Milli piyango ve hindi polemiği

Milli piyango ve hindi polemiği
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni yıl kutlamaları için geri sayım başladı.

Haram mı değil mi?

Harun AYTULUN-ÖZEL

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni yıl kutlamaları için geri sayım başladı. Türkiye’de 31 Aralık gecesi sahibini bulacak 70 milyon lira büyük ikramiyeli Milli Piyango ödülü, milyonlarca kişinin hayallerini süslerken, ‘milli piyango almak ve hindi kesmek haramdır’ tartışmaları Diyarbakır’da polemiğe neden oldu.

Diyarbakır’da yeni yıl öncesi ‘milli piyango ve hindi’ tartışması yaşandı. Geçtiğimiz Cuma günü bazı camilerde imamlar, “Yeni yılda hindi kesmek, milli piyango ve televizyonlardan yeni yıl etkinlikleri izlemek” haramdır açıklaması yaptı. Bu açıklamaları Diyarbakır müftüsü Yavuz Selim Karabayır, Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen ve kapatılan DİAY-DER Başkanı Zahit Çiftkuran’a sorduk.

Bir araya gelip dua edelim

Milli piyango ve hindi kesiminin haram olduğu yönündeki tartışmalara dahil olmak istemediğini belirten Karabayır, “Hindinin yılbaşı kesilmesinin haram olması bu kişisel bir algıdır. Bizim dini ve milli bayramlarımız bellidir. O gün önemli olan şey Müslüman biri olarak şunu düşünmeli ‘ben ne yapıyorum ne ediyorum, bu yıl ömrümden bir sayfa daha eksildi’ fikriyle hareket etmelidir. Allah’ın yarattığı her şey bizim içindir sonuçta. Önemli olan onu haram yolla değil helal yol ile kullanmaktır. Ailelerimiz ile sevdiklerimiz ile bir araya gelip ömrümüzden bir sayfa daha geçti diye dua edelim” dedi.

yavuz-karabayir-(2).jpg

Camiler için toplanan bağışlar güvenli şekilde yerine ulaşıyor

Cuma namazlarında toplanan yardımlara ilişkinde konuşan Karabayır, “Camilerde toplanılan bağışların bir kıs cami ihtiyaçlarına harcanıyor. Bir kısmı da ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Toplanılan bağışlarda zaten diyanet işleri başkanlığımızın bilgisi dahilinde toplanılıyor. Yardımlarda diyanet vakıflarımız tarafından toplanıp gideceği yere ulaştırılıyor. Tabi bilindiği üzere camilerin yapımı için resmi bir ödenek olmadığı için buda direkt vatandaşların sağladığı imkanlar ile yapılıyor. Bunlar da yardım toplama kanunlarına uygun bir şekilde yapılıyor. Örneğin Devlet cami içindeki elektrik ödeneğini sağlıyor ama ısınmaya herhangi bir ödenek verilmiyor bu da cemaatin hayırseverlerin bağışlarıyla yapılıyor. Bide bu toplanılan bağışlar kayıt atına alınıyor bu da vakıf denetçisi olan valilikler tarafından her zaman denetime açık bir şekilde yapılıyor. Toplan bağışlar kayıt altına alındığı için bu bağıştan herhangi bir eksilme durumunda bunu açığa çıkarmak durumundayız. Yurt dışına toplanılan yardımları da Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından koordineli bir şekilde yapıyoruz.  Bu bağışların kuruşunun dahi eksilmesi söz konusu olmayıp güvenli bir şekilde yerine ulaştırılır. Herkese hayırlı yıllar ve uzun ömürler diliyorum” şeklinde konuştu.

Kesim amacı ve niyeti önemli

omer-evsen.jpg

Diyanet-Sen Şube Başkanı Ömer Evsen ise, “Noel etkinliği bildiğiniz gibi Hıristiyan’ların bir geleneğidir. Tabi bu onların geleneği buna karışma gibi bir durumumuz söz konusu olamaz. Ancak bir Müslüman’ın onlara benzemeye çalışması doğru bir şey değildir. Onlarda bizim geleneklerimizi uygulamadıklarına göre bizim onların geleneklerini uygulamamız hoş olmaz. Nasıl ki Müslümanlar Kurban Bayramında kurban kesince herhangi bir katkıda bulunmuyorlarsa, Müslümanların kalkıp hindi kesmesini ve Noel’i kutlamalarını uygun görmüyoruz. Yeni yıl gecesi yapmamız gereken rutin hayatımıza devam etmek ve ibadetlerimizi yapmak olmalı. Hindi kesmek dinimizce yasaklanmış değildir insanlar istedikleri zaman hindi kesip yiyebilirler. Önemli olan kesim amacı ve niyetidir. Noel gecesi için kesiliyorsa caiz değildir. Milli Piyango konusu ise bir şans oyunudur. Dolayısı ile Kuran’ı Kerimde de bu hususta şans oyunlarından ve emek verilmeden kazanılan her şeyin haram olduğu buyrulmaktadır. Bizim tasfiyemiz insanlarımızın bu tür uygulamalardan uzak durmalarıdır” dedi.

Medeni kanunda bu tartışmaların yeri yok

zait-ciftkuran.jpg

Kapatılan DİAY-DER Şube başkanı Zait Çiftkuran, milli piyangonun haram olduğunu belirterek, “Bir bilgi yarışması olsaydı bu haram olmazdı. Ama bu şansa dayalı bir oyun, şans kimden yana ise o kazanıyor. Dolayısıyla bu bir şans oyunu olduğu için dinimizce haramdır. Yeni yılda hindi kesilmesi olayına gelirsek, bu sadece yılbaşına has bir durum değil. Yılın her gününde hindi yenilebilir. Yılbaşında da buna engel oluşturacak bir durum söz konusu değil. Ancak önemli olan hindinin yılbaşı gecesi için mi, yoksa başka bir amaçla mı kesildiği önemlidir. Hindi yeni yıl için kesiliyorsa o amacı güdüyorsa bu caiz değildir. Ancak ben bu tür söylemleri farklı yorumluyorum. Eğer ki helal veya haramı tartışıyorsak öncelikle içinde ve bağlı olduğumuz yasaları gözden geçirmemiz gerekir. Bizim helal yada haramı tartışmamız için İslam hukuku ile yönetilmemiz gerekiyor. Ülkemiz bildiğiniz gibi medeni kanunla yönetiliyor. Medeni kanunla yönetilen bir ülkede şu haramdır, şu değildir tartışması yürütmek doğru değildir” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.