"Milliyetçi söylem kaybettirir"

"Milliyetçi söylem kaybettirir"
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu Tigris Haber’e konuştu: "Milliyetçi söylem kaybettirir"

Erken seçim gündeme gelebilir

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, yakın sürede erken seçimin gündeme gelebileceğini söyledi. AK parti MHP ittifakına ilişkin konuşan Yapıcıoğlu, “AK Parti, MHP’nin söylemini sürdürmeye devam ederse bölgede ciddi oy kaybeder” değerlendirmesinde bulundu. Yapıcıoğlu ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da Kürt meselesine dair sürpriz açıklama yapabileceğini söyledi. Yapıcıoğlu, “Sayın Erdoğan sürprizleri sever. Bir sürpriz olabilir ama ben zannetmiyorum” dedi.

Tigris Haber’in canlı yayın konuğu olan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretini, 2019 seçimleri ve ittifaklar konusunda çok önemli açıklamalarda bulundu.

Beklentim yok

Hafta sonu Diyarbakır’a gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kürt meselesine ilişkin önemli bir mesaj vereceğine dair beklentisinin olmadığını ifade eden Yapıcıoğlu, “Erdoğan’ın İl Kongresinde Kürt meselesine dair çok çarpıcı bir açıklama yapacağı yönünde bir beklentim yok. Fakat sayın Erdoğan sürprizleri sever. Bir sürpriz olabilir ama ben zannetmiyorum. Şimdiye kadar söylemiş olduğu söylemleri tekrar eder” dedi.

İyi komşuların olursa güvende hissedersin

Ortadoğu ve Afrin operasyonunu değerlendiren Yapıcıoğlu, “Bugün Suriye’deki iç savaşın 7. Yılını geride bıraktık. Bu süre zarfında en az 500 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Suriye nüfusunun yarısından fazlası yer değiştirmek zorunda kaldı. Baştanbaşa harap olan bir kentten söz ediyoruz. Sadece Suriye değil, tüm Ortadoğu karışık. Bu bölgedeki karışıklıkta siyonizmin varlığını görmemek mümkün değil. Bütün devletler normalde dış politikada şöyle bir yol izlerler, ‘çevrem ne kadar istikrarlıysa benim için o kadar iyi’. İyi komşuların olursa kendini daha çok güvende hissedersin. İsrail’in ise çevrem ne kadar karışıksa kendimi o kadar güvende hissederim politikası var. Siyonizmin temel amacı ise İslam coğrafyasını sürekli karıştırmak” diye konuştu.

Erken seçim gündeme gelebilir

HÜDA PAR’ın olası seçimlerdeki yol haritasını da açıklayan Yapıcıolu, “Türkiye seçim gündemine erken girdi. Aslında halkın gündeminde seçim yok, ama partilerin gündeminde seçim var. Bunu iki türlü okumak gerekir. Birincisi ya seçim söylendiği gibi 2019’un Kasım ayında yapılmayacak, erkene çekilecek ve baskın bir erken seçim gündeme gelebilir. O nedenle hükümet ve onun müttefiki MHP tarafından yoğun bir şekilde gündeme getiriliyor. İkinci ihtimal, gerçek gündemin üstünü örtmek için bunları gündeme getiriyorlar. Her iki ihtimalde mümkündür. Bana seçimlerin daha erkene çekilmesi daha güçlü bir ihtimal olarak geliyor. Şuanda bizim kesinleşmiş bir seçim takvimimiz yok. Yakın tarihte bu durum netleştir. Biz sürekli halkımız ile görüşüyoruz, olası bir seçime parti olarak hazırız. Seçim stratejimizle ilgili detayları netleştirmiş değiliz” dedi.

AK Parti kaybeder

AK Parti MHP ittifakına ilişkin de konuşan Yapıcıoğlu, “Siyasetin doğasında ittifaklar vardır. Ancak bir başkasının söylemini taklit etmek bambaşka bir olaydır. Biz AK Partiyi daha önce uyardık. MHP ile bir ittifak yapılacaksa bu anlaşılır ancak bu bir söylem ittifakı ise, yani onların söylemleriyle hareket ederseniz zarar edersiniz dedik. Bize göre şuan bu söylem AK Partiye zarar veriyor. AK Parti milliyetçi bir söylemde bulunursa kaybeder. AK partiye en büyük tepkilerden biri de Kürdistan bölgesindeki seçimlere ilişkin takındığı tavırdır. AK Parti, MHP’nin söylemini sürdürmeye devam ederse bölgede ciddi oy kaybeder” şeklinde konuştu.

HDP ile HÜDA PAR arasında savaş yok

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım’ın önceki gün yaptığı, “HDP ile HÜDA Par bir birlerinin kapılarını çalmalıdır” sözlerini değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, “HDP ile HÜDA PAR tabanı arasında bir savaş yok ki, barış olun. Evet zaman zaman bazı gerilimler oldu. Ama bu gerilimler tabanda değil, tavandaki bazı kışkırtmalardan dolayı oldu. Bazı HDP’liler çok sert söylemlerde bulundular. Kadri hocanın yapmış olduğu açıklama kendi şahsi açıklamasıdır. Deminde söyledim partimize gelmiş bir teklif yok, bizimde teklifte bulunduğumuz bir parti yok. Benim önceki gün yaptığım açıklamanın bazı bölümlerinde cümlelerimdeki bazı kelimelerin ufak tefek değiştirildiğini gördük. Açıklamamda parti ismi zikir etmedim. İlkelerimizi çiğneyip bir yere gidemeyiz. Bu ilkeler çerçevesinde zamanı geldiğine bakarız ve değerlendiririz. Tek başıma böyle bir karar veremem. Tüm işlerimizi istişare ile yaparız.  Partimizin kuruluşundan sonra kongremize tüm partileri davet ettik, HDP’den kimse gelmedi. Yine bayramlaşma ziyareti için tüm partilere gittik. Mecliste grubu olan ve olmayan birçok parti ile görüştük. Ancak HDP bize kapılarını açmadı ve bizde bir daha kapılarını çalmadık. Kadri Yıldırım’ın açıklamalarını kendi partisine söylenmiş bir söz olarak kabul ediyoruz.

İradesi çöpe atılacaksa bu doğru değil

İttifak yasasının meclisten geçmesine ilişkin de konuşan Yapıcıoğlu şunları söyledi, “Daha önceki seçimlerde yaşadık. Geçen seçimlerde arkadaşlarımızın aldığı birçok zarfta mühür yoktu, bazen ihmal ediyorlar, belki kasıtlı olarak yapıyorlar. Seçmenin kendisinden kaynaklanmayan bir sebeple, sandığa gittiği halde eğer iradesi çöpe atılacaksa bu doğru değildir. Mesela bir apartmandaki kişinin seçim sandığının başka bir yere götürülmesi sıkıntıya neden olabilir. Bu konuda muhalefet partisinin dile getirdiği konular yabana atılır şeyler değil. Seçim güvenliği elbette önemlidir, halkın iradesinin sandığa yansıması çok önemlidir. Bu konuda çıkarılan yasanın eksikliği çoktur. Bunların en başında da seçim barajının yüzde onda tutulmasıdır. Buda daha önce verilen sözlerin çöpe atıldığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

OHAL ve kayyumlar konusunda da açıklama yapan Yapıcıoğlu, “15 Temmuz darbe girişiminde sonra pek çok kişi OHAL’den etkilendi. Partimizde bundan etkilenmiştir. Hatta beni bile geçmiş aylarda bir etkinliğimizde beni aramaya kalktılar. Bunlara ilişkin hukuki mücadelemiz sürecek. OHAL ile birlikte özellikle kanun hükmünde kararnameler ile çok sayıda kişi ihraç edildi. Daha sonra bazıları iade edildi. Görünürde OHAL’in devam edeceği gözüküyor. Daha önce belediyeleri başka kayyumlar yönetiyordu, şuan Ankara’dan atanan kayyumlar kenti yönetiyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.