Kürt sanatçı Süer, ‘Ayın Fotoğrafçısı’ seçildi

Kürt sanatçı Süer, ‘Ayın Fotoğrafçısı’ seçildi
Kürt fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, uluslararası fotoğrafçılık dergisi Light and Composition tarafından ‘Ayın Fotoğrafçısı’ ilan edildi. Dergi, Süer’i tanıttı ve sanatçıyla yaptığı bir özel bir röportajı yayımladı.

Haber Merkezi

 Mehmet Masum Süer’in, Diyarbakır’daki “Kayıp Yakınları” eyleminden çektiği bir fotoğrafı 29 Kasım günü, Light and Composition dergisinde ‘Günün Fotoğrafı’ olarak seçilip ödüllendirilmişti. Süer’in bu fotoğrafı, Aralık ayı içinde en çok izlenen ve ilgi çeken fotoğraf oldu. Bunun üzerine dergi, bu fotoğrafı ‘Ayın Fotoğrafı’ ve Süer’i de ‘Ayın Fotoğrafçısı’ olarak ilan etti. Derginin web sitesinde Kürt sanatçısı Süer’i tanıtılarak, kendisiyle yapılmış bir söyleşiye yer verildi. Söyleşi, derginin yeni sayısında da yayımlanacak.  Fotoğrafçı Süer, röportajda, ödül ve fotoğrafına gösterilen ilgiden dolayı sevincini dile getirerek, “Ben özellikle Kayıp Yakınları ve Cumartesi Anneleri adına da mutluyum. Fotoğrafımla onların istek ve duygularına tercüman olup dünya kamuoyuna da ulaştırdığım için.” dedi. Süer, derginin bir sorusu üzerine, bu fotoğrafın çekilme öyküsünü de şöyle anlattı:

 “PKK ile Türkiye devlet güçleri arasındaki savaşta sadece iki taraftan kayıplarının dışında, 4 bin 500 kişiden fazla sivil de ya kaybedildi veya öldürüldü. Kayıp yakınları ve dostları, 250 haftadan beri İstanbul, Diyarbakır ve diğer bazı kentlerde her cumartesi günleri oturma eylemi yaparak, devletten çocuklarının katillerinin yakalanması ve cezalandırılmasını istiyorlar. Bir süredir bu eylemleri izliyor ve fotoğraflarını çekiyorum. Oturma eyleminin birinde, elinde yakının kırık camlı çerçeveli bir fotoğrafı olan bir kayıp yakını kadın dikkatimi çekti. Gözleri doluydu. Özellikle kırık cam beni de etkiledi ve çok duygulandırdı…”

 Mehmet Masum Süer, Light and Composition dergisi ile röportajında, çalışmalarına ilişkin bilgi vererek, fotoğraf çekme amacıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Uzun yıllar bir gazeteci olarak fotoğraf çektim. Gazetecilikten gelen fotoğrafçılığımı, halkıma hizmet için kullanıyorum. Ülkem Kürdistanı ve Kürt halkını, coğrafyası, kültürü ve sanatıyla dünyaya tanıtmaya çalışıyorum. Ülkemi ve yaşadığım topraklar, her şeyiyle beni etkiliyor, çok seviyorum. Ülkemin güzelliklerinin yoğun etkisindeyim. Bu nedenle, bu güzellikleri dünya halklarıyla paylaşmak ve tanıtmak istiyorum. Uluslar arası alanda fotoğraflarımın ilgi görmesi bu anlamda beni mutlu ediyor.” 

 Kürt fotoğraf sanatçısı Süer, aynı zamanda, Light and Composition dergisinin ‘En İyi 100 Fotoğraçı’ listesinde de yer alıyor. Dergi, değişik ülkelerden bir grup profesyonel fotoğrafçı tarafından yayımlanıyor. Uluslar arası dergilerden son 4 yılda toplam 18 ödül alan Süer, bugüne kadar altısı Federal Kurdistan’da ve Amerika’da olmak üzere 9 sergi açtı.   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.