Lisa, ‘İyileşince vahşetin filmini çekeceğim'

Lisa, ‘İyileşince vahşetin filmini çekeceğim'
HDP mitingindeki bombalı saldırıda iki bacağı kesilen Lisa ve arkadaşları için protez kampanyası başlatıldı

İlyas AKENGİN

Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği, HDP'nin Diyarbakır mitinginde yapılan bombalı saldırıda iki bacağı kesilen sinema yönetmeni Lisa Çalan ve 7 arkadaşı için protez yardım kampanyası başlattı. Vahşetten ders çıkartılması için iyileşince patlamanın kısa filmini çekeceğini söyleyen Çalan: "Dehşetin boyutu senaryo için hayal edilemeyecek kadar büyük, filmde canlandırmak zor olacak. Patlamayı izleyiciye aktarabilmek için animasyon kullanacağım "dedi.

Diyarbakır'da HDP'nin 5 Haziran'da düzenlediği seçim mitinginde, IŞİD militanı olduğu ortaya çıkan Orhan G., tarafından yapılan bombalı saldırılarda 4 kişi hayatını kaybetmiş, 316 kişi ise çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. Patlamada ağır yaralanan 12 kişi ise ayak ve bacak gibi önemli uzuvlarını kaybetti. Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği, baltama sonrası iki bacağı kesilen yönetmenleri Lisa Çalan ve 7 arkadaşının; tedavi, bakım ihtiyaçları ve protezleri için yardım kampanyası başlattı. Toplanacak paralar ile uvuzlarını kaybedenlere protez alınacak.

Ortadoğu Sinema Akedemisi'nde görsel sanat yönetmeni olan 26 yaşındaki Lisa Çalan da o patlamada iki bacağını birden kaybetti. Bombalı saldırıda şarapnel ve demir bilyelerinin ayağına verdiği zararla iki bacağı kesilen Çalan beklenmedik bir anda sakat kaldı.

lisa5.jpg

"HALAY ÇEKERKEN YERE YIĞILDIM"

Özel bir hastanede 1.5 aydan buyana tedavi gören genç yönetmen iki bacağı kesilse de geleceğe umutla bakıyor. Patlamada kulak zarları da hasar gören Lisa Çalan, yaşadığı dehşeti şöyle anlattı: "Patlama olduğu sırada halay çekiyordum. Bir anda yere yığıldım, gözlerimi açtığımda herkes kanlar içindeydi ve ayaklarımın olmadığını gördüm. Hastanede belki nakil yapılır diye çevreye baktım ama bacaklarımı bulamadım. Mitinge eğlenerek giderken sakat döneceğimi hiç aklıma getirmemiştim. Bir anda engelli olmak çok zor. Bir daha hiç yürüyemeyeceğimi düşünmek bile korkunç. Bu olayda sadece bacaklarımı değil duruşumu, yürüyüşümü, adımlarımı ve yalnız yaşayabilme özgürlümü kaybettim. Vücudumda büyük bir eksiklik hissediyorum, çok üzgünüm ama ayağa kalkmak için direneceğim. Mitingte ölenler oldu, ben diğer organlarımı da kaybedebilirdim. O vahşette sadece iki bacağımı kaybettiğim için kendimi şanslı görüyorum. Binlerce insan ölebilirdi. İnsanoğlu nasıl bu denli bir saldırı yapar anlayamıyorum. Savaşın bile ahlakı var, insanlık dışı bir olay yaşadık."

"FİLMİNİ ÇEKECEĞİM"

İyileşip protez bacakla ayağa kalkmayı hayal eden genç yönetmen: "Saldırıyı düşününce bile dehşete kapılıyorum. Vahşetten ders çıkartılması için kısa filmini çekeceğim. Dehşetin boyutu senaryo için hayal edilemeyecek kadar büyük, gerçeğini canlandırmak çok zor. Bu nedenle filmde patlama sahnesi için animasyon kullanacağım "dedi.

 

Toplumun kin ve nefretten arınması gerektiğinin altını çizen Lisa Çalan: "Türkiye'de barış ve kardeşliğin güçlenmesi için inatla çalışacağım. Dilerim insanlığa yapılan son saldırı olur. Belki bir daha etek giyemeyeceğim ama bacaklarımı barışa adıyorum. Tek isteğim kanlı saldırıyı gerçekleştiren kişi veya arkasındaki karanlık güçlerin ortaya çıkartılıp cezalandırmasıdır "diye konuştu.

Kızının başından ayrılmayan anne Belkise Çalan; "Onun için çok üzülüyorum. Uyuduğunda, ‘Bacaklarım nerde onları geri getirin' diye sürekli sayıklıyor. Tek tesellimiz yaşıyor olması. Bir insan masum vatandaşların arasına nasıl bombayı koyabilir anlayamıyoruz "diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.