#MeToo Hareketi kadınlar için gelecek arayışında

#MeToo Hareketi kadınlar için gelecek arayışında
 Özel Haber
#MeToo Hareketi, cinsel taciz ve cinsel saldırıya karşı bir dayanışma ve farkındalık hareketidir. Hareket, "Ben de" anlamına gelen "#MeToo" hashtagi ile sosyal medyada başladı ve dünya çapında milyonlarca insan tarafından desteklendi.

TİGRİS HABER - 2006’da başlayan hareket #MeToo hâlâ gündemde

2006’da Aktivist Tarana Burke, "Me Too" terimini Myspace blogunda kullanarak cinsel istismara uğramış kadınlara destek olmak için bir platform oluşturdu.

2017’de Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein'a yönelik cinsel taciz iddiaları ortaya atıldığında birçok kadın #MeToo hashtagi ile kendi deneyimlerini paylaşmaya başlayınca

TAG dünya gündemine oturdu.

Hareketin sosyal medyada yayılmasında Amerikalı oyuncu Alyssa Milano'nun rolü büyüktü. Milano, Twitter'da Weinstein'a yönelik iddiaları bu TAG ile paylaşarak kadınları kendi deneyimlerini #MeToo etiketiyle paylaşmaya teşvik etti.

#MeToo Hareketi etkili oldu

#MeToo hareketi, cinsel taciz ve cinsel saldırının ne kadar yaygın bir sorun olduğunu gözler önüne sererek büyük bir farkındalık yarattı. Hareket, mağdurların yalnız olmadığını ve seslerini duyurabileceklerini göstererek büyük bir destek sağlamış oldu.

Birçok kurumda cinsel taciz ve cinsel saldırı politikalarının değişmesine ve #MeToo yasalarının çıkmasını bile sağladı.

Tartışmalara sebep oldu.

İfşa kültürüne yol açtığı eleştirilerine maruz kalan #MeToo Hareketi, hareketin isimsiz ifşaların yaygınlaşmasına ve masum insanların karalanmasına yol açtığına dair eleştirilere cevap vermek zorunda bıraktı. #MeToo’nun, beyaz, orta sınıf ve heteroseksüel kadınların deneyimlerine odaklandığı ve diğer kimliklere sahip kişilerin deneyimlerini yeterince dikkate almadığı da eleştirilen bir konu oldu.

2024 itibariyle hızından birşey kaybetmeden devam eden #MeToo Hareketi 16 Şubat günü Tarana Burke’nin New York Times gazetesinde yazdığı makale ile tekrar tartışmaların odağı oldu. Burke hareketin geçmişini değerlendirerek bundan sonra ne yapılması gerektiğine değinirken birçok açıdan hala tartışmalı olan #MeToo Hareketi cinsel taciz ve cinsel saldırıya karşı önemli bir mücadele aracı olmaya devam ediyor. Türkiye’de de sosyal medyada yaygınca kullanılan #MeToo etiketi daha uzun süre gündemde kalacak gibi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.