Kürdistan Sosyalist Partisi seçim sonuçlarını değerlendirdi

Kürdistan Sosyalist Partisi seçim sonuçlarını değerlendirdi
Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Parti Meclisi toplanarak, 31 Mart Seçim sonuçlarını değerlendirdi.

TİGRİS HABER - Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Parti Meclisi toplanarak, 31 Mart Seçim sonuçlarını değerlendirdi. PSK parti meclisinin yaptığı yazılı açıklamada, “31 Mart seçim sonuçları bir kez daha göstermiştir ki Kürt meselesi adil ve demokratik bir çözüme kavuşturmadan hiçbir partinin gerçek anlamda iktidar olması, demokrasiyi inşa etmesi ve ekonomik istikrarı yakalaması mümkün değildir” denildi.

PSK açıklamasında, yerel seçim sonuçlarının Türkiye’de yepyeni bir siyasi durum ortaya çıkardığını, 22 yıllık AKP iktidarının oylarında dramatik bir düşüş yaşandığına vurgu yapıldı, buna karşılık CHP’nin aldığı oy oranı ile kazandıkları belediye başkanlıklarıyla birinci parti konumuna yükseldiği belirtildi.

PSK’nın yazılı açıklaması şöyle devam etti;

“2019 yılından itibaren irtifa kaybetmeye başlayan AKP son seçimlerden büyük bir yenilgi ile çıkmıştır. AKP iktidarının aldığı yenilgide toplumun belini yıkan yoksulluk, can yakan fiyat artışları ve zorlaşan yaşam koşulları gibi ekonomik faktörler belirleyici bir rol oynamıştır. İktidarın keyfi, hukuk dışı, kibirli ve nobran yönetim anlayışı ise bardağı taşıran son damla olmuştur. Hepsinden önemlisi AKP iktidarı Kürt meselesinde son 7-8 yılda izlediği çatışmacı ve inkarcı siyasetin sonucu kaybetmiştir. Ülkenin dev kaynaklarının savaş ve çatışmaya ayrılması Türkiye’de görülmemiş bir ekonomik krize yol açarken, Kürt sorununda izlenen otoriter ve baskıcı politikalar siyasi ve moral anlamda büyük bir çürüme ve yozlaşmaya yol açmıştır.

CHP’nin Kürt meselesi politikası önemli

31 Mart yerel seçimlerinde CHP’nin elde ettiği başarıda Kürtlerin, emeklilerin, kadınların ve gençlerin değişim talebinin etkili olduğu açıktır. CHP’nin elde ettiği sonuçları kalıcı kazanıma dönüştürmesi ise Kürt meselesinde izleyeceği politikaya bağlıdır. CHP, ancak Kürt meselesinde evrensel hukuku esas alan, Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerini kabul eden bir anlayışla iktidar şansı yakalayabilir. 31 Mart seçim sonuçları bir kez daha göstermiştir ki Kürt meselesi adil ve demokratik bir çözüme kavuşturmadan hiçbir partinin gerçek anlamda iktidar olması, demokrasiyi inşa etmesi ve ekonomik istikrarı yakalaması mümkün değildir.”

Kürtlerin temel hak ve özgürlükleri

“Kürt meselesinin nihai çözümü ise esas olarak Kürt ulusal demokratik güçlerinin etkin, ortak ve kararlı mücadelesine bağlıdır. Her halk gibi Kürt halkının da kendi ülkesi Kürdistan’da özgür ve onurlu bir şekilde yaşama hakkı vardır. Kürt halkının temel hak ve özgürlükleri paydasında birleşen Kürt ulusal demokratik güçleri hem iktidar hem de muhalefet üzerinde etkili olabilir, böylece Türk kesimini çözüme daha çok zorlayabilir.” Şeklinde devam eden PSK açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Öte yandan AKP iktidar yetkilileri son dönemde yeni bir anayasa yapımından söz etmektedirler. İktidarın nasıl bir anayasa istediği bilinmemekle beraber, yeni bir anayasa girişimi Türkiye’nin temel sorunlarının tartışılması, siyasi aktörler arasında bir diyalog ve müzakere sürecinin başlaması açısından önemlidir. Türkiye’de yeni bir anayasa yakıcı ihtiyaçtır. Tekçi, inkarcı ve militarist bir zihniyetle yapılmış mevcut anayasa yerine, çoğulcu, demokratik, evrensel hukuk normlarına uygun bir anayasanın yapılması son derece önemlidir. Yapılacak bir anayasanın yeni olabilmesi için her şeyden önce Kürt halkının temel haklarını içermesi, Kürt kimliğini tanıması, Kürt dilini eğitim ve resmi dil olarak kabul etmesi, ademi merkeziyetçi-federal bir idari düzenlemeyi öngörmesi gerekir.

Kürt kamuoyu seferber olmalı

Kürdistan Sosyalist Partisi bu amaçla bütün Kürt siyasi partileri, sivil toplum örgütleri ve yurtsever aydınlarımıza çağrıda bulunur. Gelin, yeni bir anayasa yapımını fırsata çevirelim. Yapılacak yeni anayasada Kürt halkının temel hak ve özgürlerinin yer alması için el ele verelim, bunun için Kürt kamuoyunu seferber edelim. Demokratik bir anayasanın yapılmasında Türk kamuoyunun ve siyasi tarafının desteğini almak için ortak bir yol haritası çizelim.”

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.