Mesai 6 saate iner mi ?

Mesai 6 saate iner mi ?
Avrupa günlük mesai süresinin altı saate inmesinin daha faydalı olup olmayacağını tartışıyor.

Avrupa, Mesai Saatlerini Kısaltmanın Yollarını Arıyor

Haber merkezi-İsveç’teki Gothenburg şehir yönetimi, mesai saatleri ile ilgili bir deney yapma kararı aldı. Buna göre belediyenin yaşlı bakımevinde çalışan personel ikiye ayrılacak.

Bir grup personel günde altı saat çalışırken kalanlar sekiz saatlik mesaiye devam edecek. Gothenburg'da yaşlı bakımında çalışanların stresten en çok etkilenen ve erken emekliliği en çok seçen personel olduğu belirtildi.Daha kısa mesai süresinin stres seviyelerini ve hastalık izinlerini azaltarak personelin daha verimli çalışmasını sağlayabileceği iddia ediliyor. 

Daha önce de denenmişti

1930 yılında Kellog şirketi günlük çalışma süresini altı saate indirmişti.

Yedi yıl süren uygulama boyunca personelin daha verimli çalıştığı bildirilmişti. Uygulama, daha fazla saat çalışıp daha çok maaş almak isteyen personel nedeniyle sonlandırılmıştı. Finlandiya’da  ise belediyeler 1996 ile 1998 yılları arasında mesai süresini altı saatle sınırlandırmıştı.

Çalışanlar bu uygulamayla genel anlamda hayatlarından daha memnun olduklarını söylemişlerdi.

Sekiz saat mesai nereden geliyor? 

19. yüzyıl başlarında günlük çalışma süresi 10-16 saat arasında değişiyordu. 1817 yılında İngiliz fabrikatör Robert Owen Sekiz saat iş, sekiz saat eğlence, sekiz saat dinlenme" fikrini ortaya atarak uygulamanın zamanla hayata geçmesini sağladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.