Listeler değişti mi?

Listeler değişti mi?
Listeler değişti mi?

 

Dilek Akin / Özel haber

Diyarbakır'da kamu kurum ve kuruluşlarında 6 ay süreyle çalıştırılmak üzere başvuran yaklaşık 50 bin aday arasından işe alınacak 5 bin kişinin isimleri açıklandı. İş Kur binasına asılan listelerde ismini gören vatandaşlar sevinirken, listeye giremeyen vatandaşlar ise listelerin değiştirildiği ve torpil yapıldığı iddiasında bulundular.

 

İŞKUR Kuraları çekildi, sonuçlar açıklandı, Toplum Yararına çalışma kapsamında 6 ay süreyle işe alınacak 5 bin kişinin isimleri belli oldu.

Diyarbakır’da İŞKUR üzerinden, Belediye, Kaymakamlıklar ve çeşitli kurumlarda çalışacak 5 bin kişinin isimlerinin yazılı olduğu listeler Diyarbakır çalışma ve iş Kurumu İl Müdürlüğünün duvarlarına asıldı.

13 Mart günü noter huzurunda çekilen kura sonucunda 39 bin 173 aday arasından belirlenen 5 bin kişinin isimleri açıklanırken, listelerde ismini bulamayan vatandaşlar listelerin değiştirildiği iddiasında bulundular. Listede isimleri yer almayan vatandaşlar İŞKUR’a tepki gösterirken, kura günü belirlenen ve ekranda yayınlanan listeler ile dün İŞKUR binasına asılan listelerin aynı olmadığı iddiasını öne sürdüler.

 

Diyarbakır İŞKUR İl Müdürlüğü önündeki listelere bakmak için kuyruklar oluşurken, listede isimlerini göremeyen vatandaşlar listelerle oynandığı ve torpil yapıldığı iddiasını dile getirdiler. Sur mağdurlarının işe alınmadığını ve bir aileden birden fazla kişinin işe alındığını iddia eden vatandaşlar kura sonuçlarının sonradan değişikliğe uğradığı konusunda iddiada bulundular.

 

‘Ya bu İŞKUR binası kalksın ya da torpil kalksın’

Adını İŞKUR’da asılan listelerde göremeyen Ferhat Sakin, tepki gösterdi. Sakin, şunları söyledi: “Biz diyoruz ki, ya bu İŞKUR binası kalksın ya da torpil kalksın. Çünkü kurlar bile formalite icabı yapılıyor. Alacak adamlar zaten önceden belirlenmişti. Çünkü 3 sene önce Orman Fidanlıkta kura çekimi yapıldı, herkesin gözü ününde bir cam fanus içinde kuralar tek tek çekildi. Ben buna adaletli kura çekimi derim ama bu kura çekimine bizim katılmamıza izin bile verilmedi. Benim ismim listelerde çıkmadı, değil benim başvuranların %90’ının ismi çıkmadı. Bir aileden 5 kişi seçilmiş, bu torpil değil de nedir? Diyarbakır’da özel sektörde her gün işyerleri kapanıyor, devlet de iş vermezse bu millet ne yapsın?”

 

‘Oradaki isimlerle bu listelerdeki isimler birbirini tutmuyor’

25 yaşında ve engelli olan Ramazan Arslan, Kura çekimlerinde belirlenen listelerin sonradan değiştirilmiş olduğunu iddia etti. Arslan, şöyle konuştu: “Bende kura çekiminin listesi var. Kuralar çekilirken ben bu listelerin fotoğraflarını çektim. Oradaki isimlerle bu listelerdeki isimler birbirini tutmuyor. Normalde bir ailede bir kişi işe alır değil mi, aynı aileden 5 kişi çalışıyor. Az önce gördüm, iki bayan kardeş gitti, ikisinin de listede ismi var. Böyle şey mi olur ya, valla hak kalmamış, adalet kalmamış. Ben de engelliyim, 2010’dan beri de buraya kayıtlıyım. Ben hal herhangi bir işe girmemişim. Mesela arkadaşım Mesut Yıldız, DSİ’ de ismi çıkmıştı ama bu listeye bakıyoruz ismi yok. Ayın 13’ünde kuralar çekildi sonuçlar 14’ünde açıklanacaktı, sabah 8’den akşam 10’a kadar bekledik ama listeler açıklanmadı. Dün bize dediler listelerde karışıklık olmuş ve bu karışıklığı düzelteceğiz. Saat 16’ya kadar listeleri ayıklayacağız dediler ama dediklerini yapmadılar. Sonra da diyorlar ki, listelerin düzeltilmesi sabah 8’e kaldı. Bu nasıl bir karışıklıktır anlamadık. Her şey bilgisayarda kayıtlı değil mi, listeler yanlış çıkmışsa yeniden çıkarılır hepsi bu.

‘Bir engelli 7 yıl boyunca boşta kalabilir mi?’

Bir başka konu, her özel sektör engelli çalıştırmak zorunda değil mi, çalıştırmıyorlar o kontenjanlarda da kendi adamlarını çalıştırıyorlar. Yanlış anlaşılmasın ama bu biz engellilerin hakkı değil mi? Bu kadar insan burada ve listede isimleri yok, bu insanlar ne yapsınlar, gidip hırsızlık mı yapsınlar? Burada bulunan bir sürü insan var ve hiçbirinin de ismi çıkmamış bu normal mi? Bir engelli 7 yıl boyunca boşta kalabilir mi? 2 sene önce bana bir iş çıktı o da nasıl biliyor musunuz; hani bu ayakkabı kursları var ya, ayda 300 TL’ye bu kurslara katıldım. Sabahın köründen kalkıyorsun ve 300TL’ye çalışıyorsun.”

‘İçeride sistemde oynama yapılıyor’

Oğlunun isminin kura listesinden sonradan silindiğini belirten Abdurrahman Çelik,“Ben içeri girdim sistemden baktılar oğlumun ismi vardı ve beni Kayapınar Belediyesine gönderdiler. Kayapınar belediyesine gittim ama isim yok dediler. İçeride sistemde oynama yapılıyor. Ben tekrar geldim buraya bu sefer dediler ki, ismin yok. Sabah sistemden bakıldı oğlumun ismi vardı bir saat sonra ise isim yok dediler. Oğlumun ismini sistemden silmişler, böyle bir şey olamaz ya” diye konuştu.

 

İsimlerini vermek istemeyen ve İŞKUR listelerinde isimleri yer

almayan vatandaşlar ise tepkilerini şöyle dile getirdiler:

‘79’dan beri ismim çıkacak diye bekliyorum’

İmini vermek istemeyen engelli bir vatandaş, “79’dan beri İŞKUR’dan kaydım var ve hala ismim çıkacak diye bekliyorum. Özürlüyüm ve %75’te raporum var ama hala da ismim çıkacak hala da ismim çıkacak.” diye konuştu.

‘Torpili olanlar öne alınıyor’

İsmini vermek istemeyen bir başka vatandaş ise torpil iddiasında bulundu: “Ben burada iddia ediyorum, eskiden burada bir arkadaşım çalışıyordu ve kendisi bana dedi ki, hiç boşuna kendini yorma torpili olanlar öne alınıyor, geri kalanlar sıradan bir tane alınıyor. İsmimi söylemeye gerek yok, zaten beni görseler tanırlar.”

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.