Lice davasında komutana beraat kararı çıktı

Lice davasında komutana beraat kararı çıktı
Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde, 1993'te 2'si asker 17 kişinin kaybetmesiyle ilgili dava karara bağlandı. Dönemin Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğu'nun beraatına karar verildi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 17 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili açılan davada karar açıklandı. Davanın tutuksuz olarak yargılanan sanığı dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Albay Eşref Hatipoğu, beraat etti.

Lice’de, 1993 yılında 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin açılan dava, İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. “Taammüden öldürme”, “halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik” ve “cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan dönemin Jandarma Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu, duruşmaya katılmadı.

Müşteki avukatları geçen duruşma esasa yönelik mütalaaya yeteri kadar hazırlanamadıklarını belirterek ek süre talebinde bulundu. Duruşma savcısı, müşteki avukatlarının talebinin reddedilmesi yönünde mütalaa verdi. Mahkeme heyeti, dava süreci değerlendirildiğinde müşteki avukatlara yeteri kadar süre verildiğini belirterek, ek süre talebini reddetti.

Duruşmaya katılan bazı müştekiler, suçluların bulunarak cezalandırılmalarını istedi. Hayatını kaybeden asker Yüksel Bayar’ın ağabeyi İlhami Bayar, “80 yaşındaki annem benden sonuç bekliyor. Kardeşimin nasıl öldüğüne dair cevap bekliyor. Ben anneme cevap veremiyorum” dedi.

Şikayetçi avukatları, esasa yönelik mütalaaya karşı savunma yaparak Eşref Hatipoğlu’nun cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanık Tünay Yanardağ öldüğü için dosyasının davadan düşürülmesine, sanık Eşref Hatipoğlu’nun da üzerine atılı tüm suçlardan beraatine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Lice’de, 22 Ekim 1993 günü 15 sivil, Jandarma Uzman Çavuş Yüksel Bayar ve dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın hayatının kaybetmesiyle sonuçlanan askeri operasyonla ilgili olarak, olaydan 20 yıl sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlenmişti.

İddianamede dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ’ın “taammüden öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik ve cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından yargılanmaları talep edildi.

Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan dava daha sonra “güvenlik gerekçesiyle” Eskişehir’e nakledildi. Eskişehir’de özel yetkili mahkeme olmadığı gerekçesiyle Diyarbakır’a geri gönderilen dosya, buradan da İzmir’e taşındı.

İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Haziran 2014 tarihinde sanıkların taşıdığı kamu görevlisi sıfatı nedeniyle yargılanmaları için izin alınması istemiyle dosyayı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) gönderdi ve yargılama durduruldu.

HSYK, 29 Ocak 2015’te durdurma kararını bozdu ve yargılama başladı. 27 Mart 2018 tarihli duruşmada savcı açıkladığı mütalaada sanıklardan Eşref Hatipoğlu hakkında cezalandırılması için kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından beraat kararı verilmesini, Tünay Yanardağ hakkında ise cezalandırılmasına yeterli delil elde edilemediği ve sanık 2015 yılında ölmüş olduğundan hakkındaki davanın düşmesine karar verilmesini talep etti.

6 Temmuz 2018’de yapılan 13’üncü duruşmada, katılan avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanlarını hazırlamak üzere süre talebi reddedildi. Bunun üzerine yargılama süresince keşif başta olmak üzere, çeşitli evrak ve tanık taleplerinin reddedildiğini, bu durumun mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini gösterdiğini ifade eden müşteki avukatları reddi hakim talebinde bulundu.

Reddi hakim talebi değerlendirilmek üzere dosyanın İzmir 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine oy birliği ile karar verildi. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.