama ulaştıracak kahraman insanı gibi konuları işlemiştir. Günümüzde halkların sahip oldukları kültürel zenginliğin temellerinde; insanın geçmiş zaman yaratımı olan mitolojilere borçludur.

 Şiir, müzik, felsefe, estetik sanatlarla zengin içerik ve biçimle ele aldığı konuları işleyen mitoloji aynı zamanda gizemli bir yaratıma sahip olmuştur. Bu anlatım biçimi insanların ilgisini sürekli çekmiş ve çekmeye de devam etmektedir. Yerelliği aşarak evrensel karakter kazanan birçok mitolojik anlatım; günümüzde birçok ülke ve kıtalarda okunan ve bilinen; üzerinde akademik tezler hazırlanan, hala öğreneceğimiz, dersler çıkaracağımız güçlü metinlerdir.

 Tarihin başlangıcından beri birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Mezopotamya coğrafyasında yaşayıp uygarlık kuran halklar en çok kültürel alanda birbirlerini etkilemişlerdir. Halkların mitolojik yaratımları birbirlerinden çok etkilenmişlerdir. Bir öncekinin sentezi olarak ortaya çıkmışlar ve onu daha da zenginleştirerek; kendisinden de katkılar sunarak; öncekini kendi koşullarına göre yaratmışlardır. Kültürler arasında bu şekilde iç içe geçme, bizlere onun ne kadar geçirgen bir yapı olduğunu da göstermektedir.

 M.Ö.2350-2l59 yılları arasında Kuzey Mezopotamya’da M.Ö. 2350-2150 arasında yaşamış olan Hurri’ler; Hititçe yazılan mitolojilerinde; göklerde olan bu Tanrılar arası mücadele antik Yunan Mitolojisinde benzeri görülmektedir. Değişen sadece Tanrı adlarıdır. Hurrilerin Mitolojisinde yer alan gökteki Tanrıların sırası ve işlevleri de, Babil Mitolojisindeki Tanrı sıralaması ile aynıdır. Dünyanın en eski yaratılış mitolojisinin daha sonra Fenikeliler tarafından antik Yunanistan’a geçtiği ileri sürülmektedir. 

Hurrilerin mitolojisinde geçen; kayalıkların çocuğu olan, sağ omuzu üzerinde gökyüzünü, dünyayı ve denizleri taşıyan Ullikumi; antik Yunan mitolojisinde benzeri anlatılmaktadır. Değişen sadece ismi Atlas’tır.

Bütün edebiyat eserlerinde yer alan İYİ-KÖTÜ-ADALET motiflerinin ilk kez rastlandığı metinler gene Hurrilere aittir: Dağ Tanrıları, Dicle ve Fırat gibi nehir Tanrıları, yılan ve ejderler Yunan ve Asya ülkelerin mitolojileri ile benzerlikler gösterir. 

Bütün dünya edebiyatında Aşk Tanrıçası olarak bilinen AFRODİT antik Yunan mitolojisinden çok önce Akadlarda İştar, Sümerlerde Ninsianna, Babilde Estor adlarıyla geçmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR