Kürt bölgesine saldırı dünyanın gündeminde

Kürt bölgesine saldırı dünyanın gündeminde
Dün Tigris Haber'de son dakika haber olarak duyurduğumuz Süleymaniye havaalanına saldırının bir SİHA tarafından gerçekleştiği ortaya çıkarken ABD'nin açıklamasında dikkat çekici detay dikkatlerden kaçmadı.

TİGRİS HABER - Irak Kürdistan Bölgesi Hükümet yetkililerinin ABD'nin açıklamasından saatler sonra açıklama yaptığı SİHA saldırısında 3 anti-terör üyesinin hayatını kaybettiği, 3 peşmergenin yaralı olduğu açıklaması yapılmıştı. YNK Lideri Bafil Talabani'nin sert bir dille kınadığı saldırı hakkında bölge hükümetinin sessizliğini ise ABD bozdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, YNK'nin kongrolündeki Süleymaniye kenti Erbet ilçesi havaalanına yönelik SİHA saldırısına ilişkin "olup bitenlerden haberdarız" açıklamasında bulundu.

Gazetecilerin soruları üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı ofisi, "detaylarla ilgili Iraklı kurumlarla irtibat halindeyiz" dedi.

Ofisin açıklamasında "Lütfen olayı araştıran Iraklı kurumlarla irtibata geçiniz" sözleri dikkatlerden kaçmadı. ABD'nin Irak devleti ve Irak Kürdistan Bölgesi'nin egemenlik haklarına yönelik bu saldırı ile ilgili suskunluğa dikkat çekmek istediği anlaşıldı.

Barzani bugün konuştu

Federal Irak devleti Kürdistan bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, saldırıya ilişkin açıklamasında bir soruşturma açıldığına dair bilgi yerine, olayın aydınlatılması için hızla soruşturma yürütülmesi çağrısı dikkat çekti.

Barzani, "Erbet havaalanındaki olaydan dolayı üzüntü duyduk. İlgili tarafların bu olayın nedeni ve mahiyeti hakkında kapsamlı bir araştırma yapıp gerçekleri bir an önce ortaya çıkarması gerekmektedir" diyerek soruşturmalardan YNK'yi sorumlu tuttu.

Barzani, "Kürdistan ve Irak'ın egemenliğinin her türlü ihlalini, Kürdistan Bölgesinin güvenlik ve istikrarını bozan her türlü yasa dışı eylemi kınıyoruz." dedi.

Saldırıda hayatını kaybeden YNK'ye bağlı anti-terör biriminin Kuzey Suriye yönetimi ile Deyrezor ve Raqqa kentlerinde ortak operasyon görüntüleri yayınlanmış, Uluslararası Koalisyon çatısı altında birlikte hareket ettikleri ortaya çıkmıştı.

Öte yandan İran, bölgede örgütlenen İranlı Kürtlerin silahsızlandırılmamaları ve bölgeden çıkarılmamaları halinde müdahale edeceğine dair açıklamalar yapmıştı.

Saldırıyı kınayan YNK Genel Başkanı Bafıl Talabani, bunun Kürdistan Bölgesi'ni “istikrarsızlaştırmayı amaçladığını” iddia ederken, Irak hükümetini “Kürdistan topraklarını korumaya yönelik anayasal ve ulusal görevini" yerine getirmeye çağırdı.

Blinken'den "İstikrar" uyarısı

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Irak Başbakanı Sudani bir görüşme gerçekleştirerek Bağdat hükümetine Kürdistan Bölgesi’nin "istikrar ve dayanıklılığını" devam ettirmesi için Erbil ile işbirliğini sürdürme çağrısında bulundu.

Görüşmede Blinken'in, Washington’un ABD’nin Kürdistan Bölgesi petrolünün Ceyhan Limanı üzerinden ihracatını desteklediklerini belirttiği de ortaya çıktı.

İkili, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin BM 78'nci Genel Kurulu toplantısı için bulunduğu New York'ta görüştü. Genel Kurul arasında görüşen ikili, iki ülke arasındaki ortaklığı, ABD-Irak Stratejik Çerçeve Anlaşmasının ilkelerini güçlendirmesi yönünde devam etme kararlılıklarını yineledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Ofisi, görüşemede Blinken'in Irak hükümetini sürdürülebilir enerji kaynakları geliştirmeye ve iklim değişikliğiyle mücadeleye devam etmeye teşvik ettiği belirtildi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.