Birsen İnal

Birsen İnal

MERHABA TATİL

MERHABA TATİL

 

Söze bir fıkrayla başlamak istiyorum.

Hasan okulun son haftası kendisine izin vererek okula gitmemeye karar vermiş. Arkadaşı Recep’e, ‘Benim karnemi sen alır, not durumumu bana telefonla bildirirsin. Ancak babam çok sinirlidir. Eğer telefonu babam açarsa ve karnemde bir zayıf varsa Ahmet’in, iki zayıf varsa Mehmet’in, üç zayıf varsa Muhammed’in selamı olduğunu söylersin, ben anlarım.’ demiş.

Hasan’ın karnesini alan Recep, onu bilgilendirmek için telefonu açmış. Telefona çıkan Hasan’ın babasına; ‘Amca, Hasan’a söyleyin bütün Ümmet-i Muhammed’in selamı var!’

Sevgili çocuklar, meraklanmayın size kimsenin selamı yoktur. Ama tatile girerken benim size söyleyeceklerim vardır.

İşte bir okul döneminin daha sonuna geldik. Umarım karnenizde zayıfınız olmaz ve hepiniz tatili sevinçle karşılarsınız. Olsa da üzülmeyin lütfen. İnanıyorum ki sizler isterseniz çalışır, başarır ve kazanırsınız.

Sakın ha! Çaresiz insanlar gibi kara kara düşünerek, tatili kaosa çevirmeyin. Zira her tünelin bir sonu, her karanlığın bir aydınlığı vardır. Zayıfları telafi etmenin de bir yolu vardır. ‘Nedir?’ diye sorduğunuzu duyar gibi oldum. Ve birinin de çığlık çığlığa ‘Çalışmak!’ dediğini duydum galiba.

Sevgili çocuklar, bu kısa tatil dönemini kaliteli bir şekilde değerlendirirseniz tatil dönüşü ikinci döneme hazır olarak başlarsınız. Tatile başlarken öncelikle kendinize güzel bir çalışma programı hazırlayınız. Hazırlayacağınız programın ailenizin günlük yaşamına da uygun olmasına dikkat ediniz. Bu programın içinde; gezme, oynama, kitap okuma ve çalışma saatleri orantılı olmalıdır. Ders eksiklerini tamamlama düzeyinde hazırlanan planların yanında tatiller öğrencilerin yeni şeyler keşfetmesinde kendi kişisel gelişimlerinde katkıda bulunacakları zaman dilimleridir. Kişisel gelişim kavramı içerisinde en etkili gelişim aracı da kitaplardır. Bu tatilde okunacak her kitap yeni okyanuslara açılacak gemi niteliğinde olup öğrencinin bireysel gelişmesinde katkı sağlayacaktır. Kitabın başarı ile olan ilişkisi artık yadsınamayacak bir gerçek iken Kitap okumaya karşı ilgisi olmayan öğrencilerin kalıcı başarıları yakalaması çok zor olacaktır.

Kitap okuyan daha iyi düşünür, daha güzel konuşur,  güçlü yorumlar yapar, problem çözmede çok başarılı olur. Bu kadar imkanı bize sunan kitaplarla barışık olup bugünden tezi yok hemencecik mini bir kütüphane kurma çalışmalarına başlamalıyız. Okurken okurken bir bakmışsınız ki yazıyorsunuz da… Neden olmasın?

 

‘Bize ait olmayan zamanlar üzerine kafa yoruyor, bize ait olan biricik zamanı ise asla düşünmüyoruz. Olmayan zamanların rüyasını kurarken elimizdeki biricik zaman körü körüne uçup gidiyor.’    _________ Pascal

‘Uzun bir eğitim öğretim sürecinden sonra tatile girecek olmanın mutluluğunu yaşayan öğrenciler için nasıl bir tatil programı olmalı?’ sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz  biz öğretmenler.

 

Emin ki sizinde şu an tatil için güzel planlarınız vardır. Sömestri tatili uzun olmayan bir zaman dilimidir. Hem bu kısa ama ikinci dönem için fırsat olabilecek sürecin elinizden körü körüne uçup gitmesine izin vermemek için hem de anne-babalarınızın sorusunu yanıtlamak için bir şeyler söylemek faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

 

Tatil kelime anlamıyla bir süreliğine çalışmaya, faaliyetlere ara vermek anlamındadır. Birçoğumuz için de benzer anlamlar çağrıştırıyordur tatil kavramı. Örneğin; sömestri tatili için gece geç vakitlere kadar oturma, ertesi gün de öğleye kadar uyuma ardından kalkıp kahvaltı yapma ve eğer dışarı çıkma planlanmıyorsa bilgisayarda oyun oynama, internette boş boz gezinme ya da televizyonda ne kadar lüzumlu veya yararlı olduğu tartışılan televizyon programları varsa izlemeyle vakit geçirilen bir zaman dilimi olarak algılanabiliyordur. Ama hayır tatil bunların hiçbiri değildir diyorum. Tatil, sizler için hem dinlenme hem de eksik olduğunuz konulara çalışmak için fırsat olmalıdır diyor ve elinizdeki biricik zamanının körü körüne uçup gitmesine asla izin vermeyin.

Nasıl mı?

Ben bir program hazırlayıp şunları yapın, bunları okuyun ya da en verimli tatil şu şekilde geçirilir gibi ifadeler kullanmayacağım. Bu ifadeler hem itici olur hem de sizlerin bireysel özelliklerinizi göz ardı etmiş olurum. Ayrıca ailenizin planlarını da dikkatte almamış olurum.

Bunun yerine bazı plan hazırlama stratejiklerini sizlerle paylaşmak isterim.

Konu tekrarı yapmak: Size göre eksik kalan konuları tamamlamak. Çünkü eksik bilgilerin üzerine yapılan öğrenme verimli sonuçlar vermez, yeni bilgilerin tam ve bilinçli olarak öğrenilmesini engeller.

 

Zayıf hissedilen derslere ya da konulara yoğunlaşmak: Örneğin, Matematikten eksiğin olduğunu düşünüyorsan, tatil döneminde bu derslere daha fazla vakit ayırarak bu zayıflığını gidermelisiniz.

Yeni konular çalışmak: Hiç eksiğiniz yoksa ilginizi çeken konularda araştırma yapabilirsiniz.

Tüm planlamaların ardından aklınıza şu soru gelebilir;

Peki tatil demek yoğunluklu olarak ders çalışmak, tekrar yapmak ve kitap okumak mı demek? Tabii ki de hayır. Hazırlayacağınız tatil programına zevk alacağınız bir takım aktiviteleri de ekleyebilirsiniz.

 

Elinizdeki biricik zaman körü körüne uçup gitmesine izin vermeyeceğiniz bir tatil diliyor, tatil dönüşü mutlu, sağlıklı ve dinlenmiş bir şekilde buluşmak üzere ‘Hoşça kalınız.’ derken tatile de ‘Merhaba!’ diyelim

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Birsen İnal Arşivi
SON YAZILAR