Kürtçe eğitim için öğretmen de çocuklar da hazır ama…

Kürtçe eğitim için öğretmen de çocuklar da hazır ama…
DAİŞ çetelerinin saldırılarının ardından Alişar'dan Qop köyüne göç eden Kobanêlilerin çocukları Kürtçe eğitime başlayacakları günü dört gözle bekliyor.

URFA - Şehit Viyan Amara Dil Kurumu'nda Kürtçe dil eğitimi alan genç öğretmen Cehide Muhammed'in de eğitim için hazır olduğu köyde, tek eksik ise eğitim materyalleri .


Kobanê'ye DAİŞ çetelerinin ardından Suruç'un köylerine göç etmek zorunda kalan çocuklar Kürtçe eğitime başlayacaklarını günü bekliyor. Alişar köyünden Suruç'un Qop köyüne göç eden onlarca Alişarlı ailenin çocukları da Kürtçe eğitim alacakları ve eğitimlerine devam edeceklerini günü dört gözle bekliyor. Qop köyündeki çocukların şansı ise Şehit Viyan Amara Dil Kurumu'nda Kürtçe dil eğitimi alan genç öğretmen Cehide Muhammed.Kürtçe dil eğitimini vermek için öğretmenin, öğrenmek için de onlarca öğrencinin hazır olduğu köyde tek eksiklik ise eğitim materyalleri. 

'Ben öğretmeye hazırım materyal lazım'

Alişarlı olan ve DAİŞ çetelerinin saldırılarının ardından köyünden küçük kardeşleri anne ve babası ile Qop köyüne göç etmek zorunda kalan ve Kobanê'de Şehit Viyan Amara Dil Kurumu'ndaki eğitimini tamamladıktan sonra köyünde çocuklara Kürtçe ders vermeye başlamış. 20 yaşındaki genç öğretmen Cehide Muhammed şimdi de Qop köyünde hem Alişar'dan göç eden hem de Qoplu çocuklara eğitim vermek istiyor. Köyde her alanı dersliğe çevirebileceklerini ve çocukların yarım kalan eğitimlerine devam edebileceklerini kaydeden Muhammed, eksikliklerinin ise eğitim materyalleri olduğunu söyledi ve Kürt dil kurumlarına bu eksikliklerin giderilmesi noktasında çağrıda bulundu. Muhammed, "Burada eğitim verebilirim. Çevredeki birkaç köydeki çocukları da toplayıp burada Kürtçe eğitim verebiliriz. Ben bu iş için hazırım. Ancak bize kalem defter kitap yani kısaca eğitim için gerekli olan ihtiyaçların sağlanması gerekiyor. Yer istemiyoruz. Bir bina kurulmasını da istemiyoruz. Nerede olsa da biz eğitim yapabiliriz. Bu savaştan dolayı çocukların eğitimsiz kalmasını istemiyoruz. Biz onların kendi dillerini öğrenmelerini istiyoruz. Bu konuda herkesin duyarlı olmasını istiyoruz" diye konuştu.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.