Kürtçe okulun kapatılması AHİM’e taşınıyor

Kürtçe okulun kapatılması AHİM’e taşınıyor
Diyarbakır'da Kürtçe eğitim verilen Dibistana Seretayi ya Ali Erel (Ali Erel İlkokulu)nun geçtiğimiz günlerde mahkeme kararıyla kapatılması okul önünde protesto edildi. Yapılan açıklamada kapatma kararının AHİM'e taşınacağı belirtildi.

 

 

Diyarbakır'da geçtiğimiz yılın Ekim ayında açılıp, Kürtçe eğitim vermeye başlayan Dibistana Seretayî ya Ali Erel (Ali Erel İlkokulu)nun Diyarbakır 2. İdari Mahkemesi'nce 21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde kapatılması okul önünde protesto edildi. 60 öğrencinin eğitim gördüğü okulda görev yapan eğitimciler ve öğrenci velileri tarafından yapılan protestoya KURDİ-DER Eşbaşkanı Ozan Kılınç, Ehmedê Xanê Dil Akademisi Selahattin Gültekin ve HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ile DBP yöneticileri ve kimi yurttaşlar da katılarak destek verdi.

Burada yaptığı konuşmada okulun kapatılmasına tepki gösteren Milletvekili İmam Taşçıer, 60'tan fazla öğrencinin eğitim gördüğü okulun kapatılma nedeninin 93 yıllık inkar ve imha politikalarının yansıması olduğunu söyledi.

Devletin Cumhuriyet'ten bu yana Kürtlerin kendi anadillerini öğrenmelerini istemediklerini ifade eden Taşçıer, "Okulumuzu sudan bahaneler ile mühürlediler. Bir dilin yasaklanması hukuka ve uluslar arası hukuka aykırıdır" dedi. Taşçıer, çocukların anadillerinde eğitim görmesi için kapatılan okulu tekrardan açacaklarını da vurguladı ve evrensel hukuka aykırı olan bu durumu AİHM'e taşıyacaklarını kaydetti.

Kürtçe eğitim konusunda devletten bir beklentilerinin olmadığını ifade eden KURDİ-DER Eşbaşkanı Ozan Kılınç ise "Biz, eğitim vermeye hazırız. Ne eğitimci, ne maddi, ne de manevi devletten bir beklentimiz yoktur. Eğitim sürecini tamamını kendimiz verecek noktadayız bu nedenle kimseden bir şey istemiyoruz izinde istemiyoruz" dedi.

Yapılan açıklama "Bê ziman jîyan nabe", "Zimane me rumete maye" sloganları ile sona erdi. (DİHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.