Mehdi Eker’e Kapsamlı Rapor

Mehdi Eker’e Kapsamlı Rapor
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ve yönetim kurulu üyelerine nezaket ziyaretinde bulundu.

Dilek AKIN'ın Özel Haberi

Eker, beraberinde AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, eski Tarım Bakanı Kutbettin Arzu, kamu kurum müdürleri ve STK temsilcileri ile birlikte Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ve yönetim Kurulu üyelerini ziyaret etti. Önemli konuların ele alındığı toplantıda DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Bakan Eker’e kentin ve bölgenin kalkınmasında önemli rol alan konular hakkında görüş ve önerilerini sundu.

Fuarlara daha fazla destek verilmeli

Ziyaret sırasında konuşan Başkan Kaya, “Bölgenin en önemli projelerinden olan HES, Baraj ve Göletlerin tarımsal anlamda çok büyük yararlar sağlayacağını, bu nedenle de sulama altyapılarının geliştirilmesi kadar baraj göl aynası altında kalan yerleşkelerdeki vatandaşların eski tarımsal faaliyetlerini yeniden yürütmeleri için gerekli destekler sağlanmalıdır. Aynı şekilde sulamaya açılan ve açılacak alanlarda da çiftçi bilinçlendirme çalışmaları yoğunlaştırılmalıdır. Tarımsal ürün ve üretimin çeşitlenerek artması ile birlikte tarımsal sanayi de gelişeceği için başta Tarım ve Hayvancılık Fuarı olmak üzere bölgemiz ve Diyarbakır’daki fuarlara çok daha fazla destekler verilmelidir. Yine bununla bağlantılı olarak Diyarbakır’dan yurtdışına doğrudan uçuşların arttırılması hem kentin, hem de bölgenin kalkınmasına çok büyük yarar sağlayacaktır. İstihdamın arttırılması konusunda da başta mevcut OSB olmak üzere, Diyarbakır Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi, Tekstil İhtisas OSB ve 2.nci OSB için de gerekli kamusal desteklerin sağlanması konusunda sayın bakanlarımız ve milletvekillerimizden yardım beklemekteyiz. Gerek temel eğitim, gerekse de yükseköğretim konusunda da Diyarbakır’da çok büyük eksiklikler görmekteyiz. Başta mesleki eğitim alanı olmak üzere, vakıf üniversitelerinin kurulması konusunda da sayın bakanlarımız ve milletvekillerimizden yardım beklemekteyiz” dedi.

DİYARBAKIR TEKSTİL İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından Başkan Kaya’nın Eker’e sunduğu rapordan bazı başlıklar şöyle;

Diyarbakır Valiliğinin koordinasyonu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Güneydoğu Tekstil Sanayi İş Adamları Derneği (GÜNTİAD) destekleri ile Diyarbakır'da Tekstilkent kurulması ile ilgili çalışmalara 2012 yılında başlanmıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kuruluş Protokolü 11 mayıs 2016 tarihinde onaylanarak tüzel kişilik kazanmıştır. İmar planı değişikliği ve parselasyon planları onaylanmıştır. Altyapı projeleri (yol, içme suyu, yağmur suyu, kanalizasyon, AG/YG elektrik şebekesi, ENH, Telekom hattı, metraj ve keşif bedelleri) Bakanlıkta onay aşamasındadır. Organize Sanayi Bölgesi’nde 5.000 – 20.000 m2 arasında değişen büyüklüklerde 105 adet sanayi parseli bulunmaktadır. Sanayi parsel alanlarının toplam büyüklüğü ise 683.684 m2’dir.25 Aralık 2017 tarihinde yatırımcılardan talepler alınmaya başlanmış, 30 Temmuz 2018 tarihi itibariyle 23’ü il dışından olmak üzere toplam 74 adet başvuru alınmıştır. Başvuru yapan 48 firma yetkilileri ile görüşmeler yapılmıştır. 48 firmanın talep ettikleri toplam alan 519.000 m2 ve taahhüt ettikleri istihdam sayısı da 9.906 kişidir.

TALEP:

Altyapı yatırımlarının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2019 yılı bütçesinde yatırım programına alınması ve ihalesi yapılarak altyapı inşaatlarının başlatılması için görüşmelerin yapılması,

Yenişehir ilçe sınırları içerisinde bulunan organize sanayi bölgesinde %40 indirimli tahsis uygulamasının yeniden gözden geçirilmesi ve bölgesel kalkınma destekleri arasında yer alan ücretsiz yer tahsisinin yeniden başlatılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin yapılması,

Yaklaşık 12.000 kişinin istihdam edileceği sektördeki yatırımlara nitelikli eleman sağlamak için Diyarbakır Valiliği koordinasyonunda Çalışma ve İş Kurumu ve Odamızın da katılımı ile mesleki eğitim çalışmalarının planlanması ve geliştirilmesi     

DİYARBAKIR LOJİSTİK KÖY PROJESİ

Diyarbakır Lojistik Köyü hazırlık çalışmaları 2014 yılında başlatılmıştır. Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda yapılan değişiklik sonrasında Lojistik Köylerin planlanması ve yatırımları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na aktarılmıştır. Lojistik Köy ile ilgili hazırlık çalışmaları yerelde Diyarbakır Valiliği koordinasyonunda Karacadağ kalkınma Ajansı tarafından Odamız desteği ile sürdürülmüştür. Diyarbakır’da, Elazığ yolunda, 2.250 dönümlük bir alan lojistik köy inşaatı için ayrılmıştır. Ayrılan alan Diyarbakır OSB tesislerine yakın mesafede, kamu arazisi olup, alanın içinden demiryolu hattı geçmektedir. Belirlenen alanın 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar plan çalışmaları hazırlanarak onaylanmıştır. GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından lojistik köyün fizibilitesinin hazırlanması ve işletme modelinin belirlenmesi için Diyarbakır Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından hazırlanan 3.250.000,00 TL değerindeki proje onaylanarak, proje faaliyetleri başlatılmıştır. Fizibilite çalışmaları devam eden Lojistik Köy alanının mera vasfının kaldırılması ve Kentsel Yerleşim Bölgesi ilan edilerek ot bedelinin daha düşük bir bedelle karşılanması için başvuru yapılmıştır. Mera vasfının kaldırılması talebi yerelde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce onaylanarak Başbakanlık’a sunulmuştur.

TALEP:

Lojistik Köy yatırımının başlatılabilmesi için seçilen alanın Kentsel Yerleşim Bölgesi olarak ilan edilerek mera vasfının kaldırılması için görüşmelerin yapılması, Lojistik köy için demiryolu ve karayolu bağlantılarının planlanması ve gerekli yatırımların başlatılması için Karayolları Bölge Müdürlüğü ve TCDD ile görüşmelerin yapılması.

DİYARBAKIR 2. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Diyarbakır Kayapınar ilçesi Kaldırım Mahallesi’nde yer alan 622 ve 625 nolu mera vasıflı parsellerde 2. Karma OSB yer seçimi çalışması onaylanmıştır. Mera vasıf değişikliği yapılarak hazine adına tescillenmiştir. Diyarbakır Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı %20, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası %40, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi %20, Diyarbakır Ticaret Borsası %20 katılım payı ile kuruluş protokolü hazırlanmış olup, Diyarbakır Valiliği koordinasyonunda kurumların müteşebbis heyeti oluşturma süreci devam etmektedir. Organize Sanayi Bölgesi için seçilen alan, Kayapınar ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup, %60 indirimli tahsis uygulamasından yararlanmaktadır.

TALEP:

İlçelere göre değişen indirimli tahsis uygulaması daha gelişmiş bölgelerde yer alan ilçelere göre yatırımcı çekmeyi olumsuz etkileyecektir. Bölgedeki yatırımları olumsuz etkileyecek bu düzenlemenin gözden geçirilmesi, ülkemizin bölgesel kalkınma hedefleri ve geri kalmış bölgelerde yatırım ortamının iyileştirilmesi hedefleri de göz önünde bulundurularak, ilçelere göre indirimli tahsis uygulamasının il ve ilçe ayrımı yapılmadan 6. Bölgenin tümünde %100 bedelsiz tahsis uygulaması kapsamına alınması, Bedelsiz tahsis uygulaması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde görüşmelerde bulunulması.

DİYARBAKIR SUR İLÇESİNDE TARİHİ YAPILARIN İŞEVLENDİRİLMESİ VE 2019 DİYARBAKIR SUR YILI İLAN EDİLMESİ

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel peyzaj Alanı’nda yer alan tarihi yapıların korunması ve Sur’un yeniden yapılanması çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca sürdürülmektedir. Sur’daki koruma ve altyapı çalışmalarına paralel olarak ilin tanıtımı ve turizm sektörünün yeniden canlandırılması ile ilgili çalışmaları yerel kurum ve kuruluşların işbirliği ile sürdürülmektedir. Sur ilçesinde devam eden yeniden yapılandırma çalışmaları sonrasında tarihi yapıların işlevlendirilmesi ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Tarihi yapıların restorasyon sonrasında korunması ve işlevlendirilmesi için Odamız tarafından Diyarbakır Valiliği ile çeşitli görüşmeler yapılmıştır.

TALEP:

Diyarbakır Valiliği koordinasyonunda yerel kurum/kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin de katılımı ile “Sur İzleme Komisyonu”nun kurulması, Sur ilçesinde yer alan tarihi yapıların işlevlendirilmesi için özel teşebbüslerin girişimlerinden de yararlanılması, 2019 yılının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Sur Yılı ilan edilmesi, uluslararası, ulusal ve yerel düzeyde yapılacak projeler ve etkinlikler ile yerel turizm potansiyeli tanıtımlarının sağlanması.

DTSO HİZMET BİNASI VE GASTRONOMİ AKADEMİSİ

2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Odamızın imzaladığı protokol kapsamında hali hazırda hizmet sunduğumuz 2. Derece tescilli yapı Odamıza tahsis edilmiştir. Mevcut binanın tahsis süreci 2017 yılsonunda dolmuş ve değerli katkılarınız ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yeniden tahsis için görüşmeler yapılmıştır. 2019 yılında Odamız hizmet birimlerinin yeni hizmet binasına taşınmasından sonra mevcut tescilli yapının “Gastronomi Akademisi ve El Sanatları Merkezi” olarak işlevlendirilmesi için çalışma yapılmaktadır. Bu amaçla projeler hazırlanarak kaynak temini için çalışmalara başlanmıştır. Merkez bünyesinde yerel el sanatları üretimi, tanıtımı ve satışı ile ilgili çalışmalar yapılması öngörülmektedir.  Mevcut tescilli binanın 2019 yılı sonunda “El Sanatları Merkezi ve Gastronomi Akademisi” olarak işlevlendirilmesi için Odamız tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapılmıştır.

TALEP:

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapılan başvurunun değerlendirilmesi,  binanın “El Sanatları Merkezi ve Gastronomi Akademisi” olarak işlevlendirilen projenin onaylanması için değerli katkılarınız ile görüşmelerin yapılması, Proje onayından sonra merkez için gerekli çalışmaların yerel kurumlar işbirliğinde sürdürülmesi için destek sunulması.

DİYARBAKIR YURTDIŞI UÇUŞLARI

Diyarbakır yeni havalimanının faaliyete geçmesinden sonra KKTC, Erbil ve Hamburg uçuşları başlatılmıştır. Uluslararası uçuşlar kentin turizm ve ticaretine önemli katkılar sunmuştur. Mevcut durumda KKTC ve Erbil uçuşları devam etmemektedir. Bu durum ildeki ticareti ve ihracatı da olumsuz etkilemektedir.

TALEP:

Başta Erbil, KKTC olmak üzere, farklı ülkelere direkt uçuşların düzenlenmesi için Türk Hava Yolları ve diğer hava yolu şirketleri ile değerli katkılarınız ile görüşmelerin yapılması, Uluslararası uçuşların sürekliliğinin sağlanması için ilgili kurumlar ile diyaloğun sürdürülmesi.

VİZE BAŞVURU MERKEZİ

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde vize başvuru merkezleri Gaziantep ilinde bulunmakta ve bölgeye hizmet vermektedir. Yurtdışına çıkacak olan herkes bölge illerinden Gaziantep iline giderek vize başvurusu yapmaktadır. Diyarbakır ilinde bir vize başvuru merkezi bulunmamaktadır.

TALEP:

Diyarbakır ilinde vize başvuru merkezi kurulması ve komşu illere de hizmet verecek şekilde yapılandırılması için turizm ve ticari potansiyele sahip olduğumuz ülke büyükelçilik ve konsoloslukları ile değerli katkılarınız ile görüşmelerin yapılması

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ FİNANSAL SORUNLARIN YERİNDEN İZLENMESİ

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde işletmelerin karşılaştıkları temel sorunlardan biri finansal sorunlardır. Yatırım ve işletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında finansa ihtiyaç duyulmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK ile bölgedeki finansal araçlar ve bu araçların takibi konusunda görüşme yapılmıştır. Bankaların kredi kullanımlarının daha etkin bir şekilde geliştirilmesi, kredi kullanımındaki sorunların çözümü için Güneydoğu Anadolu Bölgesi Banka İzleme Müdürlüğü’nün kurulması talebi yapılan görüşmede aktarılmıştır.

TALEP:

Yapılan görüşmelerde de önerilen bölgeye özgü izleme müdürlüğünün değerli katkılarınız ile kurulması için Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulması,

DİYARBAKIR SPOR KULÜPLERİ

Amedspor 2. ligde, Diyarbakırspor 3.ligde oynayan kent spor kulüpleridir. Kentte 35.000 kişilik stadyum tamamlanarak hizmete açılmıştır. Stadyum saha, loca ve tesislerinden kent kulüpleri Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın belirlediği fiyatlar dahilinde yararlanmaktadırlar. Tesis kullanım bedelleri 2. Ve 3. Ligde mücadele eden takımların karşılayabilecekleri limitlerde değildir.

TALEP:

Amedspor ve Diyarbakırspor’un stadyum saha, loca ve diğer hizmet tesislerinden daha uygun ücretler ile yararlanması için Gençlik ve Spor Bakanlığı nezdinde görüşmelerin yapılması.

DİYARBAKIR FUAR VE KONGRE MERKEZİ

Diyarbakır Fuar ve Kongre merkezinin yılın 12 ayı boyunca aktif olmasını sağlayacak başta tarım ve hayvancılık olmak üzere bütün sektörlerde fuarların düzenlenmesi konusunda destek.

KIRSAL KALKINMA

Özellikle baraj ve hidro elektrik santralleri kapsamında yer alan yerleşkelerin mevcut durum analizinin yapılarak barajlardan olumsuz etkilenen (su toplama rezerv alanında kalan köyler, sulamanın ulaşamayacağı köyler) ve sulamadan olumlu etkilenecek köylerin ekonomik yaşamlarını yükseltecek tarımsal ve hayvansal üretimi destekleme faaliyetlerinin uygulanması” şeklinde birçok sorunun çözümü konusunda talepte bulunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.