Medula sistemi çöktü, sağlık hizmetleri aksadı

Medula sistemi çöktü, sağlık hizmetleri aksadı
 Özel Haber
Türkiye genelindeki tüm hastane ve eczanelerin bağlı olduğu sağlık sistemi Medula'nın dün hizmet vermediği ortaya çıktı.

Tigris Özel Haber - Mehmet TÜRK

TİGRİS HABER - Böbrek hastası bir kişiye ilaç verilmemesi üzerine başvurduğu Haber Merkezi'mizin yaptığı araştırmada Medula Sistemi'nin saat 11.00'dan, akşam saat 22.30'a kadar hizmet vermediği ortaya çıktı. Diyarbakır 11. Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Turgay Yaşar, olayı doğrulayarak, Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından bu durumun kendilerine yazı ile bildirildiğini söyledi.

medula-sistemi-coktu2.jpg

Ülke genelinde hastalar 8.5 saat ilaç alamadı

Diyarbakır 11. Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Turgay Yaşar, daha önce de benzer aksaklıkların yaşandığını ancak kısa süre içerisinde sorunun çözüldüğünü söyledi. Ancak dün (25 Mart Pazartesi) sorunun ilk kez bu kadar uzun sürdüğünü belirterek, "Medula sistemi, Türkiye'deki bütün eczanelerde kullanılan tek sistemdir. Doktor ve hastanelerle de bağlantılı bir sistemdir. Ülke genelinde aynı anda bazen milyonlarca reçete girildiği zaman donabiliyor, yâda virüslerden kaynaklı arıza verebiliyordu. Ancak bu sorunlar makul sürelerde çözülüyordu. İlk kez bu kadar uzun süreli bir sorun yaşadık. SGK tarafından eczacılar birliğine gönderilen yazıda onarımın 3 saat süreceği belirtilmesine rağmen, akşam saat 19.30 gibi sorunun çözüldüğü bildirildi. Ancak ilaç reçetelerini saat 22.30'dan sonra girebildik" dedi.

medula-sistemi-coktu1.jpg

Reçeteler manuel sisteme girildi

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen imkânlar ölçüsünde ilaçları manuel olarak sisteme girerek hastaları mağdur etmemeye çalıştıklarını ifade eden Yaşar, "Hastalarımızın sorun yaşanmaması için reçeteleri manuel olarak sisteme girdik. Medula sistemi, ilaç ve raporlu ilaçları sistematik olarak girer, aradaki maddi farkları net olarak gösteren bir sistem. Ancak reçeteleri manual girdiğimizde tahmini bir bedel yazmak zorunda kalıyorduk. SGK, yaptığı açıklama ile maddi farkları ödeyeceğini bildirdi. İlk kez bu kadar uzun süren bir aksaklık meydana geldiğne şahit oldum. Daha önce de küçük çaplı donmalar oluyordu ama kısa sürede çözülüyordu. Şu an Medula sisteminde bir sorun yok, normal olarak ilaç reçetelerini rahatlıkla girebiliyoruz" şeklinde konuştu.

Hasta yakını tesadüfen öğrendi

Haber Merkezimizi arayan Mürsel Bayram adlı kişi, eşinin böbrek hastası olduğunu belirterek, "Eşime gerekli ilaçları almak için hastaneye gittim. Eşimin düzenli olarak diyalize girmesi gerekiyor. Zamanı da gelmişti. Dün hastaneye geldik, sağlık sisteminin çöktüğünü söylediler. Önce inanmadım. Sonra bir kaç eczaneye gittim onlar da aynı şeyi söyledi. Bugün hastaneye gittim, sistemin onarıldığını söylediler. Eşimin ilaçlarını aldım. Kısmetse diyalize girecek, tedavisine devam edeceğiz" dedi.

SGK: Onarımın 3 saat sürmesi planlanmıştı

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü'nce, dün yaşanan aksaklıkla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, "25 Mart 2024 tarihinde saat 11.00’den itibaren MEDULA sistemi üzerinden verilen bazı hizmetlerde kesintiler yaşandığından 25 Mart 2024 tarihinde saat 19:30’dan itibaren yaklaşık üç saat sürmesi planlanan bakım ve iyileştirme çalışmaları sırasında eczanelerden ilaç temininde sorun yaşanmaması açısından bu zaman aralığında reçeteler manuel reçete olarak karşılanacaktır. Tüm ilgililere saygıyla duyurulur" denildi.

medula-sistemi-coktu3.jpg

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü'nce yapılan bu açıklama, dün Türk Eczacılar Birliği resmi internet sitesinden den yayınlanırken, ülkedeki tüm eczacılara da haber verildiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.