“MEYVENİN SUYUNU DEĞİL KENDİSİNİ TÜKETİN!”

“MEYVENİN SUYUNU DEĞİL KENDİSİNİ TÜKETİN!”
Şeker, tansiyon ve kalp damar hastalarına bayram uyarısı...
Ali Abbas Yılmaz / Özel haber

Özel Genesis hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Tahirhan Çelenk, Şeker, tansiyon ve kalp damar hastalarının yaz döneminde ve özelliklede Kurban Bayramı süresince nasıl beslenmeleri gerektiğine  ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Özel Genesis Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Tahirhan Çelenk, Şeker, tansiyon ve kalp damar hastalarının Kurban Bayramında beslenmelerine dikkat etmeleri ve ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları gerektiği konusunda Tigris Habere önemli açıklamalar yaptı.

'Meyvenin suyunu değil kendisini tüketin!'

Bayram günlerinde bizim için önemli olan 3 hasta grubu olduğunu belirten, Uzm. Dr. Tahirhan Çelenk, " Şeker, tansiyon ve kalp damar hastaları bayram süresince yediklerine içtiklerine çok dikkat etmeli ve ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanmalıdırlar. Özellikle şeker hastalarına önerimiz; şeker ve tatlı konusunda dikkat etmeli ve azar azar tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Kabaca 3 ana öğün var ve  vatandaşların 3 ana öğün ile beraber 3 ara öğün kullanması daha iyi olur. Fazla yemek yemekten ziyade azar azar yemek için daha uygun olur. Bayram günlerinde daha çok meyve suları tüketilir ama biz meyvenin kendisinin tüketilmesini daha uygun buluyoruz. Elma, armut ve portakalın yenilmesini tercih ediyoruz. Meyve suları sıvı olduğu için ve içinde şeker oranı bulunduğundan dolayı bağırsakları geçerken eriyip kan şekerini yükseltiyor. Bu durum da kan şekeri dalgalanmalarına neden oluyor. Bundan dolayı meyvenin kendisini yemek daha iyi olacaktır. Bu da kandaki şeker dalgalanmalarına yol açmayacaktır" diye konuştu. 

'Aşırı sıcak ve nemli yerlerden uzak durun!'

Kalp- damar, şeker ve tansiyon hastalarının sıcak ve nemli yerlere tatile gitmemeleri uyarısında bulunan Dr. Çelenk, şöyle konuştu: "Bayramdan dolayı şeker, tansiyon ve kalp-damar hastalıkları olan kişiler tatil yerlerine gidebilirler. Ama nemli ve sıcak yerlerden uzak durmalarını öneriyoruz. Sıcak ve nemli yerlerde sıvı kayıpları oluşuyor. Beraberinde tansiyon yükselmesi veya düşmesi olacaktır. Damar tıkanıklığı olan kişilerin kalp krizi geçirme riski artar. Şeker, tansiyon ve kalp rahatsızlığı olan insanların nemli ve sıcak yerlerden uzak durmasını öneriyoruz. Hem sıvı kaybı açısından hem de şeker ve tansiyonun düzeninin bozulması açısından dikkat edilmelidir. Tatile veya şehir dışına çıkan hasta insanların ilaçlarını ve tedavilerini aksatmaması gerekiyor. Aksatmaları halinde istenilmeyen rahatsızlıklar meydana gelebilir. Buna dikkat etmeleri lazım."

'Tam buğday ekmeği tüketin!'

Hastaların ekmek alımına dikkat etmeleri ve ekmeği azaltmaları gerektiğini ifade eden Dr. Çelenk, sözlerini şöyle sürdürdü: " Hasta olan insanların buğday ekmeği almaları iyi olacaktır. Bununla beraber patates ve pirinç tüketimini kısıtlamaları önemlidir. Bayramda gelenek ve göreneklerimizden dolayı şeker ve tatlı ikram edilir. İnsanların tatlıya dikkat etmeleri gerekiyor. Sadece tadımlık almaları daha iyi olacaktır. Tansiyon hastalarının tuz kullanımına dikkat etmesi önemlidir."

'Şeker hastaları karpuz tüketimine dikkat etmeli'

Hastaların kavurucu sıcaklardan korunmaları önerisinde bulunan Dr. Çelenk, "Bölgemizde kavurucu sıcaklardan dolayı karpuz ve kavun tüketimi artıyor. İnsanların dilimlik yemeleri daha iyi olacaktır. Aşırı tüketim iyi sonuçlara yol açmayabilir. Vatandaşların ara örün olarak elma, armut ve portakal almaları daha sağlıklıdır. Bu şekilde şeker düşmesinin önüne geçilebilir" şeklinde konuştu.

'Şeker içeren sıvılara dikkat!'

Şekerli ve gazlı içeceklerden hastaların uzak durması gerektiğini belirten Dr. Çelenk, "Şeker içeren gazoz ve kolaları hiç önermiyoruz. Sebebi ise; bu tarz içeceklerin sıvı olduğundan dolayı kana karışması ve akabinde şekerin artmasına yol açması. Şekerin ani yükselmesi sıkıntılı durumlara yol açabilir. Vatandaşların şeker içeren sıvılara dikkat etmesi daha iyi olacaktır" dedi.

'Hastalar diyet ve tedavilerine dikkat etmeliler'

Kalp ve hipertansiyon rahatsızlığı olan hastalara tuz tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Dr. Çelenk, "Kalp ve hipertansiyon rahatsızlığı olan hastaların tuz tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor. Stresi artırıcı şeylerden uzak durmaları lazım. Tatile çıkanların günde kısa süreliğine birkaç egzersiz yapmaları iyi olacaktır. Hastalar diyet ve tedavilerine dikkat etmeliler. Bunları aksatmaktan kaçınmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yavaş yiyin çok çiğneyin!

Bayram süresince mide ve bağırsak rahatsızlıklarına çok sık rastlandığını belirten Dr. Çelenk, "Mide için acı, baharatlı ve gazlı içecekler büyük rahatsızlık oluşturmaktadır. Bunların göz önünde bulundurulması önemlidir. Bu tarz şeylerin kısıtlanmasının mide açısından iyi olacağını düşünüyorum. Yemek yerken hızlı yememeliyiz, ağzımızda iyice çiğnedikten sonra yutmalıyız. Bu da yemek sonrası oluşacak hazımsızlıkları ve şişkinlikleri gidermek açısından son derece önem arz etmektedir" uyarısında bulundu.

'Aşırı kırmızı et tüketimi kolesterolü yükseltir'

Kurban bayramı boyunca et tüketiminin artmasına ilişkin olarak ise Dr. Çelenk, "Kurban bayramında kalp damar ve kolesterol hastalarının kırmızı et tüketimine dikkat etmeleri ve sakınmaları iyi olacaktır. Bayramdan dolayı kırmızı ete yüklenmeleri ve tüketmeleri iyi sonuçları doğurmayacaktır. Aşırı kırmızı et tüketimi kolesterol seviyesini yükseltecektir ve kalp krizine neden olacaktır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.