Lazca'yı daha görünür kılmak için kollar sıvandı

Lazca'yı daha görünür kılmak için kollar sıvandı
"Lazcayı görsel ve yazılı medyada daha da görünür kılmak" hedefiyle yayın yapan Türkiye'de ilk ve tek yayınevi Lazika Yayın Kolektifi, kaybolmaya yüz tutan bu dili görünür kılmak için çalışmalar yürütüyor.

Hedeflerini anlatan İsmail Bucaklishi, "Bir dil, az sayıda insan konuştuğu için değil, bilenler konuşmadığı için yok olur! Lazca üretimler artacak, arşiv merkezi kurulacak" dedi. 

Lazika Yayın Kolektifi, Türkiye'de Lazca yayınlar yapmayı önüne hedef olarak koymuş ilk ve tek yayınevi. Lazca kitaplar basarak yola çıkan kolektif Laz Enstitüsü'nün kurulmasına da öncülük etti. Enstitü kurulduktan sonra ilk iş olarak, Milli Eğitim Bakanlığı için Lazca müfredat hazırladı. Müfredatın Talim Terbiye Kurulu tarafından kabul edilmesi ile Lazca dersler de resmi olarak başlamış oldu. Şimdi ise ortaöğretim için Lazca ders kitapları hazırlayan Lazika Yayın Kolektifi kurucularından İsmail Bucaklishi, yayınevi olarak hedeflerini DİHA'ya anlattı. Bucaklishi, "Dilimiz için edebiyat hazinesi oluşturduk. Oluşturmaya devam ediyoruz. Bir dil, az sayıda insan konuştuğu için değil, bilenler konuşmadığı için yok olur. Şu an çok sayıda Laz, Lazcayı günlük hayatında akıcı olarak konuşabiliyor. Bu Lazca'nın yaşaması için büyük bir avantaj" diyerek kaybolma tehlikesi altındaki Lazcanın var olma mücadelesindeki temel hatlara dikkat çekti.

Arşiv çalışmaları hızlandırıldı

Bir dilin yaşamasında en önemli etkenlerden birinin de kayıt altına alınması ve sonraki kuşakları aktarılması olduğunu belirten Bucaklishi, bu amaçla Lazca arşiv çalışmalarının olduğunu söyledi. Bucaklishi, "Bu alanda ciddi bir arşiv oluşturacağız ve bunu herkesle paylaşacağız. Bu aynı zamanda gelecek için de iyi bir yatırım olacak. İçinde bulunduğumuz iletişim çağında bütün bunları yapmak artık çok kolay" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.