Kurultaya hazırlanan CHP lideri Kılıçdaroğlu: ‘Ben adayım’ demem

Kurultaya hazırlanan CHP lideri Kılıçdaroğlu: ‘Ben adayım’ demem
Seçimden sonra katıldığı ilk canlı yayında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ben 'Adayım' demem. Partimizin kurumsal kimliği var. Bu seçim genel başkanın da seçileceği bir kurultay. Hiçbir delegeye ‘Bana oy ver’ demedim, demem" dedi.

TİGRİS HABER - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin 28 Mayıs'ta gerçekleşen ikinci turunun ardından ilk kez bu akşam canlı yayına konuk oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sözcü TV canlı yayınında gazeteciler Alişar Delek, Uğur Dündar, İsmail Saymaz ve İpek Özbey’in sorularını yanıtladı.

'Hayır hiç pişmanlığım olmadı'

Uğur Dündar'ın "Aday olduğunuz günden beri geriye dönüp değiştirmeyi düşündüğünüz bir an, pişman olduğunuz bir an var mı?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Hayır hiç pişmanlığım olmadı, yapılan her şey benim açımdan doğruydu. Diğer liderler için bir şey söylersem doğru olmaz. Her hangi bir pişmanlığım da söz konusu değil" diye yanıt verdi.

‘Biz nerede kaybettik?’

Kılıçdaroğlu, Saymaz’ın CHP Kurultayı’nda genel başkanlığa yeniden aday olup olmayacağına ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

“Kurultay, yerel seçimlerden önce bir an önce yapılmalı. CHP Genel Başkanları için adaylık önce gelmez. İlk önceliğimiz ülkemiz, sonra partimizdir. Sonra Genel Başkanlık gelir. ‘Biz nerede kaybettik?’ bu soruya yanıt verilmesi lazım, bunu da değerlendirdik. Ortaya çıkan tabloyu ağır bir yenilgi tablosu olarak kabul etmeyi doğru bulmam, sizin de etmenizi bulmam. Kazanamadık doğru ama bunu toplumun önüne ağır bir yenilgi olarak koymak toplumu umutsuzluğa sevk eder.”

Kılıçdaroğlu'nun canlı yayındaki konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Sıfır oy çıkan sandıkları da çıkardık. Birinci turda Kılıçdaroğlu için sıfır oy çıkan 382 sandık var Türkiye genelinde. Erdoğan için 158 sandık. İkinci turda Kılıçdaroğlu için 286, Erdoğan için 70 sandık. Bu seçime CHP kadar hazırlık yapan ikinci partiyi bulamazsınız.

‘Darbedenin ayağında ayakkabı yoktu’

İlk turda bazı sorunlar çıktı, doğru. Bilgisayar sisteminde birden fazla model arasında uyumsuzluk çıktı. Tutanakların yüklenmesinde sorunlar çıktı. İkinci turda da tutanakların tamamı elimize geçti. Geçen seçimlerde biz Şanlıurfa'nın bazı ilçelerine giremedik, bırakın sandığı. Biz sıfır oy çıktığı yerlere milletvekili arkadaşlarımızı gönderdik, darp edildi. Bu kadar her şeyi göze alarak görevlendirdik. Darp edilen milletvekili bu ülkeye demokrasi gelsin diyordu, darbedenin ayağında ayakkabı yoktu.

’10 bine yakın partiliyi ihraç ettik’

Geçen seçimlerde 10 bine yakın partili sandığa gitmemiş, ilişkilerini kesip partiden ihraç ettik. Tutanak sonucunu bize gönderirken ağlayanlar vardı. Okul önlerinden gelen sonuçlarda biz yüzde 51 öndeyiz ve hepimiz sevindik. Ne zamanki 1-2-3 sandık konulan yerlerde sonuçlar gelince tablo beklediğimiz gibi olmadı.

‘Deprem bölgesi halkın kendi tercihidir’

Biz oraya zamanında gidip kendimizi yeteri kadar anlatamamışız. Buradakilerin büyük bir kısmı sadece TRT izliyor. TRT'nin ne olduğunu da biliyorsunuz. Bunu da gözlemledik. Bunu biz yapmadık. Bu gözlemi bağımsız kişiler gidip oralarda yapıp bize gönderdiler.

Beklediğimiz ölçüde kayıp olmadı. Biz kazanamadık doğru. Biz şunu da araştırdık; acaba kırsaldaki insan neden ekonomik yıkımdan etkilenmedi diye, çok basit, ayda 500 lira verdiğinizde zaten harcayacak yer yok, köyde nerede harcayacak para. Deprem bölgesi de halkın kendi tercihidir. Dağıtılan paralar, imkanlar var...

‘Bayrağı teslim alanlar elbette daha ileriye taşıyacaktır’

Bu bir demokrasi yarışıdır. Toplumdaki kutuplaşmayı törpüledik. Sorunların çözümü için öncülük ettik. Bundan sonraki süreçte bayrağı teslim alanlar elbette daha ileriye taşıyacaktır. Aday olup olmamanın hiçbir önemi yok. Ben 'Adayım' demem. Partimizin kurumsal kimliği var. Bu seçim genel başkanın da seçileceği bir kurultay. Ben şimdiye kadar hiçbir delegeye "Bana oy ver" demedim, demem.

Türkiye'nin içinde olduğu tablo, Cumhuriyet Halk Partisi'ne bir görev yüklemişti. Altı liderle buluşmamız ve bir araya gelmemiz, pek çok sivil toplum kuruluşuyla ve kanaat önderleriyle buluşmamız ve bir araya gelerek çabaladığımız yaklaşık 3,5 yıllık bir çaba var. Bu çabalar bize yüzde 48'lik bir oy doğurdu. Yeterli mi değil, Bizi bir araya getiren temel unsur demokrasi özlemidir. Umutsuzluğa kapılmama nedenim de şu, bütün olumsuz koşullara rağmen 48 aldık. Valisinin, kaymakamının, jandarmanın neler yaptığını biliyorum. Ben bunları gerekçe olarak kabul etmiyorum. Biz bunlara rağmen umudumuzu kaybetmiyoruz.

‘Derin bir hayalkırıklığı yaratıldı’

Derin bir hayalkırıklığı yaratıldı. Ben de farkındayım. Beklentilerin karşılanmadığının ben de farkındayım. Ama biz umutsuz olmayacağız. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum