Kuraklık ve bilinçsiz kullanım yüzünden

Kuraklık ve bilinçsiz kullanım yüzünden
Gürpınar'da bir çok yurttaş için geçim kaynağı olan Zernek Barajı'nın, bölgede yaşanan kuraklıkla birlikte su seviyesi son 30 yılın en alt seviyesine geriledi.

VAN - Yüzde 10'lara kadar düşen su seviyesi nedeniyle ilçedeki 8 bin hektar alanın sulama ihtiyacını karşılayan baraj kurumayla yüz yüze kaldı.


Bölgede yaşanan kuraklıkla birlikte Van'ın Gürpınar İlçesinde bulunan Zernek Barajı'ndaki su miktarı son 30 yılın en alt seviyesine düştü. Son yılların en kurak yazının yaşandığı Van'da, Gürpınar İlçesi sınırlarında bulunan ve 1985 yılında faaliyete geçirilen Zernek Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 10'lara kadar geriledi. Gürpınar'daki 8 bin hektar alanın sulama ihtiyacını karşılayan baraj, şimdi kurumayla yüz yüze. Kilometrelerce alanın suyu çekildiği için toprak çatlamış durumda. Çevre köylerin koyunları, kuruyan baraj alanında topraktan çıkan küçük otlarda otlanıyor. Bölgede ciddi su sorunu yaşanırken, barajın kurumaya başlaması çevre köylerde tedirginliğe neden oldu.

Sıcaklık ve yağış olmaması en büyük etken 

Baraj suyunun azalması, en çok geçimlerini balıkçılıkla sağlayan Işıkpınar, Günbaşı, Hamurkesen köylerinde yaşayan yurttaşları etkiledi. Barajın kuruması ile balıkların azaldığını ve balık tutmakta zorlandıklarını belirten balıkçı Emrullah Doğal, havaların sıcaklığı ile barajın kuruma noktasına geldiğini söyledi. Baraj suyunun azalmasından barajda yaşayan balıkların da etkilendiğini belirten Doğal, balıkların yok denecek kadar azaldığına dikkat çekti. 

'Aynalı sazan yok olmak üzere'

Zernek Barajı'nda uzun zamandır balıkçılıkla uğraştığını belirten Doğal, barajın daha önce hiç bu kadar kurumadığına işaret etti. Barajın su seviyesinin yüzde 10'lara inmesi ile beraber balık tutmakta zorlandıklarını söyleyen Doğal, daha önce Zernek Barajı'nda çok sayıda alabalık, sazan ve aynalı sazan olduğunu belirtti. Baraj suyunun azalması ile balıkların yaşam alanlarının daraldığını dile getiren Doğal, balıkların yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını kaydetti. Özellikle aynalı sazanın azaldığını belirten Doğal, son zamanlarda aynalı sazan balığını hiç tutamadıklarını söyledi. 

'Zernek Barajı'nın suyu ilk defa bu kadar azaldı'

Gürpınar Sulama Birliği Başkanı Mehmet Avcı ise, su seviyesinin 1985 yılından bu yana ilk defa bu kadar düştüğünü vurgulayarak, geçmiş yıllarda çiftçilerin sulaması bittiğinde dahi barajdaki su seviyesinin yüzde 50'lerde olduğunu ifade etti. Bu yıl Van'da kar yağışının az olmasından dolayı kuraklığı ciddi anlamda hissettiklerini belirten Avcı, baraj suyunun normal seviyeye ulaşması için bu yıl kar yağışının fazla olması gerektiğini söyledi.Aziz Oruç(Diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.