MEZOPOTAMYA TOPLUM VE SAĞLIK DERNEĞİ KURULDU

MEZOPOTAMYA TOPLUM VE SAĞLIK DERNEĞİ KURULDU
Toplum sağlığı üzerine çalışma yürütmek amacıyla bir araya gelen aktivistler, Mezopotamya Toplum ve Sağlık Derneği'ni (METSAD) kurdu.

Diyarbakır’da kurulan ve resmi işlemleri tamamlanan METSAD yönetim kurulu başkanı Cegerğun Polat, dernek hakkında bilgi verdi. Türkiye’de süregelen çatışmaların, son dönemlerde Şengal ve Kobani’de yaşanan saldırılar sonrası oluşan göç dalgaları ve çözümsüzlüğün dernekleşme kararı almalarında etkili olduğunu belirten Polat, “Mezopotamya’nın içinde bulunduğu durum ve yaşadığı risk, insana dair saf emek sarf edenler açısından daha örgütlü ve organize kurumlar gerektiriyor. Bunun için yola çıktık ve bunun için varız diyoruz” dedi.
Sağlığın temel bir yaşam hakkı olduğu ve herkes tarafından eşit, ulaşılabilir olarak yararlanma hakkını barındırdığı kabul edildiğine dikkat çeken Polat, şöyle konuştu: “Tüm bu kabule rağmen sağlık hakkı kullanımı dünya nüfusunun büyük çoğunluğu açısından bu tanımlamayı hak edecek düzeyde değildir. Ekonomik durum, siyasi barış ortamı sağlık hakkının kullanımı açısından son derece belirleyici olmaktadır. Sosyal devlet ilkesi üzerinden kamu tarafından belirli düzeylerde yürütülmesi gereken sağlık hizmeti, Türkiye dahil birçok ülkede özelleştirme politikaları ile eşitsizliğin kaynağı haline gelmiştir. Sağlık ve yaşam hakkı yalnızca bir hizmetin konusu olmaktan çıkmış, politik bir tutumun konusu haline bürünmüştür. Bilenen tarihin beşiği Mezopotamya ilk toplu yaşam alanları ve kent olgusunun filizlendiği bölgedir. Sağlığın ve iyilik halinin insan yaşamında temel dürtülerden biri olması bu topraklarda nesiller boyu aktarılan gelenekleri şekillendirmiştir. Modern tıp olanakları dışında şifacı bir karakteri olan bu topraklar verimliliğin, ışığın, sağlığın simgesi konumundadır. Ancak, bu Mezopotamya için büyük kavgalarında sebebi olmuştur.” 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.