NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Kürtçe eğitim talebi Türkçe eğitimin engellenmesi!

Kürtçe eğitim talebi Türkçe eğitimin engellenmesi!

 

Kürtçe eğitim-öğretim talebi Türkçe eğitimin engellenmesi gibi bir duruma hitap etmeye başladı. Durum bu olunca da son derece demokratik hak olan Kürtçe eğitim talebi, istemi, arzusu, uygulama biçimi doğal olarak tartışma konusu oldu.

Ana dil bir hak. Kürtlerin haklarından kaynaklı sorunlarının en önemli argümanlarından olan Kürtçe eğitim ve öğretim hakkının uygulama alanına girmesi yönünde izlenecek yol ve yönteminin Türkçe eğitim veren okulların yakılması, eğitim ve öğretimin engellenmesi olabilir mi?

Bunu tartışmakta yarar var.

İktidar-Devlet-KCK-Kandil-İmralı-HDP’nin de içinde yer aldığı çözüm, diyalog, müzakere sürecinin tartışma konuları içinde olduğunu değerlendirdiğimiz Kürtçe eğitim ve öğretimin bir hak olarak uygulama alanına nasıl konulacağı yâda Kürtlerin hanesine nasıl yazılacağı konusunda bir sıkıntı mı var?

 

Var mı, yok mu, bunu bilemiyoruz. Varsa bile ortada bir müzakere, diyalog süreci var ve devam ediyorsa, bu süreçte kendi doğası içinde çözülmesi son derece mümkün bir durumun söz konusu olduğunu öngörmek gerekir.

 

Kürtçeyi yasaklayan 12 Eylül anayasasının hala devrede olduğunu hesaba katarak meseleye baktığımızda; sadece eğitim ve öğretim konusunda değil, birey hak ve özgürlükleri, demokrasi, insan hakları konusunda da toplumsal sıkıntılarımızın varlığını görmezden gelmemiz mümkün değil. Bu eksikler konusundaki demokratik taleplerin içinde değerlendirilmesi gereken Ana dilde eğitim ve öğretimin uygulama alanına konulması yönünde izlenecek yol ve yöntem, Türkçe eğitim ve öğretim veren okulların yakılması, yıkılması, tahrip edilmesi olmamalı.

 

‘Ulus devletten demokratik devlete’ gibi önemli bir önerme ile yol haritası tartışma konusu edildi. Bu önerme son derece zor bir geçiş dönemine hitap ediyor. Türkiye’deki halkların ortak sorunlarının ortak çözümü, sol-sosyal-demokrat, laik kesimlerin birbirleriyle buluşması ve ortaklaşması ile mümkün olur. Bu buluşmaların, ortaklaşmaların gerçekleşmesinin yolu ise, bu coğrafyada yaşayan tüm halkların birbirlerinin değerlerine göstereceği ‘ortak saygı’ da ifadesini bulur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR