Mezopotamya Vakfı’nın Kürt Üniversitesine yolculuğu başladı

Mezopotamya Vakfı’nın Kürt Üniversitesine yolculuğu başladı
Hedef; 11 fakülte, 4 enstitü

Haber:Gencer ARPACI

Diyarbakır’da çok dilli Kürt üniversitesi kurma çalışmalarını yürüten Mezopotamya Vakfı’nın kurucuları birinci kuruluş yıldönümü resepsiyonunda bir araya geldi. Vakfın mütevelli heyeti, kuruluş çalışmaları, üniversitenin kurulması aşamasında izlenecek yol, gelinen aşama ve hedeflerin ne olduğu konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Selim Ölçer; “Kurulacak üniversite, Kürt coğrafyasında yaşayan tüm insanlara hizmet edecek, bilgi üretecek, araştırma yapacak. Öyle bir şey olacak ki, yüzyıllarca çocuklarımıza yansıyacak’’ dedi. Yönetin Kurulu üyesi Mehmet Dursun ise, üniversite bünyesinde 11 fakülte, 4 enstitü ve yüksekokul’un açılacağı bilgisini verdi. 

DİYARBAKIR - Mezopotamya Vakfının birinci kuruluş yıldönümü nedeniyle resepsiyon düzenlendi. Kurucu üyelerin katıldığı resepsiyonda Mezopotamya vakfının kuruluş çalışmalarıyla ilgili bilgi verildi. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı resepsiyonda ilk konuşmayı vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Selim Ölçer yaptı. Ölçer, 2011 yılında başlayan ve yoğun geçen bir hazırlık süreci sonunda 21 Şubat 2013 tarihinde vakıf senedinin noterce onaylandığını, 16 Mayıs 2013 tarihinde ise, vakıf kuruluşunun resmi gazetede yayınlandığını aktardı.

Çocuklarımızın yüzyılına yansıyacak

Selim Ölçer, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Vakfın temel görevi; başta Kürtler olmak üzere, bölgedeki halkların ve inanç gruplarının eşitlik ve özgürleşme çabalarının önemli basamaklarından biri olacak olan anadilde eğitim yapacak kurumları oluşturmak, anadilde eğitim için aralanan eksik-gedik bir kapının genişletilmesi için çaba göstermek ve anadilde eğitimin modelini, eğitim materyallerini, en önemlisi bilimsel alt yapısını oluşturup, yaşamın olağan akışına uyumlu hale getirmektir.’’

Ölçer; “Kurulacak üniversite, Kürt coğrafyasında yaşayan tüm insanlara hizmet edecek, bilgi üretecek, araştırma yapacak. Öyle bir şey olacak ki, yüzyıllarca çocuklarımıza yansıyacak. Bu nedenle yapılana sahip çıkılsın istiyoruz. Hep birlikte büyütelim, böyle olacağına inancım tamdır’’ dedi.

mezopotamya--universitesi-(6).jpg

Kürt dili ve kültürü gelişecek

Mezopotamya Vakfı yönetim kurulu üyesi Mehmet Dursun ise, kurulacak üniversitenin misyon ve vizyonu konusunda davetlilere bilgi verdi. Dursun, son 15 yılda Türkiye’de vakıf üniversitelerinin yükselişine tanık olduklarını, hedeflerinin, Kürt dilinin eğitimin her aşamasında kullanılacağı bir üniversite ortamı oluşturmak, bu anlamda eğitimin tüm aşamalarında ihtiyaç duyulacak eğitmen kadrosunu hazırlamak olduğunu aktardı. Kürt dili ve kültürünün bu üniversite ile gelişerek büyüyeceğini de sözlerine ekleyen Mehmet Dursun, üniversite bünyesinde 11 fakülte ve 4 enstitünün olacağını, ayrıca bir yüksek okul, meslek yüksek okulu formatı düşündüklerini belirtti.

 

11 fakülte, 4 enstitü

Mezopotamya vakfı bünyesinde kurulacak olan çok dilli Kürt üniversitesinde öngörülen fakülte ve yüksekokullar şöyle;

Eğitim fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi, Din Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Ziraat fakültesi.

Enstitüler ve yüksekokullar; Kürt çalışmaları enstitüsü, Sağlık bilimleri enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri enstitüsü. Diller Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu.

mezopotamya--universitesi-(1).jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.