NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Laiklik ve güvencesini tartışmak

Laiklik ve güvencesini tartışmak

 

Naci Sapan

 

Genel ülke meselelerini tartışmanın yanı sıra toplumun tüm kesimlerinin güvencesi olan Laikliği çok daha özel ve sürekli gündemde tutmak, tartışmak gerekiyor içinde bulunduğumuz kaotik ortamda.

 

‘Çok iyi biliyoruz, tartışmanın ya da gündemde tutmanın anlamı yok’ gibi bir anlayışla ötelemenin doğru olmadığını, bunun geleceğimizi ötelemek, hatta yok etmek anlamına geldiğini hep birlikte görmek ve kabul etmek durumundayız.

 

Laikliğin, devletin dinler arasında ve dini görüşlerle, dini olmayan görüşler arasında pozitif veya negatif ayrımcılık yapmaması gerektiği temel düşüncesine dayanan siyasal ve hukuki ilke olduğu gerçeğinden hareket edersek, topluma dayatılmak istenen belli bir din veya mezhebin yönetim anlayışının kamu hayatı üstünde tek başına etkili olması anlayışının giderek hâkim anlayışa dönüşmesinin önünde bir şekilde engeller yaratmak gerekiyor.

 

Çünkü böyle bir anlayışın kamu düzenini bozan, farklı din, mezhep, etnik kökenli yurttaşlar topluluğu arasına fitne, fesat ve nifak sokan bir anlayış olduğu gerçeğini akli selim düşünen hiç kimsenin inkâr etme şansı yoktur.

 

Laikliğin, dinin kamu hayatı üstündeki etkisini sınırlayan bir amaç güttüğünü, bunun doğru ve anlaşılabilir bir amaç olduğunun altını çizip, yönetim biçiminde ısrarlı olmamız halinde, toplumun farklı kesimlerini birbirine düşürecek olan, belki de birilerinin bizi düşürmek istediği tuzağa düşmemiş olacağız.

 

Bu nedenle, laik yönetim biçiminin, insanın inanç, ibadet, vicdan ve düşünce hürriyetinin devlet tarafından güvence altına alındığı bir anlayış olduğunu şimdiki zamanda bıkmadan konuşmak, yazmak ve tartışmak gerekiyor.

 

Laiklik, kesinlikle dinsizlik demek değildir ve devletin vatandaşlarına din ayrımı yapmaksızın hizmetlerini sunmasını gerektirir. Din ve vicdan hürriyetinin teminatı olan laiklik, herkesin istediği dini seçme ve gereğini yerine getirme hakkını öngörür. 

 

Bu temel prensiplerin ise İslam dini ile ters düştüğünü söylemek, ancak ve ancak İslam dininin, gerçekte ne olduğunu bilmemekle izah edilebilir. 

 

Bu nedenle, laikliğin toplumun bütün kesimlerinin güvencesi olduğunu konuşmak ve tartışmak istedim. Ve mutlaka tartışılması gereken bir süreçten geçiyoruz. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR