Leyla Güven'in yargılanmasına devam edildi.

Leyla Güven'in yargılanmasına devam edildi.
Avukatların, yargılamanın durdurulması talebini reddeden mahkeme heyeti, Güven'in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

DİYARBAKIR E Tipi Cezaevi'nde tutukluyken 24 Haziran seçimlerinde Hakkari milletvekili seçilen, daha sonra yargılandığı mahkemece tahliye edilen ve savcılığın itirazı ile bir üst mahkeme tarafından yeniden hakkında tutuklama kararı çıkarılan Leyla Güven'in yargılanmasına devam edildi. Avukatların, yargılamanın durdurulması talebini reddeden mahkeme heyeti, Güven'in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

 

Cezaevindeyken girdiği 24 Haziran seçimlerinde HDP'den Hakkari milletvekili seçilince, yargılandığı 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliye edilen, ancak savcılığın üst mahkemeye yaptığı itiraz ile cezaevinden çıkmadan tutukluluğun devamına karar verilen Leyla Güven'in yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 2'nci celsesine tutuklu sanık Leyla Güven ve avukatları katıldı. Duruşmayı ayrıca HDP milletvekilleri Semra Güzel, Gülistan Koçyiğit, Saliha Aydeniz, Musa Farisoğulları ve Berdan Öztürk de izledi. Güven'in tahliyesine yönelik kararı üst mahkemece kaldırılan Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, raporlu olduğu gerekçesiyle duruşmaya çıkmazken, başka mahkemeden bir hakim duruşmaya katıldı.

 

Duruşmada savunma yapan Leyla Güven, HDP'den milletvekili olmanın çok ağır bir yük ve ateşten gömlek olduğunu söyleyerek, "Ancak biz bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz. Mahkemenin kendi hukukunu uygulamasını bekliyoruz. Bu mahkeme, benim tahliyeme karar verdi. Tahliye kararım cezaevine ulaştı ve valizlerim bile teslim edildi. Arkadaşlarımızla vedalaştık ve sonra itiraz geldi. Beni SEGBİS'e çıkartıp, yeniden tutuklandığımı söylediler. Ben de zaten cezaevinde olduğumu söyledim. Hukuk herkese eşit uygulansa bunların olmaması lazım. Mahkeme Başkanı'nın değiştiğini görüyorum. Sizden beni tahliye etmenizi istemiyorum. Sadece elinizi vicdanınıza koyun ve kendi hukuğunuzu uygulayın. Türkiye Cumhurbaşkanı, 6 milyon oy almış bir partinin meşru olmadığını söylüyor. Onun bu söylemi üzerine her gittiğimiz yerde saldırıya uğruyoruz. İçişleri Bakanı bizden nefret ediyor. Kararınız ne olursa olsun, vicdanları zedelemesin" dedi.

 

Duruşmada söz alan Leyla Güven'in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir ise milletvekili olan müvekkilinin yargılanması için dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini, bu nedenle yargılamanın durdurulmasını istedi.

 

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığa yöneltilen 'silahlı terör örgütü yöneticiliği ve üyeliği' ile 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarının Anayasa'nın 83'üncü maddesinde istisna tutulduğunu belirterek, bu suçlar yönünden yargılamanın durdurulması talebini reddetti. Mahkeme heyeti, sanık hakkında yargılaması yapılan 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan ise yargılama şartının gerçekleşmesinin beklenmesi için yargılamanın durmasına hükmetti.

 

Avukatların tahliye yönündeki taleplerinin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması nedeniyle Güven'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma Kasım ayına ertelendi. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.