VİDEO - Mardin Mazıdağı’nda pekmez ve pestil yapımı

VİDEO - Mardin Mazıdağı’nda pekmez ve pestil yapımı
Bütün bölgede olduğu gibi, Mardin’in Mazıdağı ilçesinde de bağ bozumu başladı, köylüler cevizli sucuk, pekmez ve pestil üretimine başladı.

Serhat Özdemir – Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Mazıdağı ilçesine bağlı kırsal kesimlerde birçok ailenin gelir kaynağı olan mezrone üzümü suyundan yapılan pekmez, pestil, kesme ve sucuk kış aylarında Mardin bölgesinde sofraların vazgeçilmezi. Türkiye’nin en fazla üzüm bağı bulunan illerinden biri olan Mardin’de dallardan toplanan üzümler, zorlu ve uğraş isteyen çalışmanın ardından geleneksel yöntemlerle şifa kaynağı pekmez, pestil, kesme ve cevizli sucuğa dönüştürülüyor. Mezrone üzümü şırasından oluşan şifa kaynağı pekmez için Türkiye’nin birçok ilinden siparişler alınıyor. Bağlarda sabahın erken saatlerinde üzüm toplayamaya başlayan köylüler, kazanlarda kaynattıkları şıraları özenle beyaz bezin üzerine özenle yedirerek güneşte bekletiyorlar. Diğer üzümler ise işlemlerden geçirilerek, pekmez haline getiriliyor.

mazidagda-pekmez-yapimi-devam-ediyor-4-001.png

‘Ürün fazla olursa satışını yapıyoruz’

Çok sayıda aile, kendileri için geçim kaynağı haline gelen geleneksel el yapımı ürünlerin satışını yaparak, geçimlerini sağlıyor. Bazı kalabalık aileler ise, kış için kendilerine göre ürünler yaparak, ürün fazlalığı durumunda satış yapıyor.

mazidagda-pekmez-yapimi-devam-ediyor-001.jpgÇiftçilerden Zinet Ay, kalabalık olmaları nedeniyle kendilerine çeşitli ürünler yaptıklarını, fakat ürünün fazla olması durumunda satış yaparak aile bütçesine katkı sağladıklarını belirtti. Ay, “ Bağ bozumunda üzümleri topluyoruz, şire yapıyoruz, ardından içine özel bir toprak koyarak mayalanmaya alıyoruz. Ardından iyice süzdükten sonra pekmez yapıyoruz. Diğer işlemlerden geçirerek, pestil veya sucuk yapıyoruz. Pekmez ve sucuk büyük uğraş gerektiriyor. Kışın serin ve havasının güzel olması nedeniyle Mazıdağı pekmezi güzeldir. Geçim kaynağı olarak değerlendirmiyoruz, kalabalık aile olduğumuz için kendimiz için hazırlıyoruz, ürün fazla olursa satışını yapıyoruz. Satılan ürünlerde aile bütçesine katkı sağlıyor” dedi.

Kemal Akkuş ise, aile bireyleri akrabaların birlikte bu işi yaptıklarını ve kendisinin 25 yıldır pekmez, sucuk ve pestil işi yaptığını belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.