Kürt partilerden taşeron işçilere destek

Kürt partilerden taşeron işçilere destek
Kürt partilerden PSK, PAK, ÖSP, KDP-Bakur ve Hereketa Azadi, taşerondan kadroya geçemeyen ve işlerine son verilen işçiler için ortak bir basın açıklaması yaptı.

iscilere-destek-aciklamasi-genel.jpg

HABER/Ali Abbas Yılmaz

Kürt partilerin ortak açıklaması Kürtçe ve Türkçe olarak okunurken, açıklamayı Türkçe olarak yapan PAK İl Başkanı Sait Aydoğmuş, “Bu uygulama, AK Parti Hükümetinin ve onun fiili ortağı olan MHP'nin, kendilerinden olmayan herkesi potansiyel suçlu ve dolayısıyla adeta düşman gibi görüp davranmasının zaten sürdürülmekte olan yeni bir dalgasıdır. Anılan fiili koalisyon, Türkiye'de var olan hukuka bile riayet etmeden, insanların yaşam hakkını ekmekleriyle oynamak suretiyle ihlal ediyor ve geleceği kin ve nefret tohumları ekerek boğmağa çalışıyor” ifadelerini kullandı.

manset-destek-aciklamsi.jpg

Bağlar Belediyesi önünde oturma eylemi yapan işçileri de ziyaret eden parti yöneticileri burada işçilerin yanında oluklarını ve her türlü desteği sunacaklarını ifade ettiler.

destek-ziyareti-baglar-belediyesi.jpg

Diyarbakır’da bulunan 5 Kürt partisi, ortak bir basın açıklaması düzenleyerek iş akitleri feshedilerek işlerinden atılan işçilerin hak mücadelesini desteklediklerini deklere etti.

Diyarbakır’da çeşitli belediyelerde taşeron işçi olarak kadroya geçmeyi bekleyen ve güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek işlerinden atılan 722 işçi için; PSK, PAK, ÖSP, KDP-Bakur, Hereketa Azadi’den oluşan siyasi parti ve örgütler araya gelerek ortak basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklaması Türkçe ve Kürtçe olarak yapıldı. Kürtçe basın açıklamasını PSK İl Başkanı Vedat Dede yaptı. Türkçe Basın açıklamasını ise PAK İl Başkanı Sait Aydoğmuş okudu.

Geçtiğimiz hafta 696 KHK ile  ‘Taşeron Düzenlemesi’ uyarınca başta kayyum atanan belediyeler başta olmak üzere Türkiye genelinde binlerce işçinin iş akitlerinin feshedildiğini dile getiren PAK İl Başkanı Sait Aydoğmuş, “Bu Karar için, tek tek kişilere ilişkin bir gerekçe yerine, KHK uygulamasındaki ‘Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması’ gibi soyut/muğlak genel bir "suç" gerekçe olarak gösterilmiştir. Özellikle Kürdistan'da, bu işçilerin ezici çoğunluğunun, suçun kişiselliği prensibinin aksine, akrabalarının siyasal sicilleriyle ilişkilendirilerek işten atıldıkları anlaşılmaktadır” dedi.

‘Diyarbakır’da işten atılan işçilerin sayısı Türkiye ortalamasının üstünde’

Diyarbakır’da iş akitlerin feshi Türkiye genelinin üstünde olduğuna dikkat çeken Aydoğmuş şunları aktardı; “Diyarbakır Belediyelerindeki işlerinden atılan 722 işçinin işine son verilmiştir. Türkiye çapındaki uygulama ortalamasının çok üstünde olan bu miktar, anılan uygulamanın, Olağanüstü Hal uygulamasında olduğu gibi, Kürdistan'ın siyasal merkezi durumundaki Diyarbakır'da, çok daha yoğun ve kapsamlı bir biçimde uygulandığını ortaya koymakladır. Tıpkı, halkın iradesini hiçe sayan "Kayyum uygulamalarımın da. Kuzey Kürdistan'da daha bir yoğun olduğu gibi.”

‘İşçilerin emek mücadelesini destekliyoruz’

İş akitlerinin sonlandırılmasına karşı çıktıklarını ve işten atılan işçilerin tekrar işlerine geri dönmeleri için verdikleri emek mücadelesini desteklediklerini (PSK, PAK, ÖSP, KDP-Bakur, Hereketa Azadi)  belirten Aydoğmuş, sözlerine şöyle devam etti: “Bu uygulama, AK Parti Hükümetinin ve onun fiili ortağı olan MHP'nin, kendilerinden olmayan herkesi potansiyel suçlu ve dolayısıyla adeta düşman gibi görüp davranmasının zaten sürdürülmekte olan yeni bir dalgasıdır. Anılan fiili koalisyon, Türkiye'de var olan hukuka bile riayet etmeden, insanların yaşam hakkını ekmekleriyle oynamak suretiyle ihlal ediyor ve geleceği kin ve nefret tohumları ekerek boğmağa çalışıyor.”

Daha sonra PSK, PAK, ÖSP, KDP-Bakur, Hereketa Azadi  geçtiğimiz günlerde Bağlar Belediyesi önünde iş akitleri feshedilen işçiler tarafından başlatılan oturma eylemini ziyaret etti. Burada kısa bir konuşma yapan Azadi Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Sıtkı Zilan ve PAK MYK Üyesi Hanifi Turan işten atılan işçilerin haklarını geri almak için başlattıkları eylemi desteklediklerini ve desteklerini büyüteceklerini dile getirerek STK’ları işçilerle dayanışmaya çağırdı.

Bağlar Belediyesi’ndeki işlerinden güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek atılan 255 işçi, 6 Nisan’da belediye önünde haklarını geri alana kadar oturma eylemi başlattıklarını açıklamıştı.

https://www.tigrishaber.com/taseron-isciler-emegin-ideolojisi-olmaz-46205h.htm

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.