Kürtsüz ‘kabine’

Kürtsüz ‘kabine’
Diyarbakır’daki siyasi parti ve STK temsilcileri, yeni hükümet sistemini ve kabinede Kürt bakan olmayışını gazetemize değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dün resmen başladı. Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı sıfatıyla kabineyi açıkladı. Bakanlık sayısının 26'dan 16'ya düşürüldüğü yeni sistemin ilk kabinesinde görev alan bakanlar yemin ederek göreve başladı. Tigris Haber Gazetesi olarak, siyasi parti ve STK temsilcileri ile görüşerek, yeni hükümet sisteminin Kürt sorununa yaklaşımını ve kabinede Kürt bakan olmayışını sorduk.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, “Öncelikle yeni sistemin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bildiğiniz gibi sistem yeni ve şuan bazı şeyler söylemek erken olabilir. Ancak bu yeni sistemden tabi ki beklentilerimiz var. Bugün bölgenin Kürt sorunu, işsizlik ve ekonomik sorunları var ve bunlar çözüm bekliyor. Bu sorunların çözümüne dönük önceki yıllarda bazı adımlar atıldı ama ne yazık ki nihayete ermedi. Ancak bu sistemle birlikte bazı gelişmeler olabilir. Bunun içinde bir süre beklemek gerekir. Çünkü yeni bir yapılanma ve yeni bir sistemden söz ediyoruz. Artık meclisin bir fonksiyonu yok, top tamamen Başkanlık sisteminde. Umarım bu yeni sistem huzur ve barışı getirir. Bölgeden bir Kürt bakan olmayışı bizi üzdü. Mehdi Eker’i listede bekliyorduk, olmaması bizi şaşırttı.”

Kürtlerin asli unsur olduğunu yüksek bir sesle söyleme zamanı

Diyarbakır Sanayici İş Adamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, “Kabinenin içerisindeki bakanların kökenlerinden daha çok yaratacakları hamleler önemlidir. Gerek ülke için gerekse bölgedeki tıkanıklığı gidermek açısından önemelidir. Mevcut koşullar altında OHAL’in kalkıp ülkenin bir normalleşmeye ışık tuttuğu bir ortamda yeni sistemle ilgili gerek bölgedeki Kürt meselesi ve gerekse ülkenin içerisindeki ekonomik sıkıntıları ortadan kaldıracak söylemler ve icraatların hayata geçmesi gereken bir zaman dilimindeyiz. Bölgenin ekonomik koşulları herkesin malumu, ülkeden bağımsız bir ekonomisi yok. İş dünyasının bölge ile ilgili ciddi beklentisi var. Bölge yatırım almaktan uzak bir zaman geçirdi. Söylem düzlemi içerisinde artık yatırımı teşvik edici, demokrasi ve Avrupa Birliği ilişkileri konusunda ilerleyici adımların atılması beklentisi içerisindeyiz. Olası bu koşullar yerine geldiği zaman ileri bir demokratik hayat ve Avrupa Birliği ile entegre yürüyen bir hükümet politikası dolayısıyla Kürt meselesini de ortadan kaldırabilecek adımlar attırabilir. Sayın Erdoğan’ın dün yaptığı konuşmada ‘81 milyon vatandaşı ayırt etmeden’ selamlaması ve bu çerçevede konuşması önemlidir. Bölge içinde, farklı düşüncelerin de bölgenin kendi özelindeki sorunların da bu düzlem içinde hareket etmesi 2005’teki duyarlılığı içerisinde ülkenin önemli faktörü olan Kürtlerin bir şekilde asli unsur olduğunun artık kamuoyuna yüksek sesle paylaşılması gereken bir zamandayız. Bugün belki kabine içerisinde Kürt kökenli birilerinin olmayışı bu işi öteleyeceğine dair mesajlar verse de 5 yıllık bir dönem içerisinde ülkenin geleceği açısından ülke kendi sorunlarını çözmek zorundadır. Bu açıdan bu dilin kullanılacağı günleri bekliyoruz” diye konuştu.

Kararlar hızlı alınacak

Eski Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı avukat Muhammed Akar, “Teknik kabine söz konusu. Siyasi kimliği değil, profosyonel kimliği önde olan bir kabinedir. Kararlar hızlı şekilde alınacak ve profesyonelce ele alınacak. Başarı ve başarısızlık Başkanlığa yazılacağı için işlerin çözümü daha çabuk olacak.  En önemlisi bu sistemle birlikte bürokratik engeller önemli şekilde ortadan kalkacak. Türkiye’nin birikmiş olduğu sorunların çözümü için bu sistem fırsat yaratabilir. İkinci önemli mesele Edirne’den Hakkari’ye yerel siyasilerin bürokrasi üzerindeki engelleri ortadan kalkmış olacak. Çoğu zaman bir kurum müdürünün ataması için Ankara’da günlerce uğraşılırdı.  Artık yeni sistemle böylesi görüntüler olmayacak. Eskiden bir atamayla ilgili bir siyasilerin bir kısmı kabul ediyor, diğeri etmiyordu. Bu işler ortadan kalkıyor. 600 milletvekili kendi parlamenter görevini yapmış olacaklar. Halkın sorunlarını aktarma işlevleri olacak. Bakanları parlamentodan seçilmediği için siyasilerin hatırı için bir iş yapılmayacak. Edirne’den Hakkari’ye kim olursa olsun işi bilen ve sorunlarını çözen insanlardan seçilecek. Baştan aşağıya kadar pratik devlet, garson devlet dönemine geçiyoruz. Bütün bunlar ciddi avantajlar sağlayacaktır. Dezavantajları ise yeni bir sistem olması ile bazı sıkıntılar olacaktır, bunlar normaldir. Hiçbir sistem sorunsuz değildir, ama 5 yıl içinde sorunların çözüm bulacağını düşünüyorum. Eğitim, ulaştırma, sağlık ve diğer alanlardaki sorunlar hızlı bir şekilde çözülecek.

Siyasi ve STK’lar bir araya gelip sorunları ortaklaştırmalı

Kabinede daha önce onlarca Kürt bakan görev yaptı. Bölge için kimin ne yaptığını hepimiz biliyoruz.. Bölge için hükümetin planlamalarına yoğunlaşalım. Diyarbakır ve bölgeden olmasını isterdik. Olması hepimizin arzusuydu, saygı duymak zorundayız. Hep beraber Diyarbakır olarak yeni hükümete sorunlarımızı aktarma görevini yürütelim. İlin bütün siyasileri ve STK’ları  olarak birlik halinde kentin sorunlarının çözümü için gayret etmesini bekliyorum. Bu hükümetin profesyonel bir şekilde bölge sorunlarını çözeceğini inanıyorum. Halkımız bu krediyi hükümete veriyor” şeklinde konuştu.

Takipçisi olacağız

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Metin Kaya, “Yeni sistem olduğu için bu konuda bir uygulama olması lazım. Şuana kadar irade ortaya konulmamış. Mevcut hükümetin iradesine kalkmış. Yeni sistem içerisinde Kürt sorunun çözümüne dönük adım atmak istiyorsa bu olumlu olur ancak bu konuda olumlu yada olumsuz bir çalışma duymadık. Bizde takip edeceğiz. Bu meselenin çözümü açısından parti olarak daha önce girişimlerde bulunmuştuk, yine takipçisi olacağız. Meselenin çözümü için parti olarak elimizden ne gelirse yapacağız. Mevcut hükümeti de zorlayacağız. Kürt bakan daha önce vardı. Ancak bugüne kadar bölgeden olan bakanların icraatlarına da bakmak lazım. Kürt meselesine hepsinin bakış acıları ortada” ifadelerini kullandı.

Umutlu değilim

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ise, “Kürt bakan olup olmaması önemli değil. Ancak ben Kürt sorunun çözümü konusunda iyimser değilim. Çünkü Kürt sorunun çözümü konusunda MHP ile hareket eden bir parti bu sorunu çözmez. Kabine ile ilgili bir şeyler söylemek için erken, beklemek lazım. Ancak çok iç acıcı bir kabine değil. Bu sistemle Kürt sorunu çözülmez. Kürt sorunun çözmek isteyen bir parti Başkanlığı beklemek zorunda değildi. Uğraştılar ama yapamadılar” dedi.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.