"Kürtaj Hakkım" projesi tanıtıldı

"Kürtaj Hakkım" projesi tanıtıldı
Kadınların Kürtaj Hakkını Destekleyen Yeni Girişim Başlıyor

TİGRİS HABER - Kadının İnsan Hakları Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Women on Web, Güvenli Kürtaj Eylem Fonu (SAAF – Safe Abortion Action Fund) desteğiyle yeni bir projeye imza atıyor. "Kürtaj Hakkım" projesi, 28 Şubat Çarşamba günü Beyoğlu'nda gerçekleştirilen lansman etkinliğiyle tanıtıldı. İki yıl boyunca sürecek olan bu proje, kadınların kürtaja erişimini desteklemeyi, sağlık çalışanları ve tıp öğrencileri arasında kürtaj hizmetinin hak temelli sunumuna yönelik farkındalığı artırmayı, politika önerileri oluşturmayı ve uluslararası iyi örneklerden deneyim paylaşmayı hedefliyor.

Projeye ilişkin detaylar, https://kurtajhakkim.org/ adresinde yer alan internet sitesinde de bulunuyor. Bu sitede, kürtaj olmak isteyen kadınlar için destek kaynakları ve haklarına dair bilgilerin yanı sıra, sağlık çalışanlarına yönelik kürtaj hizmeti sunarken benimsemeleri gereken yaklaşım kriterleri ve çeşitli araştırma raporları da yer alıyor.

Tanıtım gecesine feminist ve kadın örgütleri, hekimler, sağlık alanında çalışan sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve gazeteciler davet edildi. Kadının İnsan Hakları Derneği'nden (KİH) Berfu Şeker, projenin, KİH'in Mor Çatı ile işbirliğiyle yaptığı Kadınların Üreme Sağlığı Hizmetleri ve Kürtaj Deneyimleri araştırmasının sonuçlarına dayandığını açıkladı. Şeker'e göre, sağlık çalışanları arasında medikal kürtaj alanında bilgi ve farkındalık eksikliği bulunması, daha derinlemesine bir çalışmanın gerekliliğini ortaya koyuyor. Bu bağlamda, kadınların kürtaj hakkına erişebilmeleri için bilgi ve farkındalık artırıcı çalışmaların yapılacağını ve sağlık çalışanları ile tıp öğrencileri için atölyeler düzenleneceğini belirtti.

Women on Web'den Hazal Atay ise "Haplarla Kürtaja Feminist Bir Bakış" başlıklı sunumunda, haplarla kürtaj veya medikal kürtaj olarak bilinen yönteme ilişkin bilgiler paylaştı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından güvenli olduğu onaylanan haplarla kürtajın yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekti.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'ndan Selime Büyükgöze ise kadına yönelik şiddet ve kürtaja erişim arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Kadınlara kürtaja erişim konusunda bilgi vermenin önemini vurguladı.

Tanıtım gecesinin ardından kokteyl ile devam eden etkinlikte, proje kapsamında hazırlanan internet sitesi olan www.kurtajhakkim.org'un tanıtımı yapıldı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.