Kürdistan Hukukçular Derneği: Yasa ile polisin keyfiyetçiliği güvenceye alınacak

Kürdistan Hukukçular Derneği: Yasa ile polisin keyfiyetçiliği güvenceye alınacak
Kürdistan Hukukçular Derneği, AKP hükümetinin Meclis'e getirmek istediği "Güvenlik Paketi"nin Bugüne kadar ki uygulamalarda arama konusunda zaten yaşam imkanı bulmayan 'somut delillere dayalı kuvvetli şüphe' yerine 'makul şüphe' getirilmesi durumunda poli

AKP hükümetinin Kobanê protestoları sonrası Meclis'e getirdiği ve polise geniş yetkilerin verileceği "Güvenlik Yasası" tasarısına ilişkin Kürdistan Hukukçular Derneği, dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya derneği eş başkanları Av. Gülşen Özbek , Av. Serhat Eren ile Feride Laçin ve çok sayıda dernek üyesi avukat katıldı. Toplantıda konuşan dernek üyesi Av. Resul Tamur, hükümet tarafından "Kamu güvenliğinin sağlanması" gerekçesiyle yasallaştırılmak istenen bu tasarı ile başta adil yargılama hakkı, silahların eşitliği ilkesi, savunma hakkı, özel yaşamın gizliliği, mülkiyet hakkı, toplantı ve gösteri hakkı gibi uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınmış ve hukuk devleti ve demokrasilerin ölçütü olarak kabul edilen bu temel hakların, büyük oranda kısıtlanması amaçlandığını belirtti. 


Tamur, avukatların soruşturma dosyasına erişim hakkını engelleyen ve 21 Şubat 2014 tarih ve 6526 sayılı yasa ile CMK'nın 153. maddesinin 2, 3, 4. fıkraları yürürlülükten kaldırıldığı halde, bu yasa teklifi ile savunma hakkını kısıtlayıcı olan ve yürürlükten kaldırılan aynı fıkraların yasa maddesine eklenmek istendiğini dile getirdi.

"CMK'da savunma hakkı bakımından çok önemli bir kazanım olarak nitelendirilecek bir değişikliğin geri alınması yönünde ortaya çıkan irade, hukuku belirli kişilere ve soruşturmalara göre şekillendirmek, kötü muameleye ve işkenceye imkan sağlanmak ve bu güvenlik paketinin yasallaşmasının sağlanarak eksik kalan yasal zeminin oluşturulması istenmektedir" diyen Tamur, bu teklifin yasallaşması durumunda adil yargılama hakkının bir unsuru olarak silahların eşitliği ilkesi çerçevesinde ciddi ihlaller yaşanacağının altını çizdi.

Tamur, avukatlar yapılan soruşturmanın, toplanan ve elde edilen delillerin hatta tutuklama müessesesinin hukuka uygunluğunu tartışamayacak, soruşturma aşamasındaki hiçbir delile ulaşamayacağını ifade etti. Tamur, hükümetin Meclis'e getirdiği "Güvenlik Paketi"nin yasallaşmaması için herkesi demokratik tepkisini göstermeye de çağırdı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.