Kürdistan konferansından Ulusal Konferans talebi

Kürdistan konferansından Ulusal Konferans talebi
"Kürdistan ve Gelecek Tahayyülleri" konferansında tartışan akademisyenler, Kürtlerin bölgedeki önemine işaret etti. Dr. Naif Bezwan, "Kürdistan toplumu ve uluslar arası toplum Kürt siyasetinden yeni sürprizler beklemektedir" dedi.

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonunda Mezopotamya Vakfı ile SAMER tarafından aralarında Aydın, Akademisyen ve Siyasetçilerin bulunduğu konukların katılımı ile gerçekleştirilen "Sınırlar, Rejimler, Kürdistan ve Gelecek Tahayyülleri" konferansı ikinci gününde de devam ediyor. Konferansın 2. gününde "Kürtlerin Birlik, Birlikte Yaşama ve İttifak Perspektifleri" konulu ilk oturumun moderatörlüğünü Mezopotamya Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Av. M. Emin Aktar yaptı. Katılımcılardan ilk olarak Mardin Artuklu Üniversitesi'nden Dr. Naif Bezwan "Kürtlerin siyasal sistem tercihleri ve self determinasyon hakkı" başlıklı konuşmasını yaptı. Bezwan, Uluslar arası hukuka göre, ulusların kendi kaderlerini tayin etme hakkı konusunda sunum yaptı. Self determinasyon hakkına değinen Bezwan, Kürlerin sadece devletsiz olan en büyük halk olma özelliği dışında, kendi geleceğini özgürce belirlemek için en uzun mücadeleyi veren halklar arasında birinci sırada yer aldığını söyledi. Uluslar arası hukukun normların arasında yer alan Self determinasyon hakkının halklarının kendi siyasal statülerini özgürce belirleme, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimlerini sürdürme olduğunu ifade eden Bezwan, "Bu amaçlar çerçevesinde doğal zenginliklerine ve kaynaklarına tasarruf etme hakkı olarak tanımlanmaktadır. Self determinasyon bağımsızlık için olduğu kadar özerklik, kanton, federalizm gibi birlikte yaşama modelleri ve her tür kolektif hak talebinin temelini teşkil etmektedir. Bir bütün olarak Kürtlerin siyasi çözüm modelleri Self determinasyonun hem dışsal hem de içsel tarzda gerçekleşmesini amaçlamaktadır" dedi.

“Kürtler önemli mevziler kazanıyor”

Musul'un IŞİD tarafından ele geçirilmesinden sonra ortaya çıkan yeni jeopolitik durumun çarpıcı bir durum olduğunu söyleyen Bezwan, bunun ortaya koyduğu gibi rejimlerin değişmesi ile ya da sınırların değişmesi ile mümkün olabileceğini kaydetti. Kürtlerin tarihinin hiçbir döneminde kendi siyasi statüsünü belirleme ve kendi kaderlerinin efendisi olmaya bu denli yaklaşmadıklarını kaydeden Bezwan, "Ulusal, bölgesel ve uluslar arası koşulların bu kadar el verişli olduğu bir dönemi yaşamamıştırlar. Yüksek derece bir politik niteliğe ve jeopolitik sonuçlara da sahip olan bu hakkın elde edilmesi birinci öncelikle ve son analizde Kürtlerin güçlerini etkin, yaratı, uluslar arası hukuk ve demokratik meşrutiyet içinde kullanmalarına siyasi, diplomatik ve askeri alanlarda ortak davranma ve kabiliyetle ile kapasitelerine bağlı olacak" şeklinde konuştu. Bezwan konuşmasının son bölümünde ise Kürt siyasetinin bir bütün olarak son yıllarda ezber bozucu hamleler ile önemli mevziler ve saygınlık elde etmeyi başardığını vurgulayarak, "Kürdistan toplumu ve uluslar arası toplum Kürt siyasetinden yeni sürprizler beklemektedir" diye konuştu.

“Ulusal kongre bir an önce toplanmalı”

"Bölge'de 'Yeni Kimlik' arayışları bağlamında siyasal meşrutiyet krizi ve yükselen 'Geleneksel aidiyetler' sorunu. Kürtlerin bölgesel faktör olma şartları" konulu konuşmasını gerçekleştiren Sofya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yaşar Abdulselamoğlu, IŞİD'in bölge'de Musul'u alması ile Kürtler için yeni planlar olduğunu söyledi. Amerika'nın bölge'deki etkisine dikkat çeken Abdulselamoğlu, bu gün IŞİD'in terörist bir örgüt olarak görüldüğünü ancak eğer Ortadoğu'daki önemli petrol bölgelerini ele geçirmesi durumunda muhatap alınacağını söyledi. Kürtlerin değişen döneme göre alacağı pozisyonun tartışılması gerektiğini kaydeden Abdulselamoğlu, bölge üzerinde Kürtlerin aktör olma politikasının bulunduğunu belirtti. Ulusal kongrenin bir an önce toplanması gerektiğinin altını çizen Abdulselamoğlu, "Kürt aydınlar sürekli bunun üzerinde durmalı. Rojava'nın geleceği Güney Kürdistan'ın kaderi bir birine daha yaklaşmaktadır. Kürt siyasetini yeni bir kader bekliyor" diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Oturum soru cevap şeklinde sona ererken, öğleden sonra "Kürdistan, Sınırlar, Parçalar ve Ortak Gelecek" konu başlığı ile 2. oturum ile devam edecek.  (diha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.