Mezarlık iddialarına yalanlama

Mezarlık iddialarına yalanlama
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bugün bir gazetenin manşetinde yer alan “Kışanak’ın İhanet Koşusu! Özyönetim mezara girdi” ve “Belediye mezarlığında sözde PKK ŞEHİTLİĞİ!” başlıklı haberi noter aracılığıyla tekzip etti.

 

 Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ve Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili iddiaların tamamen gerçekdışı olduğuna dikkat çekilen tekzipte, şu ifadelere yer verildi: “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kamusal alanda “PKK Şehitliği” oluşturduğu, mezar taşlarını belediye bütçesiyle yaptırdığı, vatandaşları defin taleplerini geri çevirdiği iddiaları asılsızdır, iftiradır. Haber doğrudan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kimliğini ve Belediye Eş Başkanımızı hedef alan kara bir propagandadır.  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bir kamu kurumudur. Mezarlık hizmetlerini de ilgili belediye mevzuatı doğrultusunda yürütmektedir. Yeniköy Mezarlığı da dahil olmak üzere kentteki 12 mezarlıkta defin işlemleri, yakınını kaybeden vatandaşların talebi doğrultusunda yapılmaktadır. Mezar taşlarının yapımı ve gideri de aileler tarafından karşılanmaktadır. Kent genelindeki mezarlıkların doluluğu nedeniyle defin işlemleri yüzde 90 oranında Yeniköy Mezarlığı’nda yapılmaktadır, dolayısıyla vatandaşların geri çevrilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.”

Görev yerine getirilirken kimsenin siyasi kimliğine ve inancına bakılmıyor

Tekzip edilen haberin havuz medyası olarak tabir edilen diğer basın yayın organlarında da aynı ifadelerle yer alması üzerine yazılı bir açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkan Vekili Muhsin Uyanık,  “Büyükşehir Belediyesi’nin Yeniköy Mezarlığı’nda PKK Şehitliği oluşturduğu” ve “mezar taşlarını belediye bütçesiyle karşıladığı” iddialarının asılsız olduğunu kaydetti.

Ölülerin siyasi kimliği olmadığını, görevlerini yerine getirirken kimsenin siyasi kimliğine, inancına bakılmadığını, ailelerin talebi doğrultusunda defin hizmeti verildiğini ve vefat edenin vasiyeti gereği istediği yere gömüldüğünü belirten Uyanık, yakınını kaybeden her yurttaşa eşit hizmet verildiğini, geri çevrilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Kentteki tüm defin işlemlerinin, diğer mezarlıkların dolu olması nedeniyle, ağırlıkla Yeniköy Mezarlığı’nda yapıldığını vurgulayan Uyanık, mezar taşlarının giderinin de belediye tarafından değil ailelerce karşılandığını ifade etti.

Mülkiye müfettişleri de denetledi

Mülkiye müfettişlerinin geçen yıl, 2010-2014 yıllarına ilişkin iş ve işlemleri denetlediğine, Yeniköy Mezarlığı’nda da teftiş yaptığına işaret eden Uyanık, teftişte tüm mezarlığın gezildiğini, herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı yönünde tutanak tutulduğunu ifade etti. Uyanık, definlerin mezarlık içinde dağınık bir şekilde yapıldığı, yerel hassasiyetler dışında herhangi bir ayrıma tabi tutulmadığı, özel bir düzenleme yapılmadığı ve mezarların üzerinde bayrak, flama bulunmadığının mülkiye müfettişinin imzaladığı tutanakta da belirtildiğine dikkat çekti.

Müfettişin Özel Teftiş Raporu’nda da böyle bir durumla ilgili en ufak eleştirinin, işlemin yapılmadığını; çünkü böylesi bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Uyanık, Müfettişlerin Özel Teftiş Raporu’nda bile yer almayan gerçekdışı bilgilerle yalan haberler yapılmasının manidar olduğunu söyledi. Uyanık, herkesin takdir ettiği mezarlık hizmetleri üzerinden kurumun yıpratılmasının algı operasyonunun bir parçası olduğunu kaydetti.

Haber:Dilek Sezer

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.