Merve Büyüksaraç’a “Erdoğan’a hakaret”ten hapis cezası

Merve Büyüksaraç’a “Erdoğan’a hakaret”ten hapis cezası
Manken Merve Büyüksaraç hakkında, sosyal medya üzerinden “Erdoğan’a hakaret” ettiği iddiasıyla açılan davada 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası verildi. Ceza ertelendi.

 

Manken Merve Büyüksaraç hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Başbakan olduğu dönemde Instagram üzerinden hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada karar açıklandı.

İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Büyüksaraç’ın avukatı Ali Deniz Ceylan, “Şikayetçinin devlet yöneticisi olduğu için eleştiri sınırları sert bir şekilde yorumlanmamalıdır. Müvekkilimin paylaştığı ifadelerinin siyasi olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle müvekkilimizin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

“Kişilik haklarına saldırı”

Erdoğan’ın avukatı Hatice Özay da suça konu paylaşımların eleştiri sınırlarında değerlendirilmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Müvekkilimin kişilik haklarına saldırı olmuştur. Sanığın cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

Davayı karara bağlayan Hakim, sanığın üzerine atılı suçun işleniş şekli, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen neticenin ağırlığı, sanığın kastı ve kastının yoğunluğu gerekçeleriyle Merve Büyüksaraç’a, ‘Kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret’ suçundan 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası verdi. Ceza ertelendi.

İlk kez hakim karşısına çıkan Büyüksaraç yaptığı savunmasında, “Şiir, sosyal medyada 960 bin kez paylaşılmış. Ben de bu nedenle alıntılar yaparak paylaştım. İddianamede belirtilen resimler ve şiirlerin yanındaki yorumlar bana ait değildir” dedi.

Hakimin “Pişman mısınız?” sorusunu “Yaptığım paylaşımların hakaret olarak algılandığı için pişmanım” diye yanıtladı.

Hakkında ceza verilmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesini isteyen Büyüksaraç, beraatini istedi.

“Hangi lider kendi vatandaşını bu kadar yargılamış”

Büyüksaraç, iddianamenin hazırlandığı Şubat 2015’te Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“Şu anda elimize resmi bir tebligat geçmedi. Ben de herkes gibi bu haberi gazetelerden öğrendim. e-devlet’ten sorgulayınca de açılmış böyle bir dava gözükmüyor. Ama henüz açılmaması, açılmayacağı anlamına gelmiyor. Devletin kamu görevlisine hakaretten dava açmasını bekliyoruz.

 

“Instagram’a, ilk defa 2012 yılında ünlü bir tiyatrocu tarafından paylaşılmış “Ustanın Şiiri” adlı, İstiklal Marşı’ndan uyarlanmış mizahi bir şiir koydum. Sosyal medyadan bulduğum şiir hakaret içermiyor, ayrıca tek paylaşan da ben değilim, Google’a yazınca da 960 bin kere paylaşıldığını görüyorsunuz.”

“Güya IP adresi ve mail adresi tam olarak bilinmeyen Almanya’dan bir vatandaş şikâyette bulunmuş, emniyet de hemen ciddiye almış. Durum bize pek de inandırıcı gelmedi.”

“14 Ocak’ta polisler ‘Hakkınızda şikâyet var’ diye kapıma geldi. Ben de savcı karşısına çıkıp ifade verdim. Paylaşımlarımda herhangi bir hakaret olmadığını anlattım. Paylaştığım şiirin altında da sadece gülücük koymuştum.”

“Korkmuyorum. Ben bir şey çalmadım, adam öldürmedim, yolsuzluk yapmadım. O yüzden hâkim karşısına çıkınca korkacağım bir durum yok. Ama ‘Demek ki benden bile korkuyorlar’ diyorum. Bu kadar insana dava açmak Türkiye tarihinde yok. Hangi lider kendi vatandaşını bu kadar yargılamış.”

“Türkiye’de kadın cinayetleri, tecavüzler varken polisin işi gücü bırakıp gündemde olan ünlülerin Instagram hesaplarıyla uğraşması bence büyük vakit kaybı. Keşke böyle olmasa.”

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanlığı döneminde sosyal paylaşım sitesi Instagram’da ‘Ustanın Şiiri’ isimli şiiri paylaşarak hakaret ettiği iddia edilen Merve Büyüksaraç hakkında 1 yıl 5 aydan 4 yıl 5 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Merve Büyüksaraç’ın Instagram hesabından paylaştığı yazıların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtildi.

İddianamede, şüphelinin paylaşmış olduğu yazıların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği, Büyüksaraç’ın paylaşımlarıyla Erdoğan’ı alenen aşağıladığı, küçülttüğü, eleştiri sınırlarını aştığı öne sürüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.