Kuş cennetti: Vangölü

Kuş cennetti: Vangölü
Van gölü havzası, Türkiye’de bulunan 465 kuş türünün 213’üne ev sahipliği yapıyor. Vangölü havzası, yine dünyada nesli tükenmek üzere olan “Dik kuyruk” ördeğinin de kuluçkaya yattığı tek yer.

Bitlis ve Van illeri arasında bulunan ve Türkiye’nin 5’te birlik sulak alanına sahip olan Van gölü havzası, Türkiye’de bulunan 465 kuş türünün 213’üne ev sahipliği yapıyor. Vangölü havzası, yine dünyada nesli tükenmek üzere olan “Dik kuyruk” ördeğinin de kuluçkaya yattığı tek yer. 


BİTLİS Bitlis Eren Üniversitesi olarak 2010 yılından bu yana Vangölü havzasında ekoloji ve ornitoloji alanında çalışmalar yürüttüklerini belirten Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hümeyra Nergiz, Vangölü havzasının su kuşları açısından oldukça önemli olduğunu ve havzanın içerisinde barındırdığı kuş türleriyle adeta kuş cennetini andırdığını söyledi. Türkiye’de 465 kuş türünün bulunduğunu ve bu kuş türlerinden 213’ünün Vangölü havzasında yaşadığına vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Nergiz, “Bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde ülkemizin kuş türü sayısının 465 olduğu ve bu sayıdan 213’ünün ise Vangölü havzasında yaşadığı tespit edilmiştir. Bu zenginliğin en önemli nedenlerinin başında sulak alanların fazla olması geliyor. Çünkü Türkiye’deki sulak alanların yaklaşık 5’te biri Vangölü havzası içerisinde bulunuyor. Vangölü havzası içerisinde bilindiği üzere Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, Erçek Gölü, suyu sodalı olan Arin Gölü ve Nemrut Krater Gölü gibi çok önemli göller yer alıyor” diye konuştu.

Van gölü dünyada nesli tükenmek üzere kuş türüne de ev sahipliği yapıyor


Bitlis Eren Üniversitesi olarak Nemrut Krater Gölü’nde ve Arin Gölü’nde önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Nergiz, “Arin Gölü, sodalı gölün kuşlar açısından önemli olmasının bir diğer noktası ise nesli dünya çapında tehlike altında bulunan ‘Dik Kuyruk’ ördeğinin burada kuluçkaya yatmasıdır. Dik kuyruk ördeği Uluslar Arası Doğa Koruma Birliği’nin dünya çapında tehlike altında gösterdiği türlerden bir tanesidir” dedi.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.