"Mahkemenin takdir hakkı yok, Gültan Kışanak serbest bırakılmalı"

"Mahkemenin takdir hakkı yok, Gültan Kışanak serbest bırakılmalı"
Azami tutukluluk süresini dolduran DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak'ın tutukluluk incelemesi cuma günü yapılacak. Yasaya göre Kışanak'ın tahliye edilmesi gerekiyor.

TİGRİS HABER - DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak'ın 7 yıldır tutuklu bulunduğu davada yarın (1 Mart Cuma) tutukluluk incelemesi yapılacak. Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin yapacağı inceleme sonucunda Kışanak'ın tahliyesine ya da tutukluluğunun devamına karar verilecek.

Ayda bir rutin olarak yapılan şimdiye kadarki incelemelerin tümünde mahkeme, Kışanak'ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Ancak bu kez geçmiş dönemlerden farklı olarak Kışanak Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı.

Yasaya göre de tutukluluk süresi en fazla iki yıl olarak belirlenmiş durumda. Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda bu süre en fazla 5 yıl daha uzatılabiliyor. Yani 7 yıl 4 aydır tutuklu bulunan Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresi 4 ay önce doldu.

“Artık mahkemenin takdir hakkı yok”

Kışanak'ın tutukluluğunun tamamen hukuksuz olduğunu söyleyen avukatı Gül Altay, "Artık mahkemenin takdir hakkı yok. Derhal serbest bırakması gerekiyor. Bu artık keyfiyete giriyor hatta keyfiyetin ötesinde. Gültan Kışanak'ı artık orada tutuklu olarak değil esir olarak tutuyorlar" ifadelerini kullandı.

Mahkemenin Gültan Kışanak'ın adaylığı konusunda nasıl bir yorum yapabileceğini öngöremediğini belirten Altay, "Adil bir yargılama süreci ilerlemiyor. Biz her seferinde tahliye edilmesi gerektiğini anlatıyoruz, talep ediyoruz ama sadece usulen dinliyorlar" dedi.

“Lütfen tahliye eder misiniz' demiyoruz”

Gültan Kışanak'ın adaylık çalışmalarını diğer rakipleri gibi dışarıda özgürce yürütmesi gerektiğini söyleyen Altay, "Bunu mahkemede de dile getireceğiz. Kendisi Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanı'ydı. Şimdi de yargılandığı şehrin belediye başkan adayı. Onun içeride olması tamamen hukuksuzluk. Mahkemenin artık takdir yetkisi yok. Biz 'lütfen tahliye eder misiniz?' demiyoruz. 'Kanunun gereğini yerine getirin, kanunu uygulayın ve derhal tahliye edin' diyoruz" diye konuştu.

Kışanak'ın dosyasında sadece milletvekiliyken yaptığı konuşmalar ve yerel yönetimlerle ilgili sözleri olduğunu söyleyen Altay, “Bir politikacı olarak Meclis çatısında söylediği sözlerle, yerel yönetimlerle ilgili savunduklarıyla yargılanıyor. Aslında politik görüşleri ve dolayısıyla Kışanak nezdinde ona oy veren bir halk yargılanıyor" dedi.

Kışanak'ın yargılandığı şehrin belediye başkan adayı olduğunu hatırlatan Altay, “Herkes seçim meydanlarında çalışma yürütürken Gültan Kışanak cezaevinde. Onun da özgür olması ve çalışmalarını yürütmesi gerekiyor. Bu çok anlamlı bir adım da olabilir, Diyarbakır'dan Ankara'ya bir barış yolu olabilir” ifadelerini kullandı. (Kaynak: Gazete Duvar)

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.