Mardin'de "Filistin ve Mescid-i Aksa konferansı

Mardin'de "Filistin ve Mescid-i Aksa konferansı
Beytülmakdis Çalışmaları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Khalid El Awaisi, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine ilişkin, "İslam coğrafyasında Mescid-i Aksa'yı kurtarmak için h

 

 

Awaisi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şubesince dernek binasında düzenlenen "Filistin ve Mescid-i Aksa" konulu konferansta yaptığı konuşmada, tüm İslam dünyasının Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Mescid-i Aksa'nın 1917'de İngilizler tarafından işgal edildiğini, İsrail tarafından da 50 yıldır işgal altında olduğunu anlatan Awaisi, şöyle devam etti:

"1917 yılından bugüne kadar tam 100 yıl geçti. Selahaddin Eyyübi'den önce de tam 88 sene işgal altındaydı. Ama bu yıl bütün Müslümanlar için bir ayıp yaşandı. İşgalden sonra ilk defa orada cuma namazı kılınmadı. Şimdi 'Kabe işgal altında' desek, Kabe'yi bırakacak mıyız? Kimse bırakmaz. Herkes eline silah alıp onu kurtarmaya gidecek. Mescid-i Aksa ile Kabe arasında büyük bir fark yok. Biz neden Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmıyoruz, neden bir şey yapmıyoruz?"

Awaisi, siyonistlerin Mescid-i Aksa'yı işgal etmeden 50 yıl önce planlar yaptıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"1840'lı yıllarda İstanbul'da İngiliz konsolos kraliçeye bir yazı gönderiyor. 'İslam coğrafyasını kontrol etmek için, İslam coğrafyasının kalbinde tampon bir devlet yapmamız lazım. Bize yakın ama Müslümanlara karşı olacak.' diye. Sonra da 1898 yılında siyonistlerin lideri, '50 sene sonra İsrail'i kuracağız' dedi. Böyle bir strateji ile uzun vadeli plan hazırlandı. Mısır'da, Suriye'de ne olursa olsun İsrail'in orada bir parmağı var. Mısır'da darbe oldu, İsrail darbeye çok açık bir şekilde destek verdi. Şimdiye kadar da Sisi'ye destek veriyorlar. Mısır'da güçlü Müslüman bir devlet olursa İsrail'in gücü zayıflayacaktı, yok olacaktı."

 

- "Mescid-i Aksa'yı kurtarmak için hala bir stratejimiz yok"

Awaisi, Mescid-i Aksa'daki işgalin sona ermesi, Müslümanların da buna uygun strateji üretmesi gerektiğini aktardı.

Bunun için atılacak ilk adımın Mescid-i Aksa'nın öneminin Müslümanlara anlatılması olduğunu söyleyen Awaisi, "Mescid-i Aksa ile ilgili çoğu araştırmacılar siyonist, Yahudi. Bilimsel ve akademik olarak çalışmaların çoğunluğunu Yahudiler yazıyor. Biz çok güzel slogan atabiliyoruz ama ondan sonra Mescid-i Aksa'yı unutuyoruz." şeklinde konuştu.

Awasi, "İslam coğrafyasında Mescid-i Aksa'yı kurtarmak için hala bir stratejimiz yok. Bizim en büyük eksiğimiz bu. Mescid-i Aksa'yı kurtarmak için bir stratejisinin geliştirilmesi çok önemli." ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Şube Başkanı Nurettin Kasap da Mescid-i Aksa'nın önemine değinerek, güç birliği yaparak Mescid-i Aksa'ya sahip çıkılması gerektiğini belirtti.(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.