Lice tepkisi: Sorumlular yargılansın

Lice tepkisi: Sorumlular yargılansın
HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki olaylara tepki göstererek, sürecin AKP'nin iktidarını sürdürebilmesi gibi oyunlara alet edilmesine izin vermeyeceklerini belirtirken, KESK, DİSK ve TTB, sorumluların yargılanmasını is

HABER MERKEZİ - HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki olaylara tepki göstererek, sürecin AKP'nin iktidarını sürdürebilmesi gibi oyunlara alet edilmesine izin vermeyeceklerini belirtirken, KESK, DİSK ve TTB, sorumluların yargılanmasını istedi. Diyarbakır, Ankara, Siirt, Şırnak, Batman, Dersim, İzmir ve Ağrı'da ise olaylar protesto edildi. 




Lice'nin Sise köyünde halkın diktiği Mahsun Korkmaz (Egit) heykelini yıkmak için TSK tarafından gerçekleştirilen saldırılara emek ve meslek örgütleri tepki verdi. Mehdin Taşkın adlı yurttaşın TSK tarafından kurşunlanarak katledildiği olayların kabul edilemeyeceğini belirten emek ve meslek örgütleri temsilcileri, saldırıyı kınadıklarını ve sorunun silahla değil, diyalog yoluyla çözülmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

KESK: Halkın taleplerine silahla karşılık veriliyor

Lice'de son bir yıldır halkın demokratik ve barışçıl taleplerine silahla karşılık verilmesinin irdelenmesi gerektiğini belirten KESK Genel Başkanı Lami Özgen, olayların "çözüm süreci"ne karşı belli kesimler tarafından kışkırtıldığını belirtti. Yaşananların barışçıl teemmüllere aykırı olduğunu ifade eden Özgen, "Hem kolluk kuvvetleri hem de askeri güçler böylesi süreçlerde silaha saldırıp sivil halka kurşun yağdırmaları provokasyondur. Halka karşı silah kullanan yetkililere yönelik hükümet hukuksal bir süreç başlatmalıdır" dedi. 

Özgen, sorunun diyalog yoluyla çözülme zeminin varlığına dikkat çekerek, "Artık bu ülkede silahla yurttaşlar yaşamını yitirmemeli. Aynı zamanda bütün kamuoyunda bir duyarlılık çağrısı yapıyoruz" diye konuştu. 

DİSK: Saldırılar barışın önüne engel oluşturuyor

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da, Türkiye'de barışa katkı sunulacağı yerde heykelin bahane edilerek halka ateş açılmasını kabul edilemez olduğunu ve saldırının barışın önünde engel oluşturduğunu belirtti. Türkiye'de milyonlarca insanın barışı umutla beklediğini kaydeden Beko, "Kalıcı barış kesinlikle sağlanmalıdır. Bu ülke demokratik bir ülke olmalıdır. Birbirimize ve değerlerimize tahammül etmeliyiz. Halka ateş açılıp insanlarımız ölecekse bu ülkede barış olmaz. Biz kesinlikle savaş çığlığı atanlara karşı, barış çığlığı atmaya devam edeceğiz" dedi. 

TTB: Yaşam hakkı kutsaldır

Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Özden Şener ise, örgüt olarak yaşam hakkının kutsallığını savunduklarını belirterek, "Bölgeden cenaze haberi almadığımız 'çözüm süreci' bizim için değerlidir. Lice'de yaşanan olay bir saldırı niteliğindedir" dedi. Gezi olaylarıyla aslında Türkiye bütün halkların saldırının ne demek olduğunu öğrendiğine dikkat çeken Özden, "Devletin böyle bir güçle saldırılarına tanık olduk Gezi'de. Bu olayda görünen o ki devlet güçleri bir saldırı da bulunmuş ve bir yurttaşımız yaşamını yitirdi. Bu çözüme katkı sunan ve kabul edeceğimiz bir yöntem değil" diye konuştu. 

MERSİN

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde PKK komutanlarından Mahsum Korkmaz'ın (Egit) heykelinin yıkılmasının ardından çıkan olaylarda askerlerin Mehdi Taşkın isimli yurttaşı katletmesini değerlendirdi. HDP Mersin il binasında yapılan basın toplantısında konuşan Kürkçü, devlet yetkilileri tarafından bir halkın değerlerine saldırılması ve halkın üzerine ateş açarak insanların katledilmesini sürecin bitirilmeye çalışılması olarak değerlendirdiklerini söyledi. Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın olaylarla ilgili olarak farklı güç odaklarının devrede olduğunu söylemesinin kabul edilemeyeceğini belirten Kürkçü, farklı odakların devrede olduğu düşünülüyorsa konuyla ilgili soruşturmanın acil olarak başlatılması ve takibinin yapılması gerektiğini söyledi. Kürkçü, Bakan Atalay'ın ifade ettiği gibi hükümetin bilgisi dışında bir gelişme olmadığını düşündüğünü de belirterek, her nasıl olmuş olursa da Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yaptığı konuşmaların etkisi ile gelişen bir durumun olduğunu belirtti. 

Barış sürecinin sabote edilmeye çalışılmasında Başbakan'ın Kürdistan illerinden istediği desteği alamaması sonrası "askeri, polisi HDP'nin üstüne salarım" benzeri açıklamalarının etkili olduğunu belirten Kürkçü, Başbakan ve hükümet tarafının başlatılmış olan süreci, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın belirtmiş olduğu yol haritasına uygun sürdürmesi gerektiğini ifade etti. Kürkçü, "Süreç AKP'nin iktidarını sürdüre bilmesi gibi oyunlara alet edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi. 

SİİRT

Siirt Barış Anneleri Meclisi üyeleri, DBP il binasında basın toplantısı düzenledi. Barış Anneleri Meclisi üyeleri adına toplantıda konuşan Hediye Suçin, "Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Mahsum Korkmaz'ın (Egît) heykelin yıkılması ve Mehdin Taşkın'ın askerler tarafından katledilmesini lanetliyor ve protesto ediyoruz. Egît'in heykelini yerinden söken ve bir gencimizi katleden anlayış şunu iyi bilsin, bizler hiçbir zaman değerlerimizden vazgeçip asla geri adım atmayacağız" dedi. Mahsum Korkmazların yaşadığının altını çizen Suçin, "Onlar Egitlerin bittiğini zan ediyorlar. Ancak unutmasınlar ki, Egît milyonlara dönüşmüştür. Şu anda her ağaç, yer yaprak, her taş ve tüm topraklarımız Egît'tir. Egît ölmedi milyonlarca Kürt halkı gönlünde yaşıyor" şeklinde konuştu. AKP hükümeti ve Erdoğan'ın Kürt halkına karşı yaptığı bu saldırıları şiddetle kınadıklarını belirten Suçin, "Unutmasınlar bizler dağdaki çocuklarımızın, şehitlerimizin ve önderimiz Abdullah Öcalan'ın yolunda mücadelemize devam edeceğiz" diyerek, barış anneleri olarak Kürt halkının özgürlük mücadelesinde en ön saflarda barış için yerlerini alacaklarını kaydetti. Şengal'de yaşananlara da değinen Suçin, Êzidi halkına sahip çıkılması ve gereken katkıların sunulması çağrısında bulundu. 

BATMAN 

Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri, Lice'deki olayları protesto etmek amacıyla eylem düzenledi. Batman'ın Yavuz Selim Mahallesi'nde bulunan Korikê Caddesi'nde eylem düzenlenen gençler, caddeyi trafiğe kapatarak, kimlik kontrolü yaptı. Eylemde gençler sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî Berxwedana YPG", "Batman isyandır İmralı'ya selamdır" ve "Batman isyandır Lice'ye selamdır" sloganları atarak, marşlar okudu. Uzun süren eylem ardından alana gelen zırhlı araçlar ve polisler, tazyikli su ile gaz bombalarıyla gençlere müdahale etti. Müdahale ile başlayan çatışmalarda gençler taş ve havai fişeklerle polislere karşılık verdi. Mahalleyi gaz bombasına boğan polislerin attığı bazı gaz bombaları iki eve isabet etti. 

Çatışmanın yaşandığı esnada caddede geçen bir aracın lastiğini hedef alan polislerin gaz fişeği büyük bir gürültü ile patladı. Lastiği gaz bombasından kaynaklı param parça olan araç sürücüsü polislere tepki gösterdi. Sürücü, Batman Emniyeti Müdürlüğünü arayarak, aracın lastiği polisler tarafından patlatıldığı söyleyerek, emniyetin gelip aracının masrafı ödenmesini istedi. 

AĞRI

Lice'de PKK komutanlarından Mahsum Korkmaz'ın heykelinin yıkılması ve askerlerin açtığı ateş sonucu Mehdin Taşkın'ın katledilmesi Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yürüyüş ile kınandı. DBP ilçe binasında bir araya gelen yüzlerce yurttaş, İnsan Hakları Anıtı'na kadar yürüdü. Kitle sık sık, "Bijî Serok Apo", "Şehîd namirin", "Lice halkı yalnız değildir", "Agit namirin" sloganları atarak, "Özgürlük şehitlerimize ve Agit yoldaşa uzanan eller kırılacaktır", "15 Ağustos ruhuyla Lice ile Agitleşelim" pankartları taşıdı. Yürüyüşün sonunda kitle adına konuşan DBP İlçe Eş Başkanı Mehmet Karadağ, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşme yapılıp ve sürecin barışa evirilmesi doğrultusunda açıklamada bulunulduğu süreçte, AKP'nin "faşist sömürgeci" zihniyetinin provoke saldırılar geliştirdiğini ifade etti. Karadağ, "Lice'de Kürt özgürlük mücadelesinin özgürlük şehitlerinin mezarına zırhlı araçlarla havadan ve karadan saldırmış, savunmasız halkı hedef gözeterek gerçek mermiler kullanmış ve bu saldırı sonucu 24 yaşındaki genç Mehdin Taşkın şehit düşmüştür. Bir kez daha AKP'nin sömürgeci, işgalci, imhacı zihniyetini uyarıyoruz ve diyoruz ki, AKP ateşle oynuyorsun bu provokatör tavrından vazgeç, barış ve çözüm sürecinin mimarı sayın Abdullah Öcalan'ın uzattığı barış elini tut ve çözüm sürecini geliştir" diye konuştu.

ŞIRNAK

Lice olayları Şırnak'ta düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi. Yeşilyuva Mahallesi Yunus Emre İlköğreim Okulu'nun yanındaki meydanda düzenlenen basın açıklamasına, DBP ilçe örgütü ile Uludere Belediyesi eş başkanları yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posteri ile "Komutan Egît Kürt halkının onurudur" ve "Büstü yıktınız, duruşunu yıkamazsınız" yazılı pankartlarının taşındığı açıklamada, Kürt Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından, basın açıklamasını okuyan DBP ilçe yöneticisi Sevgi Altürk, Mahsun Korkmaz'ın Kürt halkının onuru olduğunu, saldırıya uğrayan büstü değil Korkmaz'ın fikirleri ve duruşu olduğunu söyledi. Altürk, Kürt halkının değerlerine karşı yapılan bütün saldırıları kınadıklarını ifade ederek, "Bu tahammülsüz ve prokavativ saldırılara karşı demokratik bütün yollarla karşı duracağız" dedi. AKP'nin çözüm sürecindeki olumsuz rolüne dikkat çeken Altürk, "Bir taraftan çözüm ve barış süreci ayaklarıyla Kürt halkını oyalamaya çalışırken diğer taraftan Kürt halkının kutsal değerlerine saldırarak Kürt halkını aşağılamaya çalışmaktadırlar" dedi. 

Uludere halkı ve DBP ilçe örgütü olarak Lice halkının yalnız olmadığına dikkat çeken Altürk, "Değerlerimiz ve şehitlerimiz sahipsiz değildir. Lice'de Mehdin Taşkın isimli Kürt gencin şahadeti ve onlarcasının yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıları şiddetle kınıyor, AKP hükümetini bir an önce provakativ saldırılarından vazgeçmeye çağırıyoruz" diye konuştu. 

İZMİR 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, dernek binasında basın toplantısı düzenledi. İHD Şube Sekreteri Caner Canlı, askerlerin heykelin kaldırmak için sivil halka saldırdığını ve saldırı sonucunda Mehdin Taşkın'ın yaşamını yitirdiğini söyledi. Canlı,"Biz insan hakları savunucuları olarak mezarlığa yapılan operasyon ile; ülkeyi yönetenlerin de ülkedeki farklılıklara tahammülünün olmadığı, 'Çözüm süreci' adı altında yürütülen Kürt sorunun çözümü için sürdürülen çalışmalara aykırı olduğu, halkın yaşam hakkının ihlal edildiği, fikir ve düşünce özgürlüğüne aykırı bir tutumun kendisini tekrar gösterdiği ülke insanlarının haklarını korumaları karşısında devlet yetkililerinin tahammülsüz olduğunu gözlemlemekteyiz" şeklinde konuştu. Canlı, yapılan saldırı sonucunda yaşamını yitiren Taşkın'ın öldürülmesine sebep olan kişilerin bulunup, yargılanmasını istedi. 

DERSİM 

DBP Dersim İl Örgütü üyeleri, Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Dersim Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul, EMEP İl Başkanı Mustafa Taşkale, ESP, DHF üyeleri ve çok sayıda yurttaşın katıldığı yürüyüşte, "Lice'de heykel yıkan IŞİD zihniyetli AKP'yi kınıyoruz" yazılı pankart açıldı. Sık sık, "Biji berxwedana Lice", "Katil AKP Kürdistan'dan defol" ve "Diren Lice Dersim seninle" sloganları atan yurttaşlar Cumhuriyet Meydanı'na gelerek 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Ardından konuşan DBP Dersim İl Eş Başkanı Ergin Doğru, Cumhuriyet tarihinin katliamlarıyla dolu sayfalarına dün bir yenisinin daha eklendiğini belirterek, Lice'de ki şehitlikte bulunan PKK'nin Komutanlarından, 15 Ağustos'un direnişçi örneği Mahsum Korkmaz'ın halk tarafından dikilen heykelinin ceberut devlet tarafından yıkıldığını, halkın saatler boyu tarandığını ifade etti. Dün Lice'de yaşananların devlet tarafından ibret vesikası olduğunu söyleyen Doğru, 1990'lı yıllarda yaşanan savaş sürecinde gerilla bedenlerini kesip poz veren devletin dün Lice'de bu barbarlığın bir örneğini daha sergilediklerini aktardı. Doğru, "Heykelleri yıkarak büyüklüklerini göstereceklerini sanıyorlar. Çünkü bunlar insanlık erdemi olan mezarlıkları korumanın, mezarlılara saygı göstermenin erdeminden hala uzaklardır" diye konuştu. 

DİYARBAKIR 

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde sabah saatlerinde bir grup genç, Lice - Kulp yolu arasında bulunan Lice'ye bağlı Yaprak (Tute) köyüne giden yolu trafiğe kapattı. Yolun sabahtan bu yana kapalı olduğu belirtildi. Öte yandan Lice'nin çıkışın da ise Kulp yolu istikametinde polisler tarafından araçların bekletildiği öğrenildi. 

TATVAN

Bitlis’in Tatvan ilçesinde, Lice’de PKK’nin öncü kadrolarından Mahsum Korkmaz’ın (Egît) heykeline yönelik yapılan saldırı ve saldırı sonucunda Mehdin Taşkın’ın asker kurşunuyla yaşamını yitirmesi protesto edildi. AVM önünde bir araya gelen ve aralarında HDP, DBP il, Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçe örgütü yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi açıklama yaptı. Grup adına açıklama yapan HDP İl Eş Başkanı Hamza Özkan, Lice saldırısı ile siyasi iktidarın çözümden ve müzakereden ne anladığını açıkça gösterdiğine vurgu yaptı. HDP ve DBP il ve ilçe örgütleri olarak halka yönelik bu saldırıyı kınadıklarını dile getiren Özkan, saldırının demokratikleşme, çözüm, barış ve müzakere söylemlerinin yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleştirilmesinin son derece manidar olduğuna işaret etti. 

Bitlis Valisi ve yetkilerine seslenen Özkan, “Dün Lice’de oynan oyunu Xerzan şehitlikte de yarın oynanırsa sorumlusu sizsiniz” diyerek, benzer bir saldırıya karşı başta Bitlis halkı olmak üzere, çevre ilerindeki herkesi Xerzan Şehitliğ’ne davet etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.