NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Kürtler ve IŞİD!

Kürtler ve IŞİD!

Kürtlerle IŞİD arasındaki meselenin ‘kan davası’ boyutunda olduğu gerçeği net bir şekilde görülmekle birlikte tartışılıyor da. Zaten ortada normal, kurallı bir savaş, kurallı bir muhatap da söz konusu değil.

Şengal’deki görüntüler ve sonrasındaki mezalimi de gördükten sonra hiç sevmediğim halde ‘Kan davası’ gibi bir terimi en doğal ve olması gerektiği ölçülerde kayıtsız şartsız kullanıyorum artık. Kaçırıldıktan bir süre sonra bu katiller sürüsünün elinden kurtularak yaşadıklarını bir gazeteye anlatan 17 yaşındaki Ezidi kızın anlatımındaki dram, sanırım kan davası açısından Kürtler için yeterli gerekçedir.

Tabii bu katiller sürüsünün sabıkası Irak’la, Güney Kürtleri ve Şengalle sınırlı değil. Suriye’de, Rojava’da yaptıklarının da tanıklarıyız. Yaptıklarıyla, uyguladıkları stratejiyle hedeflerinin Kürtler olduğu netleşen bu katiller sürüsünün Ortadoğu coğrafyasından silinip atılması artık Kürtlerin boynunun borcudur.

Bu konuda yapılan açıklamalardan anladığımız ve çıkardığımız sonuçta böyle bir duruma hitap ediyor. Gerek Mesut Barzani’nin gerekse PKK, HPG ve YPG güçlerinin açıklamaları ve savaş alanında gösterdikleri performansta Kürtlerin Ortadoğu’daki tek düşmanının IŞİD denen katiller sürüsü olduğu gerçeğini bize gösteriyor.

Özelde Kürtlerin düşmanlığını kazanan çok genel manada ise insanlık düşmanı bu katillerin var olma nedenlerini ortadan kaldırmak üzere dünyanın Kürtlerin yanında yer alması da artık kaçınılmaz bir durumdur. Kürtler o coğrafyada olmasa, bu direnişi göstermese Ortadoğu’nun dengesi alt üst olabilirdi ki, hala böyle bir tehlikenin söz konusu olduğu gerçeğini Dünyanın ve komşu ülkelerin gözden kaçırmaması gerekiyor. Kürtlerin kendilerini korumak adına gösterdikleri direniş, aynı zamanda insanlık adına bir direniş olarak tarih sayfalarında yerini almalı/alacaktır da.

Kürtler insanlık adına üzerlerine düşeni bedeller ödeyerek gerçekleştirdiyse, gerek komşu ülkeler gerekse uluslar arası kamuoyu ve devletler de insanlık adına Kürtlere verecekleri destekle sorumluluklarını yerine getirmek zorunda ve durumundalar.

Bundan sonraki aşamada Kürtlere düşen ve yapılması gerekenler ise kendi aralarındaki sıkıntıları sona erdirmek olacaktır. Ortaklaşma, birliktelik ve ulusal kongrede uzlaşmak gibi ciddi bir tablonun varlığı karşısında Kürt silahlı ve siyasi güçlerinin başka bir yol deneme şansı yoktur.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR