KURD-DER geleceğin Kürtçe öğretmenlerini yetiştiriyor

KURD-DER geleceğin Kürtçe öğretmenlerini yetiştiriyor
Kürt dili üzerinde çalışmalar ve araştırmalar yapan KURD-DER, AB tarafından finanse edilen ve her yıl Kasım ayında duyurulan "Dilimiz ve yaşadığımız dil sorunu" konulu projede birinci oldu.

Diyarbakır - Kürtçe eğitim için formasyon dersleri veren projenin asistanı Önder Bayındır, asıl amaçlarının Kürtçe eğitim verecek öğretmen yetiştirmek olduğunu belirterek, "Yeterli bir dil değil" diyen devlet söylemini boşa çıkardıklarını söyledi. 

Kürt Demokrasi Kültür ve Dayanışma Derneği (KURD-DER), 2004 yılında Ankara'da Kürt dili üzerinde çalışmalar ve araştırmalar yapmak amacıyla kuruldu. Derneğin amacı Kürt dilini öğretmek ve öğretmenler yetiştirmek için çalışmalar yürütmek. Her yıl Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Jean Monnet Burs Programı, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefi çerçevesinde, AB alanında uzmanlaşmış personel sayısını artırılmasını amaçlıyor. Kasım ayında duyuruluyor. Burs Programı'nın 2011 yılı duyurusunun ana teması "Demokrasi ve insan hakları"ydı. KURD-DER de bu duyuru çerçevesinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'na başvuruda bulundu. KURD-DER'in yanı sıra kuruluşa 200 200 proje başvurdu. Bir yıllık proje değerlendirme sonucunda Kasım 2012'de KURD-DER'in hazırlamış olduğu proje birinci oldu. 

'Devlet söylemini boşa çıkardık' 

Proje Asistanı Önder Bayındır, devletin sürekli Kürt diline ve öğretimine karşı bir kabullenmezliği olduğunu belirterek "Kürt dilini öğretecek kişiler yeterli ve donanımlı değiller. Bunun için devletin Kürtçe eğitim olmaz, gibi bir söylemi var" dedi. Bayındır, KURDİ-DER ve KURD-DER'de öğretmenlik yapan 20 öğretmen adayına 4 aşamada 4 şehirde; Ankara, Mardin, Van ve Diyarbakır'da formasyon dersi verdiklerini söyledi. 

Bu duyuruyu duyduklarında çok sevindiklerini belirten Proje Asistanı Önder Bayındır, hemen çalışmalara başladıklarını ve 2011'de başvuruda bulunduklarını söyledi. Bu desteğe ve eğitime ihtiyaçları olduklarını belirten Bayındır, "Biz uzun yıllardır dil öğretmek ve öğretmen yetiştirmek için çok çalışma yaptık. Ve önemli bir yere de geldik. Ama bu projemiz bunların da bir üst aşamasıydı. Bu proje ve kaynaklar sayesinde Kürt dilini öğreten öğretmenlerimize formasyon dersini verme şansımız oldu. Bu bizim için çok önemliydi. Ve yine bu projeyle bir daha devletin egemen bakış açısını yıkacaktık. Devletin, 'Kürt Dilini öğretecek kimse yok. Yeterli ve donanımlı değiller' söylemini boşa çıkararak ne kadar değerli ve önemli bir iş yaptığımızı da anladık. Bu öğretmenlerin yetişmesi bizim için ve halkımız için çok önemli bir çalışma" diye ifade etti.

kurtce-1.jpg

kurtce-3.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.