NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Kurultay CHP için son şans!

Kurultay CHP için son şans!

CHP, kurultaylarla anılan bir parti olma özelliğini sürdürüyor. Bana göre kurultay toplamak eksi puan değil. Tersine, durumunu test etmek veya puanları artıya yükseltmek için doğru bir alan. Son seçimlerde başarı göstermediği gerekçesiyle CHP’nin kurultay toplaması istendi. Bence başarılı olsaydı, hatta puanlarını 40’ın üzerine çıkarmış olsaydı dahi 2015 genel seçimleri öncesi CHP’ye bir kurultay gerekiyordu.

CHP kerhen destekli iki seçim denemesi gerçekleştirdi. Alınan sonuçlar kendisini ciddi bir şekilde gözden geçirmesini, yapısal bir değişikliğe gitmesini dayattı. Partinin kendisiyle hesaplaşması bir başka bahara bırakılmayacak kadar önem arz ediyordu. Bu hesaplaşma tek başına parti içi hesaplaşma olarak algılanmamalı. Parti yönetiminin kendi arasında uzun süredir sürdürdüğü, zaman zaman sessiz, bazense sesli çatışma ortamı, kurultay sonrası biter mi?

Elbette ki bitmez/bitmeyecektir de.

Ancak, CHP’de safların belirginleşmesi gerekiyor.

Milliyetçi, muhafazakâr, ulusalcı gibi anlayışların hâkimiyetinin olmadığı yeni bir anlayışın ortaya çıkması gerekiyor. Sol-sosyal demokrat anlayışın güven veren bir unsur olarak öne çıkması gerekiyor ki, halkların, dinlerin, dillerin, ezilenlerin, ötekileştirilenlerin sorunlarının çözümü konusunda inandırıcı olunabilsin.

 

Yapılacak kurultay, parti yönetiminin, iç muhalefetin kendi arasındaki hesaplaşmasının çok üstünde, çıtası yüksek bir duruma hitap ediyor. Hesaplaşma olacaksa içe dönük değil, dışa dönük, tabana dönük, oy verenlere dönük bir hesaplaşma olmalıdır. Aleviler, Kürtler, sosyal demokrat kesim, geniş halk kitleleri CHP’den böyle bir hesaplaşma yapmasını, genç ve dinamik bir kadro ile geleceğe hazırlık yapmasını bekliyor.

 

Olur, mu, olmaz mı?

Bunu bilemiyoruz. Ancak, CHP bu kurultaydan yapısal bir değişikliğe gitmez, söylemlerinde değişiklik yapmazsa, 2015 genel seçimlerinde düşlediği başarı hayalden öteye gitmez. CHP, bundan sonraki süreçte HDP gibi ciddi bir siyasi organizasyonun yol yürüyüşünü iyi izlemek zorundadır. Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçim propagandası sürecinde HDP’nin ortaya koyduğu performans, ciddi bir gösterge olarak karşımızda duruyor. Bu nedenle kurultay CHP için son bir şans olabilir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR