Kürtçe tabelaya izin çıkmadı

Kürtçe tabelaya izin çıkmadı
Diyarbakır’ın Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, tabelasını çok dilli yapan esnafa, ruhsat işlemlerinde yüzde 50 indirim uygulamasının, İçişleri Bakanlığı tarafından reddedildiğini ve haklarında dava açıldığını söyledi.

Belediye başkanlık makamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, son dönemlerde esnafın kendilerine tabelalarını farklı dillerde yapmaları durumunda kolaylık ve öncelik tanımaları konusunda başvuruların geldiğini söyledi. Kendilerinin de başvuruların ardından bunu teşvik etme amacıyla tabelalarını çok dilli yapanlara ruhsat bedellerinin yüzde 50 oranında indirim yapılması yönünde belediye meclisinde karar aldıklarını dile getiren Demirbaş, 9 Mart 2012 tarihinde karar aldıklarını ifade etti. Demirbaş, “Daha sonra özellikle bu yakınlarda İçişleri Bakanlığı bizim hakkımızda soruşturma izni verdi. Biz itiraz ettik. Ama bu itiraz özellikle son demokratikleşme paketine rağmen Danıştay’ın 1. Dairesi tarafından reddedildi. Yani hükümetin bazı yasal değişiklikleri yerini bulmadığı gibi mümkündür ki bazı mahkemeler hükümetin bu yasal değişikliklerini görmezden de geliyor. Demek ki halen yasaları değiştirmek bir şey sağlamıyor. Zihniyetin değişmesi gerektiğine inanıyoruz. Şimdi bizim ruhsatlarla ilgili aldığımız kararı anayasanın eşitlik ilkesine aykırı şeklinde ifade ediliyor. Oysa biz pozitif bir ayrımcılığın yapılmasının kamunun lehine halkın lehine olan bir uygulamanın anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu düşünmüyoruz. Tam tersine bir eşitsizliği eşitleme olarak görüyoruz. Yani diğer dillerdeki ve kültürlerdekilerin indirimi yapılabiliyorsa Kürtçe, Ermenice, Süryanice dillerinde de bu anlamda yapılmalıdır diye düşünüyoruz. Kullanılmayan harflerde var. Eşitlik ilkesine aykırı derken bu dilleri kullanmamızın ve bu dilleri teşvik etmemiz ile eşitlik ilkesine aykırı görülüyor. Artık itiraz edemiyoruz, Danıştay kararı kesindir çünkü” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Eylül 2013 tarihinde açıklanan demokratikleşme paketinde, ‘W’, ‘X’ ve ‘Q’ harflerinin kullanımının önündeki engellerin kaldırılacağı belirtilmişti.

(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.