'Kuraklığa dayanıklı tohum geliştirmeliyiz'

'Kuraklığa dayanıklı tohum geliştirmeliyiz'
TÜRKİYE'DE etkisini giderek daha çok hissettiren iklim değişikliği nedeniyle, kuraklığa dayanıklı tohum geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, rekolte kaybının gıda ürünleri fiyatlarında artışları hızlandırabileceği uyarısı yapıyorlar.

Tarım biyoteknolojik çalışmalarla genetiği değiştirilerek olumsuz hava koşullarına dayanıklı tohum üretimi yapılıyor. Ancak bu durum ve ithal tohumlar ürün çeşitliliği açısında oldukça zengin olan ülkemizde yerli tohumların kaybolmasına neden oluyor.


Olumsuz hava koşullarının etkisiyle bu yıl bir çok tarım üründe kayıplar yaşandı. Bazı ürünlerin kalitesinde ki düşüş, bazı ürünlerinde rekolte kaybı gıda fiyatlarının artmasına neden oluyor.

"Kar olmaması haşarelerin olmasına neden olacak"

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji ve Afet Yönetimi uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, 2014 yılında Türkiye genelinde Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz dışındaki bölgelerde yağışın mevsim normallerinin altında, sıcaklıkların ise mevsim normallerinin üzerinde olacağını belirterek, "Kışı da karsız geçirdik. Toprak suya doymadı, yer altı suyu beslenemedi, toprak kuru. Sıcak hava nedeniyle sulu tarım yapılan yerlerde su kıtlığı olacak. Bazı bölgelerde kar olmaması haşerelerin olmasına neden olacak. Yer altı suyu beslenmediği için kuyu suları da aşağıya çekilmiş olacak. Bazı yerlerde yer altı suları için boru ekleseler de yeterli olmayacak. İlk baharda son donlar yaşanacak bu da çiçeklenmiş bitkileri etkileyecek" dedi.

"Rastgele yapılaşmadan ziyade..."

Kadıoğlu, meteorolojik olayların uzun vadeli ve yakın takip edilmesi gerektiğini belirterek, "Tarım üstü açık bir fabrika. Önümüzdeki altı ay nasıl olacak. Hangi çeşit tohum kullanılacak. Bizim uzun vade de daha çok kurak topraklarda yetişen ürünlere yönelmemiz lazım. İklimimiz değişiyor. Buharlaşma nasıl olacak onu bilerek tarım ürün desen artısını değiştirmesi gerekiyor. İleriki yıllarda tarıma uygun olan arazileri iklim değişikliğine göre planlamak gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda tarıma elverişli bölgeleri ayırmamız lazım. Sulama alt yapılarının ayarlanması gerekiyor. Rastgele yapılaşmadan ziyade yarın bir gün birinci sınıf tarım bölgesi olacak yerler için uygulamaya geçilmelidir. Tarımsal üretim planlaması yapması lazım" diye konuştu.

"Üreticiyi korumak için fiyatlara müdahale edilebilir"

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, yerli tarım üretiminin kalitesinin ve verimliliğinin artırması gerektiğini, fiyatları ayarlamak, üreticiyi korumak için fiyatlara müdahale edilebileceğine dikkat çekerek, "Tüketici için ithalat yapılabilir ama bu noktada da çok dikkatli olunmalı" dedi

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.